Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
09/11/2007

Δήλωση Π.Λαφαζάνη για τη συμφωνία της ΔΕΗ με τη Γερμανική RWE

Η ΔΕΗ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΕ «ΒΑΠΟΡΑΚΙ» ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Ο Π.Λαφαζάνης, υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β΄ Πειραιά, σχολιάζοντας τη συμφωνία της ΔΕΗ με τη Γερμανική RWE, έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Η παρασκηνιακή, εν κρυπτώ και κάτω από το τραπέζι συμφωνία της ΔΕΗ με τη Γερμανική πολυεθνική RWE για τη δημιουργία νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και επενδύσεων στο εξωτερικό, στις οποίες η RWE θα κατέχει το 51% και η ΔΕΗ το 49%, είναι απολύτως απαράδεκτη.

Η ΔΕΗ, με αυτή τη λεόντειο συμφωνία με την RWE, η οποία ακολουθεί ανάλογη απαράδεκτη συμφωνία με την αμερικάνικη Contour, μετατρέπεται σε «βαποράκι» πολυεθνικών εταιρειών και των σχεδιασμών τους, ενώ ανοίγει διάπλατα το δρόμο για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ίδιας και συνολικά του χώρου της ενέργειας στην Ελλάδα.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. φέρει ακέραιες και πελώριες πολιτικές ευθύνες τόσο για τα σχέδια κατακερματισμού και διάλυσης της ΔΕΗ, όσο και για το γεγονός ότι η ΔΕΗ παραδίδεται, και μάλιστα υποβαθμισμένη, στην ιδιωτικοποίηση και στο έλεος των πολυεθνικών της ενέργειας.

Καλούμε την κυβέρνηση και τη Διοίκηση της ΔΕΗ να πάψουν να κρύβονται και να δώσουν άμεσα στη δημοσιότητα τη συμφωνία ΔΕΗ - RWE με όλα τα, τυχόν, προσαρτήματά της.

Μια χώρα που ιδιωτικοποιεί και ξεπουλά, και μάλιστα στο πολυεθνικό κεφάλαιο, όλους τους στρατηγικούς τομείς της οικονομίας, από την ενέργεια και τις τηλεπικοινωνίες μέχρι τις τράπεζες και τα λιμάνια της, δεν έχει κανένα μέλλον παρά ως ευρωπαϊκή έκδοση «μπανανιών» τύπου Καραϊβικής.

To Γραφείο Τύπου