Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
08/11/2007

Ανακοίνωση του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΝ σχετικά με την έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες

Συντριπτικά στοιχεία σε βάρος του θεσμού του ασύλου στην Ελλάδα και των αλλοδαπών αιτούντων άσυλο διαπιστώνονται από τη δημοσιευθείσα έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες .

Αποκαλύπτεται, για μια ακόμα φορά, ότι η πολιτική της σημερινής κυβέρνησης, αλλά και των προκατόχων της,  αποκλείει ουσιαστικά από το δικαίωμα στο άσυλο  συνανθρώπους μας  κυνηγημένους από ποικίλους κινδύνους, πολέμους, πολιτικές, θρησκευτικές και κοινωνικές διώξεις στις χώρες καταγωγής τους, εφαρμόζοντας έτσι την πολιτική της "Ευρώπης - Φρούριο" που αποτελεί κυρίαρχη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα περίπου μηδενικά ποσοστά παροχής ασύλου και παραχώρησης ανθρωπιστικού καθεστώτος,  που παρουσιάζει η Ύπατη Αρμοστεία στην έκθεσή της, βεβαιώνουν του λόγου το αληθές. Εμφανίζεται η κυβέρνηση να περιφρονεί επιδεικτικά τις διεθνείς υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, να δίνει άσυλο σε όσους το έχουν ανάγκη.

Το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΝ καταγγέλλει την πολιτική «μηδενικής ανοχής» σε βάρος ανυπεράσπιστων ανθρώπων και ζητά από την κυβέρνηση  να τηρεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας για εξατομικευμένη εξέταση κάθε αίτησης ασύλου και για δίκαιη, πλήρη και ουσιαστική πρόσβαση όλων των αιτούντων άσυλο στη διαδικασία ασύλου. Επιπλέον, καλεί την κυβέρνηση να απεμπλέξει από τη διαδικασία παροχής ασύλου την αστυνομία και να την αναθέσει σε ειδικές επιτροπές, έμπειρων στο άσυλο, πολιτικών  υπαλλήλων, με διευρυμένη συμμετοχή σʼ αυτές εκπροσώπων εξειδικευμένων μη κυβερνητικών οργανώσεων και της Ύπατης Αρμοστείας.

Τμήμα Δικαιωμάτων