Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
12/11/2007

Απάντηση-Κόλαφος της Κομισιόν: Ευθύνες στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης για τη λίμνη Κορώνεια!

Παραμένει μηδενική η απορρόφηση του έργου αποκατάστασης από το Ταμείο Συνοχής!

Απάντηση Χούμπνερ στον Δημ. Παπαδημούλη

Απάντηση - κόλαφο για τις ευθύνες της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης στην υπόθεση της Κορώνειας δίνει η Κομισιόν μετά από σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημ. Παπαδημούλη. Η αρμόδια Επίτροπος κ. Χούμπνερ επιρρίπτει ευθύνες για την συνεχιζόμενη μηδενική απορρόφηση του έργου αποκατάστασης της λίμνης Κορώνειας, ύψους 26,9 εκατομμυρίων ευρώ, από το Ταμείο Συνοχής στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης.

Στην απάντησή της στον Έλληνα ευρωβουλευτή, η Ευρωπαία Επίτροπος για την περιφερειακή πολιτική κ. Χούμπνερ υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ότι τον Δεκέμβριο του 2005 η Κομισιόν ενέκρινε το στρατηγικό σχέδιο που καταρτίστηκε το 2004 από την Νομαρχία Θεσσαλονίκης, για την περιβαλλοντική αποκατάσταση της λίμνης Κορώνειας.

Σύμφωνα με την απάντηση της Κομισιόν "το στρατηγικό σχέδιο περιέχει ευρεία δέσμη μέτρων και παρεμβάσεων που αποσκοπούν στην περιβαλλοντική αποκατάσταση της λίμνης Κορώνειας, όπως:

Ορισμένοι φορείς είναι υπεύθυνοι για την εκτέλεση των παραπάνω μέτρων, συμπεριλαμβανομένων του υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, του υπουργείου Ανάπτυξης, του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της νομαρχίας Θεσσαλονίκης, του δήμου Λαγκαδά και του φορέα διαχείρισης των λιμνών Κορώνειας και Βόλβης."

Σύμφωνα με την αρμόδια Επίτροπο "το συνολικό επιλέξιμο κόστος με βάση το Ταμείο Συνοχής ανέρχεται σε 26,9 εκατομμύρια ευρώ και η συμβολή του Ταμείου Συνοχής φθάνει τα 20,2 εκατομμύρια ευρώ".

Η Κομισιόν υπογραμμίζει στην απάντησή της επίσης ότι "μέχρι σήμερα ο ρυθμός απορρόφησης βάσει του σχεδίου του Ταμείου Συνοχής είναι μηδενικός" και προσθέτει ότι "αρμόδιος για την υλοποίηση του συγχρηματοδοτούμενου από το Ταμείο Συνοχής σχεδίου είναι η Νομαρχία Θεσσαλονίκης".

Καταλήγοντας, η Επίτροπος τονίζει ότι "δεν έχει ενημερωθεί σχετικά με οποιαδήποτε απτή πρόοδο σε επιτόπιο επίπεδο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2007 ή για ενέργειες που έχουν υλοποιηθεί και χρηματοδοτηθεί από εθνικές πιστώσεις."

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δημ. Παπαδημούλης δήλωσε:

"Ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Ψωμιάδης έχει τεράστιες ευθύνες για την συνεχιζόμενη επί χρόνια μηδενική απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, ύψους 20,2 εκατομμυρίων ευρώ.

Αντί να ξημεροβραδιάζεται στα κανάλια, να υβρίζει τον Συνασπισμό και να υποσκάπτει τον κ. Παπαγεωργόπουλο, θα ήταν προτιμότερο να ασχοληθεί περισσότερο με την σωτηρία της λίμνης.

Οι μεγάλες και σοβαρές ευθύνες και του προηγούμενου Νομάρχη κ. Παπαδόπουλου, για την περίοδο έως το 2002, δεν είναι κολυμπήθρα του Σιλωάμ για τον κ. Ψωμιάδη."

To Γραφείο Τύπου