Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
07/11/2005

Συνάντηση Αλ.Αλαβάνου με τον Δημ.Χριστόφια

Πρόσκληση προς τον Πρόεδρο του Συνασπισμού να επισκεφθεί την Κύπρο και να συμμετάσχει στο Συνέδριο του ΑΚΕΛ

Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλ. Αλαβάνος, μαζί με τον Π. Τριγάζη, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ και υπεύθυνο γι α την εξωτερική πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις του κόμματος, τον Δ. Χατζησωκράτη, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ και υπεύθυνο για την κοινοβουλευτική δουλειά του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. και τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Δραγασάκη, συναντήθηκαν σήμερα με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής και Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημ. Χριστόφια.

Μετά τη συνάντηση έγιναν δηλώσεις.

ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ: «Είχαμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής, γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ, και αγαπημένο μας φίλο και σύντροφο κ. Δ. Χριστόφια, για την κατάσταση που υπάρχει σήμερα στο Κυπριακό, για τις σημαντικές πρωτοβουλίες που έχει πάρει η Κυπριακή Κυβέρνηση προκειμένου να υπάρξουν αυτές οι σημαντικές αλλαγές σε όφελος και των δύο κοινοτήτων, σε σχέση με το σχέδιο Ανάν. Φυσικά, συζητήσαμε και για την συμβολή που μπορεί να έχει η δική μας χώρα στην προσπάθεια που γίνεται και στον ΟΗΕ-είμαστε σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας-, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου είναι πολύ σημαντικό να κινητοποιηθεί η ελληνική κυβέρνηση ώστε να αξιοποιηθεί η διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, ως μια δυναμική που θα ωθήσει την Τουρκία να αποστεί από αδιάλλακτες θέσεις και να συμβάλλει στην επίλυση του Κυπριακού, στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής Ομοσπονδίας και των αποφάσεων του ΟΗΕ.

ΔΗΜ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ: «Συμμεριζόμενος πλήρως αυτά που ήδη έχει αναφέρει ο Αλέκος Αλαβάνος, θέλω να προσθέσω ότι κουβεντιάσαμε σε βάθος την ανάγκη να καταστρώσουμε ένα στρατηγικό σχέδιο, με τακτικές κινήσεις στο περιεχόμενό του κιόλας, για το πώς αξιοποιούμε την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σ΄ αυτό το πλαίσιο, θα πρέπει να ασκήσουμε όλη τη δυνατή επιρροή μας ή, αν θέλετε, και την πίεση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα διάφορα όργανά της, ώστε να γίνει απαιτητική απέναντι στην Τουρκία, έχοντας υπόψη τους όρους και τις προϋποθέσεις που έθεσε η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση μπροστά στην Τουρκία, και για την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της 'Αγκυρας αλλά και για την προώθηση της δικής της ενταξιακής πορείας. Οι όροι είναι πολλοί και δύσκολοι. Το θέμα είναι κατά πόσο θα καλύψουν οι Ευρωπαίοι και την Κύπρο, και όχι μόνον αυτά που ήδη θεωρούν ότι πρέπει να υλοποιήσει η Τουρκία και είναι ευθύνη της να υλοποιήσει.
Θέλω να ευχαριστήσω το σύντροφο Αλέκο Αλαβάνο και τους άλλους συντρόφους για την κατανόηση που υπάρχει για τη συμπαράσταση του Συνασπισμού, και να εκφράσω την ευχή σύντομα να δούμε τον Αλέκο Αλαβάνο στην Κύπρο, όταν θα έχουμε το Συνέδριο του ΑΚΕΛ.»

To Γραφείο Τύπου