Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
12/11/2007

Το μνημόνιο συνεργασίας ΔΕΗ-RWE ως χαριστική πράξη στην Γερμανική πολυεθνική και όχημα ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ

Επίκαιρη ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων του Π.Λαφαζάνη προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης, Οικονομίας & Οικονομικών

Πληροφορηθήκαμε με έκπληξη από δημοσιεύματα του Τύπου ότι η Διοίκηση της ΔΕΗ υπέγραψε με πλήρη μυστικότητα και κάτω από το τραπέζι Μνημόνιο Συνεργασίας με τη Γερμανική πολυεθνική RWE για το κτίσιμο νέων ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων στη χώρα μας και επενδύσεις στο εξωτερικό.

Με βάση αυτή τη λεόντειο συμφωνία, για την οποία υπάρχουν εγκληματικές πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης, η RWE θα κατέχει το 51% και το management των νέων μονάδων, ενώ η ΔΕΗ μόνο το 49%.

Σύμφωνα, επίσης με δημοσιεύματα του τύπου, οι επενδύσεις για αντικατάσταση παλαιών μονάδων θα αφορούν το «φιλέτο» του ηλεκτροπαραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ και θα φτάνουν το 25% του δυναμικού της.

Επειδή με τη σκανδαλώδη και χαριστική αυτή συμφωνία, η ΔΕΗ μετατρέπεται σε «βαποράκι» της RWE, ενώ ανοίγει ο δρόμος για την πλήρη ιδιωτικοποίησή της

Επειδή, με την συμφωνία αυτή, που έγινε, μάλιστα, χωρίς διαγωνισμό, η RWE αποκτά, επιπλέον, «τζάμπα» και άνευ του παραμικρού τιμήματος το «φιλέτο» του ηλεκτροπαραγωγικού δυναμικού της χώρας.

Επειδή με τη συμφωνία αυτή και όλα όσα έχουν προηγηθεί ο χώρος συνολικά της ενέργειας παραδίδεται στα ιδιωτικά και μάλιστα πολυεθνικά συμφέροντα, υποθηκεύοντας το μέλλον της χώρας

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Σκοπεύουν να περιφρουρήσουν το μέλλον της ΔΕΗ ως δημόσιας επιχείρησης και το μέλλον της χώρας και να μην επικυρώσουν αυτήν την λεόντειο, σκανδαλώδη και χαριστική συμφωνία ΔΕΗ-RWE;

2. Σκοπεύουν να αυξήσουν τα τιμολόγια της ΔΕΗ, όπως επανειλημμένα έχει γραφτεί στον Τύπο;

Ο ερωτών βουλευτής

Παναγιώτης Λαφαζάνης


ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

ΘΕΜΑ: Το μνημόνιο συνεργασίας ΔΕΗ-RWE

Επειδή το Μνημόνιο Συνεργασίας ΔΕΗ-RWE, το οποίο υπογράφηκε εν κρυπτώ από τη Διοίκηση της ΔΕΗ και σε πλήρη γνώση της κυβέρνησης, έχει μείζονα σημασία, αφού υποθηκεύει το μέλλον της ΔΕΗ, ως δημόσιας επιχείρησης, αλλά και το μέλλον της χώρας.

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί,

Να καταθέσουν το συντομότερο δυνατόν στη Βουλή το πλήρες κείμενο του Μνημονίου Συνεργασίας ΔΕΗ-RWE με όλα ανεξαιρέτως τα προσαρτήματά του.