Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
08/11/2007

Κέντρο Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου - Θεατρικό Μουσείο

Ερώτηση Φ.Κουβέλη προς τον Υπουργό Πολιτισμού

Το Κέντρο Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου-Θεατρικό Μουσείο, ιδρύθηκε  το 1938 από την Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων και έκτοτε καταγράφει, αρχειοθετεί και διασώζει τα τεκμήρια της νεότερης θεατρικής ιστορίας του τόπου μας.

Ειδικότερα, στη βιβλιοθήκη του Κέντρου, η οποία θεωρείται μοναδική στο είδος της, διατίθενται 40.000 τόμοι θεατρικού και θεατρολογικού περιεχομένου, στα αρχεία φυλάσσεται σπάνιο, πρωτότυπο υλικό από το 1896, ενώ στο Μουσείο εκτίθενται, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, κοστούμια, μακέτες, παρτιτούρες και  προσωπικά αντικείμενα των μεγαλύτερων ελλήνων ηθοποιών.

Το Κέντρο διαθέτει χιλιάδες  μαγνητοταινίες, σπάνιους δίσκους και βιντεοσκοπημένες παραστάσεις, ενώ το Θεατρικό Μουσείο απονέμει κάθε χρόνο θεατρικά βραβεία και πραγματοποιεί δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα για εκατοντάδες μαθητές από όλη την Ελλάδα.

Ωστόσο, το ανωτέρω Κέντρο, το οποίο αποτελεί πολύτιμη πηγή πληροφόρησης και γνώσης για τους θεατρόφιλους και τους μελετητές του Θεάτρου από την Ελλάδα και το εξωτερικό, στεγάζεται,  ως προς το Αρχείο και το Μουσείο του, στο ισόγειο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων, όπου ασφυκτιά σε χώρους ακατάλληλους  και επικίνδυνους για την υγεία των εργαζομένων, αλλά και για τη συντήρηση και ασφάλεια του αρχειακού του πλούτου.

Επιπροσθέτως, όπως αναφέρει ο Πρόεδρος του Διοικητικού του Συμβουλίου, το Κέντρο έχει περιέλθει σε πλήρες οικονομικό αδιέξοδο, λόγω καθυστέρησης της επιχορήγησης από το ΥΠΠΟ, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση  οφειλών και την αδυναμία καταβολής της μισθοδοσίας στους εργαζόμενους.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, ο γραφειοκρατικός λαβύρινθος των απαιτούμενων διαδικασιών και οι συσσωρευμένες οικονομικές υποχρεώσεις, έχουν αναγκάσει τον Πρόεδρο του Κέντρου να προβεί σε λήψη προσωπικού δανείου, ύψους 30.000?, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες και να εκταμιευθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες μέρος της επιχορήγησης που αντιστοιχεί μόλις στο ήμισυ των χρεών.

Η απαθής στάση του Υπουργείου απέναντι στο Κέντρο Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου, δεν αντιστοιχεί στη σημαντικότητα, σπουδαιότητα και στην προσφορά του στον Πολιτισμό.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Εάν προτίθεται να προβεί σε άμεση καταβολή της, ούτως η άλλως, πενιχρής  επιχορήγησης προς το Κέντρο, στο σύνολό της.

- Εάν προτίθεται να απλοποιήσει και να εκλογικεύσει τις πολύπλοκες γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούνται για την ετήσια καταβολή της επιχορήγησης.

- Εάν προτίθεται να προβεί σε άμεσες ενέργειες για τη μεταστέγαση του Κέντρου σε κατάλληλο χώρο, ώστε αυτό να συνεχίσει απρόσκοπτα την πολύτιμη προσφορά του στον τομέα της Τέχνης, της Επιστήμης και της Εκπαίδευσης της νεότερης γενιάς.

Ο ερωτών βουλευτής

Φώτης Κουβέλης