Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
09/11/2005

Περισσότερο επίκαιρος από ποτέ ο στόχος για κοινωνική Ευρώπη

Με τον αυταρχισμό και την καταστολή δεν αντιμετωπίζεται η εξέγερση των σύγχρονων «αθλίων»

Σχολιάζοντας τα μέτρα της Γαλλικής κυβέρνησης απέναντι στην εξέγερση των σύγχρονων «αθλίων» του Παρισιού και άλλων πόλεων της Γαλλίας, το μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ Πάνος Τριγάζης δήλωσε:

«Κάνουν τραγικό λάθος οι κυβερνώντες της Γαλλίας αντιμετωπίζοντας τις εξεγέρσεις των σύγχρονων «αθλίων» του Παρισιού και άλλων πόλεων ως ζήτημα «νόμου και τάξης». Η συμπυκνωμένη οργή των ανθρώπων αυτών δεν θα εξαλειφθεί με τον αυταρχισμό και την καταστολή, αλλά με την αντιμετώπιση των αιτίων της. Ζητούνται νέες μεταναστευτικές πολιτικές στη θέση των μέχρι τώρα αποτυχημένων της «γκετοποίησης» ή «αφομοίωσης» των μεταναστών, απόκρουση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, ανακοπή της αποδόμησης του κοινωνικού κράτους από την οποία πλήττονται περισσότερο τα πιο αδύνατα στρώματα, μέτρα κατά της ανεργίας, εγκατάλειψη των προσβλητικών συμπεριφορών έναντι του Ισλάμ από τους «Ηρακλείς» της Χριστιανικής Δύσης.

Μέσα από τις βίαιες εξεγέρσεις μεταναστών στη Γαλλία αναδύεται πιο έντονα η απαίτηση να αλλάξει η Ευρώπη. Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο μια πραγματικότητα όπου στην Ε.Ε. με σχεδόν 30% του παγκόσμιου πλούτου και μόλις 7% του πληθυσμού της γης υπάρχουν πάνω από 60 εκατομμύρια κοινωνικά αποκλεισμένων, κυρίως από τις χώρες των μεταναστών και των μειονοτήτων. Ο στόχος για μια κοινωνική Ευρώπη είναι επίκαιρος όσο ποτέ πριν. Στην καρδιά της ευρωπαϊκής ενοποίησης πρέπει να έρθει η αλληλεγγύη.

Οφείλει και η ελληνική κυβέρνηση να αντλήσει τα αναγκαία διδάγματα από την κρίση στη Γαλλία. Να ακούσει την κριτική της Αριστεράς και των κοινωνικών κινημάτων για τις αντιμεταναστευτικές πολιτικές που ακολουθεί. Να πάψει να θεωρεί τη νομιμοποίηση των μεταναστών ως «αναγκαίο κακό» και να σεβαστεί όλα τα δικαιώματά τους που απορρέουν από την Οικουμενική Διακήρυξη για τα ανθρώπινα δικαιώματα και από διεθνείς συμβάσεις.

To Γραφείο Τύπου