Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
10/11/2007

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΑΛ.ΑΛΑΒΑΝΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΠΕ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ

'Aρχισε σήμερα η διήμερη συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΣΥΝ με θέματα: «Το συνέδριο του Κόμματος Ευρωπαϊκή Αριστερά» και «Το 5ο Τακτικό Συνέδριο του ΣΥΝ» με ομιλία του Προέδρου Αλ. Αλαβάνου:

Σύντροφοι και συντρόφισσες,

Λίγα μόνο λόγια σʼ αυτήν την συνεδρίαση εργασίας που έχουμε καθότι οι εισηγήσεις θα γίνουν από άλλους συντρόφους. Θέλω να πω ότι ζούμε σε μια μεταβατική εποχή και αποδεικνύεται πόσο σωστό και διορατικό ήταν το κεντρικό προεκλογικό μας σύνθημα «Αλλάζουμε το τοπίο», όχι μόνο ως ένας αγωνιστικός στόχος αλλά και ως διάγνωση της κατάστασης στην οποία ζούμε. Νομίζω ότι μετά τις εκλογές αισθανόμαστε ότι διαμορφώνονται δυνατότητες να περάσουμε στη φάση που σηματοδοτείται από το τέλος του δικομματισμού και μπορεί να δώσει τις προϋποθέσεις για σημαντικές πολιτικές εξελίξεις.

Μέσα σʼ αυτό το πλαίσιο, εμείς πρέπει να κάνουμε δύο κυρίως πράγματα: Πρώτον να ανανεώσουμε και να ενισχύσουμε το κόμμα μας. Και νομίζω ότι το Συνέδριό μας είναι το μεγάλο εργαλείο και έρχεται σε μια καλή στιγμή, ίσως με στενές χρονικές προθεσμίες λόγω των εκλογών, και μας δίνει την ευκαιρία να κάνουμε όλες αυτές τις διορθωτικές παρεμβάσεις στον τρόπο λειτουργίας του κόμματος αλλά και να αναπτύξουμε την πολιτική μας. Και δεύτερον, να δυναμώσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βγαίνει από τις εκλογές με ένα σημαντικό ρεύμα εμπιστοσύνης. Και αυτό που καταγράφηκε ως ψήφοι για τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και αυτό που βλέπουμε σήμερα, δηλαδή μεγάλες ομάδες πολιτών που ενδιαφέρονται για συζήτηση, παρακολουθούν τις θέσεις μας, μας παρακινούν να συνεχίσουμε τη δράση μας.

Αυτό τι σημαίνει για τον ΣΥΡΙΖΑ; Ότι, πρώτον, πρέπει να γίνει ένας χώρος πρωτοβουλίας και κινηματικής δράσης της νέας γενιάς. Πιστεύω ότι έχουμε αυτή τη δέσμευση και δοκιμαζόμαστε από το γεγονός ότι μεγάλα τμήματα της νεολαίας εμπιστεύτηκαν το ψηφοδέλτιό μας. Δεύτερον, να γίνει ένα σημείο δημιουργικής συνάντησης των ανένταχτων αριστερών. Και τρίτον, να αποκτήσει νέα στοιχεία, όπως ιδιαίτερης σημασίας είναι αυτό το στοιχείο που είδαμε εμβρυακά να αναδεικνύεται πριν και κατά τη διάρκεια των εκλογών. Να αποκτήσει πλευρές και συνιστώσες ευρύτερες από αυτές που έχει σήμερα, όπως για παράδειγμα είναι η οικολογική συνιστώσα. Όπως επίσης, ιδιαίτερης σημασίας νομίζω ότι είναι να μπορέσει να μορφοποιηθεί και να αναπτυχθεί αυτό που αποκαλούμε σοσιαλιστική συνιστώσα μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή την έκφραση όλων αυτών των πολιτών, οι οποίοι έχουν ακολουθήσει διαφορετικές αφετηρίες και διαδρομές από εμάς, έχουν, όμως γαλουχηθεί με συνθήματα για την «αλλαγή», για τον «σοσιαλισμό», για την κοινωνική πρόοδο, οι οποίοι παρατηρούν την τελμάτωση εγχειρημάτων που σφράγισαν την μεταπολιτευτική περίοδο και δεν θέλουν μαζί με αυτά την τελμάτωση των αξιών και των ιδεών τους. Με όλον αυτόν τον κόσμο, που είναι ένα ευρύ κομμάτι της κοινωνίας και ο οποίος μας βλέπει με ελπίδα αλλά και με ερωτηματικά, πρέπει να είμαστε σε έναν συνεχή διάλογο, συζήτηση, κινηματικές δράσεις, πολιτικές πρωτοβουλίες.

Το να αλλάξουμε, όμως, το τοπίο σημαίνει ότι έχουμε σωστές συντεταγμένες στην πορεία μας μέσα στην μετεκλογική πραγματικότητα, η οποία σημαδεύεται από μεγάλα πλήγματα του δικομματισμού που φαίνονται και από τη μειωμένη και δυσλειτουργική Ν.Δ. - μειωμένη όσον αφορά στην κοινοβουλευτική της δύναμη - φαίνεται από την κρίση στον χώρο του ΠΑΣΟΚ, φαίνεται από τις κινηματικές δράσεις, οι οποίες ήδη παρουσιάζονται έντονα στον οικολογικό χώρο, στον εκπαιδευτικό χώρο, στον εργασιακό χώρο. Νομίζω ότι αυτό που κάναμε πριν τις εκλογές μπορούμε να το αναπτύξουμε ακόμη περισσότερο, δηλαδή να έχουμε την επίγνωση ότι το κεντρικό μέτωπο στην πολιτική μας είναι οι κυβερνητικές ρυθμίσεις, μέτρα, πρωτοβουλίες της Ν.Δ. Και το γεγονός ότι μπορούμε να αναδειχθούμε ως ο πόλος συσπείρωσης ευρύτερων δυνάμεων και το σημείο αναφοράς για το μεγάλο προοδευτικό κομμάτι της κοινωνίας μας. Είναι, θα έλεγα, ιδιαίτερα ελπιδοφόρο το ότι η νέα κοινοβουλευτική ομάδα, με τους νέους βουλευτές, με την πλουραλιστική της σύνθεση, που όλοι - αν θέλετε - την αντιμετωπίζαμε με ένα ερωτηματικό, «πώς θα εξελιχθεί;», πιστεύω ότι δείχνει μια μεγάλη δυνατότητα να ανταποκριθεί σε αυτόν τον ρόλο, κινείται σε μια βάση συζήτησης σε βάθος, ενότητας και συνείδησης του ρόλου της για την επιτυχία του ενωτικού εγχειρήματος του ΣΥΡΙΖΑ. Και θα έλεγα - κι ας με διαψεύσουν συνάδελφοι βουλευτές - ότι σε μια σειρά ζητήματα που έχουν σχέση με τα θέματα της διαφάνειας, του περιβάλλοντος, της εξωτερικής πολιτικής, με τα ζητήματα των ασφαλιστικών Ταμείων, που έχουν έρθει για συζήτηση στη Βουλή, συνεχίζει να παίζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Θα έλεγα ότι η ίδια η Βουλή πια είναι σφραγισμένη στον τρόπο εργασιών της από την προηγούμενη δράση του ΣΥΡΙΖΑ και νομίζω κάθε Παρασκευή, στα δελτία ειδήσεων, όταν βλέπουμε τον Πρωθυπουργό να έρχεται να απαντά και να έχει ενεργοποιηθεί ένας θεσμός, ο οποίος ήταν νεκρός στην πραγματικότητα, καταλαβαίνουμε όλοι ότι ακολουθούμε μια δράση που μπορεί να φέρει συγκεκριμένα αποτελέσματα που αναβαθμίζουν τη δημοκρατική κοινοβουλευτική μας ζωή.

Σε αυτό το πλαίσιο, εμείς θα συνεχίσουμε να βομβαρδίζουμε με επιθέσεις συνεργασίας, με προτάσεις συνεργασίας τις άλλες δυνάμεις του δημοκρατικού χώρου της αντιπολίτευσης, και το ΚΚΕ, και το ΠΑΣΟΚ, παρά το γεγονός ότι οι εμπειρίες μέχρι τώρα δεν είναι ιδιαίτερα θετικές και ότι, συχνά και στα μεγαλύτερα θέματα, παίρνουμε αρνητικές απαντήσεις παρότι σε ορισμένα ζητήματα, που συνηχούν τελικά με τις απαιτήσεις και τη συνείδηση της κοινωνίας, αναγκάζονται να δεχθούν τον ρόλο και τη σημασία μιας κοινής αντίστασης της αντιπολίτευσης απέναντι στις επιθετικές πολιτικές της Ν.Δ.

Μπροστά μας έχουμε πολλά μέτωπα παρέμβασης. Πρέπει να επιλέξουμε τα πιο σημαντικά. Μια αναφορά θα κάνω απλώς εγώ εδώ. Πρώτον, είναι το μέτωπο της ακρίβειας. Ίσως δεν έχουμε συλλάβει ακόμη τις διαστάσεις που αναμένεται παγκοσμίως, ευρωπαϊκά, άλλα και στη χώρα μας να πάρει, λαμβάνοντας υπʼ όψιν και την αλματώδη άνοδο, μέσα από μια παγκόσμια οικονομία-καζίνο, των τιμών του πετρελαίου, την αλματώδη άνοδο των σιτηρών και των ζωοτροφών μαζί με το γεγονός ότι όλα αυτά τα ρεύματα συναντιόνται με μία οικονομική πολιτική η οποία στηρίζει τα μονοπώλια, στηρίζει τα καρτέλ, είναι κλειστή σε διαρθρωτικές και κοινωνικές παρεμβάσεις προκειμένου να στηρίξει τα πιο πιεζόμενα στρώματα της κοινωνίας ή κλάδους που βρίσκονται κυριολεκτικά στο χείλος του γκρεμού, όπως είναι η κτηνοτροφία σήμερα, η οποία βιώνει το τεράστιο πρόβλημα της ανόδου του κόστους των εισαγόμενων εφοδίων, προϊόντων, ζωοτροφών, κ.λ.π. Σε αυτό το μέτωπο πρέπει να σκεφτούμε και να επεξεργαστούμε παρεμβάσεις, προτάσεις, κινητοποιήσεις της κοινωνίας προκειμένου να μην διαμορφωθεί μία κατάσταση που θα είναι ιδιαίτερα ανησυχητική.

Το δεύτερο μέτωπο, που συνδέεται με το πρώτο, είναι το ασφαλιστικό μέτωπο. Υπήρξε σε ορισμένους μία παρεξήγηση που θέλανε διάλογο, σου λένε είναι πρόβλημα, θέλουμε διάλογο από τον ΣΥΡΙΖΑ. Νομίζω ότι έγινε κατανοητό το στημένο παιχνίδι, το σικέ παιχνίδι ενός δήθεν διαλόγου που θα κατέληγε στις γνωστές κυβερνητικές προτάσεις όπως αυτές που περιλαμβάνονται ουσιαστικά στις θέσεις του κ. Αναλυτή, στις θέσεις του κ. Γκαργκάνα. Από την άλλη μεριά, όμως, είδαν ότι όλο αυτό το τέχνασμα της κυβέρνησης καταρρέει και είδαν επίσης τη δυνατότητα του ΣΥΡΙΖΑ να προβάλει συγκεκριμένες προτάσεις μέσα στη Βουλή, που περιλαμβάνονται στο κείμενο της επερώτησης που καταθέσαμε για τα αποθεματικά των Ταμείων αλλά και μια σειρά άλλες πρωτοβουλίες που πήραμε.

Το τρίτο μέτωπο είναι το μέτωπο της Παιδείας. Πιστεύω ότι είναι μεγάλη αφέλεια και μεγάλη πονηριά της κυβέρνησης να αποδίδει τις κινητοποιήσεις που γίνονται, που έχουν μεγάλη έκταση στον χώρο των σχολείων, στα Λύκεια και τα Γυμνάσια της χώρας μας, και να μην κατανοεί ότι πρόκειται για μια κατάσταση ακρότητας, για ένα Λύκειο-φάντασμα, για μια διαδικασία μάθησης χωρίς προοπτική και έχει πάρει τον χαρακτήρα ενός άγριου άγχους για τα παιδιά μέσα σε υποβαθμισμένα σχολεία. Όπως είπε και ο Φώτης Κουβέλης χθες στη συζήτηση με τον Πρωθυπουργό, αυτά τα προβλήματα είναι που υποκινούν αυτούς τους αγώνες και εμείς ζητάμε λύση και πρέπει να στηρίξουμε αυτές τις προσπάθειες για λύσεις και για ικανοποίηση των κεντρικών αιτημάτων: Τα σχολεία να έχουν καθηγητές, να μην έχουν ελλείψεις, να έχουν κτήρια, να υπάρξει το 5% για την Παιδεία, να λειτουργήσει πραγματικά δημόσια δωρεάν Παιδεία. Και νομίζω ότι τόσο το κόμμα μας όσο και η Νεολαία ΣΥΝ πρέπει να προβάλλουν και να συμβάλουν ώστε να ενσωματωθεί, ως ένα κεντρικό αίτημα στις κινητοποιήσεις αυτές, το θέμα της ελεύθερης πρόσβασης στα Πανεπιστήμια, που συνδέεται και με το πρόβλημα των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών και με την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης και έμμεσης κατάργησης του άρθρου 16. Η κατάργηση της βάσης του 10 και η ελεύθερη πρόσβαση στα Πανεπιστήμια νομίζω ότι μπορούν να ενσωματωθούν στους κεντρικούς στόχους του μαθητικού, του φοιτητικού, του εκπαιδευτικού κινήματος, μαζί, βέβαια, με όλες αυτές τις προϋποθέσεις που βάζουμε προκειμένου να κρατηθεί μία υψηλή ποιότητα στον χώρο της Παιδείας.

Το Τέταρτο μέτωπο είναι τα ζητήματα του περιβάλλοντος. Είναι σημαντικό ότι ήδη έχουμε μια μεγάλη δραστηριότητα μέσα στη βουλή. Ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης, άλλοι βουλευτές έχουν συνεχώς ανοιχτή την κριτική και τις προτάσεις. Φέραμε εμείς για πρώτη φορά νομίζω στην ιστορία της Βουλής, συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών για θέματα του περιβάλλοντος. Πρώτη φορά στην ιστορία της μεταπολιτευτικής βουλής που γίνεται συζήτηση για το περιβάλλον. Με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύουμε μια σειρά θέματα περιβάλλοντος, όπως είναι τα ζητήματα της Κορώνειας, τα ζητήματα του Αξιού, που είδαμε και στην επίσκεψη μας στα Σκόπια, τα ζητήματα της Μονής Τοπλού, της Κανδάνου και μια σειρά θέματα πανελλαδικά - έτσι σχηματικά μονάχα ανέφερα όλα αυτά. Και έχει μεγάλη σημασία, σε συνδυασμό με αυτό, να ενισχύσουμε την οικολογική διάσταση της παρουσίας μας, η οποία είχε πιεστεί κάπως την περασμένη χρονιά από ένα εκρηκτικό εκπαιδευτικό κίνημα που απορροφούσε όλους τους υπόλοιπους αγώνες, αλλά και να συμβάλουμε σε σημαντικές ενεργοποιήσεις και συσπειρώσεις που μπορούν να γίνουν σε τοπικό επίπεδο. Είδαμε, παραδείγματος χάριν, χθες στον Ασωπό και στα Οινόφυτα να έχει διαμορφωθεί ένα ολόκληρο κίνημα από ορισμένα πρωτοποριακά στοιχεία, ανάμεσα τους και ένας παπάς, τα οποία ανέδειξαν ένα από τα κορυφαία προβλήματα που υπάρχουν στην Ελλάδα. Επίσης να κάνουμε προσπάθειες για να ενισχυθούν μορφές συσπείρωσης όπως το Παναττικό Δίκτυο, οι οποίες έχουν μια πάρα πολύ καλή παρουσία στα κρίσιμα θέματα της Αθήνας.

Το πέμπτο μέτωπο, το τελευταίο μέτωπο που θέλω να αναφέρω, είναι τα ζητήματα της εξωτερικής μας πολιτικής. Και εκεί αναδεικνύουμε την διακριτότητα και την εναλλακτικότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Είδαμε τη σιωπή της Ν.Δ. στο γεγονός ότι υπήρξαν από πλευράς ενός Μητροπολίτη στη Θεσσαλονίκη επεκτατικές κορώνες και αναδίφηση προβλήματος συνόρων με τους γείτονές μας. Υπήρξε μια σιωπή από την Ν.Δ., την οποία καταφέραμε και σπάσαμε. Αλλά όσο και αν έχει σήμερα, αυτές τις μέρες, την προεκλογική του φάση και την εκλογική του διαδικασία το ΠΑΣΟΚ, μας κάνει εντύπωση ότι από τα βασικά στελέχη του, από τους υποψηφίους του, όταν ακούγονται τόσα και τόσα πράγματα, δεν ακούσαμε με σαφήνεια μια αποδοκιμασία του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης και των απόψεων αυτών, που δυστυχώς στον χώρο της Β. Ελλάδας, στον χώρο της Θεσσαλονίκης έχουν μεγάλο αντίκρισμα. Και σʼ αυτό θα έλεγα ότι έχουν συμβάλει τα ίδια τα στελέχη και η πορεία του ΠΑΣΟΚ. Εμείς λέμε ότι φτάνουμε σε ένα σημείο που δεν πρέπει ξανά να μπλοκαριστεί η εξωτερική πολιτική, ότι πρέπει να αντιδράσουμε στα αμερικάνικα σχέδια στα Βαλκάνια με επίκεντρο το Κοσσυφοπέδιο, που, αν περάσουν, μπορεί να έχουν τις συνέπειες ντόμινο στην περιοχή, ανάμεσα σε άλλες και την αμφισβήτηση της ίδιας της ύπαρξης της γειτονικής δημοκρατίας. Και εκεί μπαίνει το μεγάλο ερώτημα: Θέλουμε να υπάρχει αυτή η δημοκρατία δίπλα μας; Θέλουμε να υπάρχει αυτό το κράτος ή θα θέλαμε, σε όσους πουλάνε εύκολα πατριωτισμό, να φτάσουμε σε ένα βαλκανικό Αφγανιστάν, στοιχεία του οποίου βλέπουμε ήδη. Είδατε τι έγινε προχθές στο Τέτοβο. Τα σύνορα μεταξύ Κοσσόβου και ΠΓΔΜ δεν είναι καν χαραγμένα. Ή να φτάσουμε σε μεγάλες Βουλγαρίες και μεγάλες Αλβανίες, οι οποίες θα είναι στα βόρεια σύνορά μας; Εμείς έχουμε επίγνωση ότι δεν πρέπει  να περάσουν τα αμερικάνικα σχέδια. Δεν πρέπει να διασαλευθούν τα σύνορα της Βαλκανικής. Η Ελλάδα πρέπει να υπερασπίζεται τον σεβασμό των συνόρων. Η γειτονική δημοκρατία θα μπορούσε και θα πρέπει να ενταχθεί σε ένα πλαίσιο σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή μας. Δεν έχουμε συνοριακές διαφορές όπως έχουμε με την Τουρκία, που είναι πολύ πιο δύσκολα τα προβλήματα. Έχουμε διαφορές σε ζητήματα εμπιστοσύνης και σε μια ιστορική επιβάρυνση που έρχεται και στους δύο λαούς. Γι αυτό έχει σημασία να προβάλλουμε μια σειρά μέτρων εμπιστοσύνης μέσα στα πλαίσια των οποίων και το θέμα της ονομάσιας. Εμείς στηρίζουμε το θέμα της σύνθετης ονομασίας. Μπορεί να συζητηθεί, να αντιμετωπιστεί, να απομυθοποιηθεί και να πάρει τις σωστές του διαστάσεις.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια ανοίγει, νομίζω σύντροφοι, ένα πεδίο δημιουργικής παρέμβασης τόσο του κόμματός μας όσο και του ΣΥΡΙΖΑ. Έχει μεγάλη σημασία η παρουσία μας και η προβολή μιας σειράς αιτημάτων σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Και γιʼ αυτό αισθανόμαστε περήφανοι για τη δράση του Κόμματος Ευρωπαϊκή Αριστερά και για το γεγονός ότι προχωράει στο 2ο του συνέδριου, που σημαίνει τη στερέωσή του πια, ως μιας πραγματικότητας, μέσα στο ευρωπαϊκό πεδίο. Διότι μόνο σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο πλαίσιο μπορούμε να αναδείξουμε μερικά αιτήματα, να δώσουμε αγώνες και να επιδιώξουμε αποτελέσματα που επηρεάζουν άμεσα την εθνική πραγματικότητα. Σκεφτείτε μονάχα τα ζητήματα της κερδοσκοπικής κατάστασης και του καζίνο, τα οποία υπάρχουν σε θέματα όπως το πετρέλαιο, οι πρώτες ύλες, η κίνηση της παγκόσμιας οικονομίας και επηρεάζουν άμεσα τη χώρα μας.

Και βέβαια, ξαναλέω και καταλήγω ότι το μεγάλο ζήτημα είναι το Συνέδριό μας. Έχει γίνει ήδη μια προεργασία. Είναι σημαντικό. Είναι σημείο τομής αυτό. Και μπορούμε να γελάμε όλοι ευχαριστημένοι γιατί προχωρούμε μέσα από εμπειρίες, συζητήσεις, διαλόγους, χωρίς να μείνει κανείς πίσω από το οχυρό του «είχα δίκιο πριν από τρία χρόνια σε όλα τα θέματα και είχες άδικο σε όλα τα άλλα ζητήματα». Προχωράμε σε μια συνθετική παρουσία μέσα στον χώρο του Συνεδρίου. Με ποια έννοια; Με την έννοια ότι όλες αυτές, οι εμπειρίες, οι συζητήσεις, οι τριβές που είχαμε πριν από αρκετό χρόνο μας έδωσαν τη δυνατότητα να συγκλίνουμε σε κοινές κατευθύνσεις, οι οποίες συναντήθηκαν και γονιμοποίησαν χωρίς φόβο πια τον ΣΥΡΙΖΑ, γονιμοποίησαν τις πρωτοβουλίες μας πέρα από τον ΣΥΡΙΖΑ και το πώς αναδειχθήκαμε ως αυτό το σημείο αναφοράς στον χώρο της αντιπολίτευσης. Και επιβεβαιώθηκαν και έχουμε μία στήριξη που είναι για μας μια ηθική δέσμευση κατά κάποιον τρόπο, που δεν περιορίζει βέβαια την ελευθερία της σκέψης μας και τις κινήσεις αλλαγών που θα χρειαζόταν πιθανόν να κάνουμε μέσα από τη διαδικασία των εκλογών. Πρέπει να προσέξουμε να προχωρήσουμε με νεύρο και αποτελεσματικότητα στο Συνέδριο. Τι έχει σημασία από ένα Συνέδριο; Τι είχε σημασία από το προηγούμενο Συνέδριο ή από το επόμενο; Δεν έχει σημασία, σύντροφοι, αν θα γράψουμε τηλεφωνικούς καταλόγους με επιστημονικές αναλύσεις. Είναι βέβαια πολύ θετικό να ενεργοποιήσουμε και τις δικές μας δυνάμεις αλλά και δυνάμεις δίπλα, κοντά στο κόμμα από τη διανόηση και όλα τα ζητήματα που αναφέραμε να στηρίζονται σε μια επιστημονική επεξεργασία και σε έναν διάλογο και σε επιστημονικό επίπεδο. Και σε αντιθέσεις και σε επιστημονικό επίπεδο. Το σημαντικό, όμως, σύντροφοι, από ένα Συνέδριο είναι να δώσουμε τις συντεταγμένες. Τις συντεταγμένες που βγαίνουν μέσα από τον προβληματισμό μας, που βγαίνουν μέσα από τις συζητήσεις μας, που βγαίνουν μέσα από την πορεία μας. Αν ρωτούσατε εμένα προσωπικά πώς θα ήθελα να είναι οι θέσεις του Συνεδρίου θα σας έλεγα «Δέκα σημεία, τρεις σελίδες». Αυτό είναι το σημαντικό. Αν με ρωτούσατε τι έγινε στο προηγούμενο Συνέδριο και τι μπορείς να μας πεις αν σε εξετάζαμε σήμερα θα σας έλεγα ένα κείμενο μίας σελίδας και τέσσερα σημεία, τα οποία νομίζω ότι συνέβαλαν, όπως τα συζητήσαμε, όπως τα υλοποιήσαμε, όπως τα εμπλουτίσαμε, όπως τα διορθώσαμε στο βαθμό που μας επέτρεπε το Συνέδριο, συνέβαλαν σε αυτήν την πορεία. Με αυτήν την έννοια, αυτό ζητάμε σύντροφοι - κατά τη γνώμη μου - από αυτό το Συνέδριο. Και με αυτήν την έννοια, πρέπει να είμαστε όλοι δημοκρατικοί, πρέπει να γίνουν όλα προσεκτικά, πρέπει να γίνουν με αποτελεσματικότητα και ταχύτητα. Και να μην κάνουμε το κόμμα μας μία λέσχη συζητήσεων μεταξύ μας. Θέλω να πω ότι πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα. Και έχουμε και καταστατικές υποχρεώσεις, σύντροφοι. Δεν μπορούμε να παίζουμε με αυτές. Το Καταστατικό μας επιβάλει το Συνέδριο να γίνει πριν από τις γιορτές. Δεν μπορούμε να μπούμε σε μια διαδικασία συνεχών αναβολών των συζητήσεων. Έχουμε αυτήν την υποχρέωση. Και αν υπάρξει παράταση, θα είναι η ελάχιστη. Αν έχουμε αδυναμίες στα κείμενά μας, θα πάμε στο Συνέδριο με κείμενα που έχουν αδυναμίες. Αυτή είναι η εικόνα. Τι τη φοβόμαστε στο κάτω-κάτω; Αν ήταν έτσι και αν είναι έτσι; Δεν την φοβόμαστε αυτήν την εικόνα. Γιατί είναι μια εικόνα ενός κόμματος που είχε σημαντική δράση και είχε και αποτελέσματα.

Θέλω να πω, επομένως - και για να είμαι πιο πρακτικός- ότι έχουμε ένα κείμενο. Κατά τη γνώμη μου έχουμε ένα καλό κείμενο. Πιστεύω ότι έχει κάνει καλή δουλειά η Επιτροπή Θέσεων για τη διαμόρφωσή τους, πιστεύω ότι έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά οι τρεις σύντροφοι Φλαμπουράρης, Μπαλάφας, Παπαδόπουλος στην ετοιμασία του σχεδίου για το κείμενο. Θα το διαβάσουμε. Είμαστε ένα κόμμα, σύντροφοι, σε μια θάλασσα, στην οποία προχωρούμε, δεν είμαστε στάσιμοι. Είναι μια κατάκτηση για το κόμμα το ότι έχουμε κοινές θέσεις, μαζί όμως με επιλογές σε ορισμένα σημεία, διότι δεν μπορεί να γυρίσουμε από κει που ήρθαμε και να κλείσουμε τον δημοκρατικό διάλογο. Και πιστεύω ότι πρέπει να φύγουμε από αυτήν την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή με ψηφοφορία επί του κείμενου. Θα μπορούσαμε ενδεχομένως -γιατί πάντα εμπλουτίζουν οι παρατηρήσεις- να δώσουμε μια εξουσιοδότηση στην Επιτροπή για θέματα τα οποία, τουλάχιστον σε επίπεδο Πολιτικής Γραμματείας, δεν αναδείχθηκαν ως θέματα αντιπαραθέσεων αλλά συμπληρώσεων και εμπλουτισμού, να λάβει υπʼ όψιν της η Επιτροπή, αν χρειαστεί, τη συζήτηση που θα γίνει στην Κεντρική Επιτροπή και να προχωρήσουμε στο Συνέδριό μας με αποτελεσματικότητα. Δεν μπορούμε να πάμε σε Συνέδριο τον Φλεβάρη. Δεν μπορούμε να πάμε σε Συνέδριο τον Μάρτη. Οφείλουμε να πάμε τον Δεκέμβρη. Οποιαδήποτε παράταση θα είναι πάρα πολύ μικρή. Έχουμε σημαντικές κατακτήσεις πίσω μας. Μέσα στις κατακτήσεις αυτές πια ενσωματώνονται και εμπλουτίζονται και συμπληρώνονται από τις κατακτήσεις που έχουμε στο πώς επεξεργαζόμαστε τα θέματα του Συνεδρίου. Πρέπει να δώσουμε την εικόνα αλλά και να είμαστε ένα κόμμα ουσιαστικό, που κάνει δημοκρατικό διάλογο σε βάθος, είναι αποτελεσματικό, ταχύ, γρήγορο, όπως απαιτούν οι εξελίξεις και η πολιτική πραγματικότητα.

To Γραφείο Τύπου