Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
13/11/2007

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΥ με δημάρχους του Aλίμου, Αργυρούπολης, Γλυφάδας, Ελληνικού για το μεγάλο θέμα της αξιοποίησης του παλιού αεροδρομίου

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Αλ.Αλαβάνος μαζί με τον Μ.Παπαγιαννάκη, βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς και την Ασ.Ξηροτύρη, πρώην βουλευτή, υπεύθυνη για θέματα Περιβάλλοντος και μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ, συναντήθηκε σήμερα με τους δημάρχους του Ελληνικού Χρ.Κορτζίδη, Αργυρούπολης Δ.Ευσταθιάδη, Γλυφάδας ΓΘεοδωρόπουλο και Αλίμου Θ.Ορφανό,  με θέμα την αξιοποίηση του χώρου του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού.

Μετά τη συνάντηση έγιναν δηλώσεις:

ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ: «Είχαμε μια συνάντηση με τους δημάρχους του Aλίμου, Αργυρούπολης, Γλυφάδας, Ελληνικού για το μεγάλο θέμα της αξιοποίησης του παλιού αεροδρομίου του Ελληνικού ως Πάρκου και  την προσπάθεια που γίνεται από την κυβέρνηση να υλοποιηθούν τα σχέδιά της, ώστε ένα μεγάλο μέρος της έκτασης αυτής να χρησιμοποιηθεί για εμπορικούς ή οικιστικούς λόγους.

Εμείς στηρίζουμε τον συντονισμό και τους στόχους των δημάρχων. Δεν μπορεί, νομίζω, ελεύθερους χώρους στη σημερινή Αθήνα, όπου έχουν καεί όλα τα δάση που την περιβάλλουν, που έχει το μικρότερο ποσοστό πρασίνου ανά κάτοικο απ΄ όλες τις πρωτεύουσες της Ευρώπης, αυτούς τους ελεύθερους χώρους να τους δίνουμε για να γίνουν μπετόν.

Απέναντι στα επιχειρήματα της κυβέρνησης για «Πράσινο Ταμείο» εμείς αντιπροτείνουμε ένα «πράσινο ταμείο» όπου θα κατατεθούν πρώτα από όλα τα πρόστιμα για περιβαλλοντικές παραβιάσεις από διάφορες επιχειρήσεις ή ένα μέρος της φορολογίας των ρυπογόνων ενεργειακών πηγών.

Το επιχείρημα της κυβέρνησης για πράσινο και σε άλλες περιοχές της Αθήνας, πιο υποβαθμισμένες ακόμη, αντιμετωπίζεται με το να δώσει το Ποικίλο Όρος ή να δώσει το Στρατόπεδο Χαϊδαρίου για αξιοποίηση ως χώρου αναψυχής και πρασίνου.

Και το επιχείρημα ακόμη για την αυτοχρηματοδότηση, αντιμετωπίζεται μέσα από ορισμένες εγκαταστάσεις που ήδη υπάρχουν και οι οποίες, μαζί με άλλους πόρους, θα μπορούσαν να συντηρήσουν το μεγάλο αυτό Μητροπολιτικό Πάρκο που αξίζει να δημιουργηθεί στην Αθήνα.

Στηρίζουμε αυτή την προσπάθεια, αλλά ζητάμε, επίσης, να ανοιχτεί άμεσα αυτός ο χώρος στους πολίτες της Αθήνας και να μην είναι ένας σιδερόφραχτος χώρος, όπως παραμένει μέχρι σήμερα.»

ΧΡ.ΚΟΡΤΖΙΔΗΣ (Δήμαρχος Ελληνικού): «Οι τέσσερις δήμοι που είμαστε γύρω από το Αεροδρόμιο, κάνουμε έναν κύκλο συζητήσεων και επαφών με τα πολιτικά κόμματα. Ξέρουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κοντά στα αιτήματά μας. Αισθανόμαστε ότι είναι μια δύναμη που μπορεί να βοηθήσει στον αγώνα που κάνουμε. Και αισθανόμαστε μια ευθύνη κι εμείς σαν Δήμοι να προσπαθήσουμε να ευαισθητοποιήσουμε όσο μπορούμε περισσότερες δυνάμεις, και από το χώρο τον επιστημονικό, τον κοινωνικό και τον περιβαλλοντικό και τον συνδικαλιστικό και να ενώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες δυνάμεις στην Αθήνα και στον Πειραιά, γιατί θεωρούμε ότι το πρόβλημα αυτό μας αφορά όλους, είναι κοινό. Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να είμαστε σε αντιπαράθεση με άλλες περιοχές της Αθήνας, που πραγματικά μπορεί να είναι πιο υποβαθμισμένες κι αυτό το γεγονός εκμεταλλεύεται η κυβέρνηση και άλλες δυνάμεις για να καλλιεργήσουν αυτή τη λογική, ότι πρέπει ένα μέρος του πρώην αεροδρομίου να πολεοδομηθεί για να χρηματοδοτηθούν χώροι πρασίνου σε άλλες περιοχές.

Στα πλαίσια αυτής της λογικής και της προσπάθειάς μας να ενώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες δυνάμεις σ΄ ένα στόχο που είναι καλός, σωστός, δίκαιος και αφορά όλη την Αθήνα και τον Πειραιά, θα πάρουμε πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα.»

To Γραφείο Τύπου