Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
07/11/2005

Συνέντευξη Τύπου του Νίκου Κωνσταντόπουλου στον Πϋργο Ηλείας

Σε συνέντευξη Τύπου και ομιλία που έδωσε ο Νίκος Α. Κωνσταντόπουλος, Βουλευτής και τέως Πρόεδρος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ στον Πύργο Ηλείας, μεταξύ άλλων ανέφερε και τα παρακάτω:

Για τη γενική πολιτική κατάσταση:

Η γενική κατάσταση είναι δύσκολη. Όλα μοιάζουν να βρίσκονται σε παραλυτική ακινησία κι όλα φαίνονται να γλιστράνε σε μια πτώση χωρίς όρια. Το όλο πολιτικό σύστημα, όπως λειτούργησε κι όπως λειτουργεί, ένα μείγμα δικομματικού κρατισμού και κυβερνητικού κομματισμού, δεν τραβάει άλλο. Κανείς δεν είναι ευχαριστημένος κι οι πολίτες αρχίζουν πια να μην ελπίζουν. Η Ν.Δ. καταγγέλλει τα λάθη του ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ τα λάθη της Ν.Δ. κι οι πολίτες έχουν ολοκληρωμένη εικόνα της κοινής αποτυχίας. Διαμορφώνεται μια κατάσταση πολιτικού κενού, που θέλουν να την χειραγωγήσουν μερικοί δερβίσηδες των Μ.Μ.Ε.

Σήμερα είναι που χρειάζεται μια σύγχρονη ρεαλιστική πρόταση αλλαγής στις πολιτικές που εφαρμόζονται και στο πολιτικό σύστημα. Είναι ευθύνη της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς, των προοδευτικών δυνάμεων, των διανοουμένων, των κοινωνικών κινημάτων και των αντιπροσωπευτικών οργανώσεων ένα κοινό πνεύμα αναδημιουργίας, με παρεμβάσεις τόλμης κι ουσίας, που θα σπάσουν τα στερεότυπα, τις υποκρισίες και τις φλυαρίες ενός συστήματος που οδηγεί στη μουμιοποίηση της πολιτικής, τα καρτούν και το κιτσαριό της τηλεοπτικής ζούγκλας, ως σήμα κατατεθέν μιας δικτυωμένης δημοκρατίας.

Για την κυβέρνηση της Ν.Δ.

Είναι πλήρης η διάψευση των υποσχέσεων του κ. Καραμανλή και των προσδοκιών των πολιτών, που τον ψήφισαν. Η κυβέρνηση της Ν.Δ., δεν πιστεύει στον εαυτό της, έχει βάλει στο συρτάρι όλα τα προεκλογικά συνθήματα με τα οποία πήρε την πλειοψηφία και διαμορφώνει μια πολιτική καθημερινότητα αρνητική κι απαράδεκτη.

Η κυβερνητική πολιτική αποτελεί πλήρη αφομοίωση και συνεχή αναπαραγωγή της χειρότερης εκδοχής του πολιτικού μας συστήματος, που αναστατώνει την κοινωνία, απονευρώνει τις δημοκρατικές αξίες, αποξενώνει την πολιτική και μεγαλώνει τις ανισότητες και τις αδικίες στην καθημερινότητα, αλλά και την διαφθορά και την διαπλοκή στο εσωτερικό των θεσμών.

Ένα υπουργικό συμβούλιο - σαρανταποδαρούσα δεν κυβερνάει το λαβύρινθο του συγκεντρωτικού και πελατειακού κράτους, έτσι όπως είναι διαβρωμένο και μονόπλευρα προσανατολισμένο.

Εκείνο που φταίει στον κ. Καραμανλή και τη Ν.Δ. δεν είναι η επικοινωνιακή αδυναμία ή η κοινωνική δυσφορία, αλλά η πολιτική ουσία του τρόπου με τον οποίο διαχειρίζονται την εξουσία, χωρίς να πείθουν ότι κυβερνούν κι ότι έχουν κάτι νέο και χρήσιμο για τον τόπο.

Για την αξιωματική αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ βάζει ως αιχμές της αντιπολίτευσής του εκείνα ακριβώς τα προβλήματα που δεν έλυσε και δημιούργησε με την διακυβέρνησή του. Εμφανίζονται με διάφορους εξυπνακισμούς και μικροκομματικές φλυαρίες διάφορα στελέχη του, που προσωποποιούν την κυβερνητική αλαζονεία κι αποτυχία του ΠΑΣΟΚ, αγωνιώντας να πείσουν ότι οι άλλοι είναι χειρότεροι κι αυτοί οι σταθεροί σωτήρες.

Όσο η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ομιλεί με πρόσωπα και στερεότυπα του παρελθόντος, δεν θα κερδίζει σε αξιοπιστία και προοπτική. Δεν θα πείθει, απλώς θα αγωνιά να καρπωθεί την κοινωνική δυσφορία έναντι της Ν.Δ. Ο κ. Παπανδρέου ξέρει ότι η πολιτική του δεν είναι διαφορετική από αυτήν της Ν.Δ., όπως ξέρει πολύ καλά ότι τα περί «σουηδικού μοντέλου» δεν αναιρούν τη νεοφιλελεύθερη προσαρμογή του. Αυτό, άλλωστε, είναι το πρόβλημα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, που με την προσαρμογή της χάνει τα προοδευτικά κοινωνικά στρώματα, που ζητούν απαντήσεις από αριστερά, όπως λ.χ. στην Γερμανία.

Για τον Συνασπισμό

Λυπάμαι, γιατί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί δεν είναι καθόλου ευχάριστη.

'Αλλα απαιτεί η συγκυρία και περιμένει ο κόσμος από το ΣΥΝ κι όχι διαρκείς εσωστρέφειες, σκωπτικές αντιπαραθέσεις κι άγονες αυτοκριτικές.

Εύχομαι αυτή η κατάσταση να ξεπεραστεί, οι χειρισμοί αυτής της περιόδου να αποτελέσουν παρένθεση, που θα κλείσει γρήγορα χωρίς ανεπανόρθωτες πληγές.

Το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, το Γερμανικό Αριστερό Κόμμα, όσα συντελούνται στη Γαλλία και την Ιταλία, δείχνουν τον διαφορετικό δρόμο του ριζοσπαστικού αναπροσδιορισμού αλλά και της αποφασιστικής παρέμβασης της ανανεωτικής αριστεράς και των κινημάτων, για να αλλάξει η πολιτική γεωγραφία σε κάθε χώρα και σε όλη την Ευρώπη.

Να αναμετρηθεί με αυτά ο ΣΥΝ κι όχι να παλεύει με τον εαυτό του, λες και του είναι ξένος.

Για τις δημοτικές εκλογές και τη στάση του ΣΥΝ

Χρειαζόμασταν μιαν διαφορετική πολιτική, που να απαντά στα προβλήματα που θέτει σήμερα η πραγματικότητα και τα νέα δεδομένα όπως η κυβερνητική πολιτική της Ν.Δ., ο νέος εκλογικός νόμος, η πλήρης στασιμότητα στις περιφέρειες και τα αδιέξοδα των τοπικών κοινωνιών από το χρόνιο δικομματικό εμπαιγμό.

Για την κρίση στη Γαλλία

Η εξέγερση στη Γαλλία φέρνει με δραματικό τρόπο στην επιφάνεια την κρίση της πολιτικής, που κυριαρχεί στην Ευρώπη.

Ο νεοφιλελεύθερος ανταγωνισμός οδηγεί πλατιά στρώματα στην εξαθλίωση και το ξεσήκωμα, όταν δεν υπάρχουν οι στοιχειώδεις όροι αξιοπρεπούς διαβίωσης και δημοκρατικής προστασίας.

Στο εσωτερικό των Ευρωπαϊκών κοινωνιών, η υποβάθμιση του κοινωνικού κράτους και των δημοκρατικών εγγυήσεων, μαζί με την αποδιάρθρωση των όρων εργασίας, πρόνοιας και ισονομίας στην πολυπολιτισμική συνύπαρξη, οδηγεί σε φαινόμενα εκρηκτικά, που επιβάλλουν μια νέα ανάγνωση του κόσμου.

Ο κ. Σαρκοζί εκπροσωπεί την πολιτική που οδηγεί σε δραματικά αδιέξοδα και στην απώλεια του ανθρώπινου προσώπου της Δημοκρατίας.

Επιβάλλεται άμεση απάντηση σ΄αυτήν την εφιαλτική ροπή. Επιβάλλεται η ανάδειξη του άλλου δρόμου και η συσπείρωση των δυνάμεων, που μπορούν να ανοίξουν και να στηρίξουν αυτήν την διαφορετική προοπτική.

To Γραφείο Τύπου