Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
09/11/2005

Ο Ν. Βούτσης, μέλος της Π.Γ., υπεύθυνος Τύπου και Επικοινωνίας του ΣΥ, έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με το διάλογο των πολιτικών δυνάμεων για την μεταναστευτική πολιτική.

«Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές των οικονομικών και πολιτικών ελίτ φτιάχνουν κοινωνικά ρήγματα, τους νέους Καιάδες του κοινωνικού περιθωρίου και αποκλεισμού. Η ξενοφοβία και ο ρατσισμός είναι πλέον οργανικά στοιχεία της άγριας ταξικής εκμετάλλευσης και της βίαιης κοινωνικής κατηγοριοποίησης.

Οι λεγόμενες μεταναστευτικές πολιτικές της Δύσης αποκαλύπτονται τώρα ως το πλαίσιο συναίνεσης των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων για την πειθάρχηση, τον έλεγχο και την μεγαλύτερη εκμετάλλευση των οικονομικών μεταναστών.

Οι πολιτικές αυτές και η αστυνομική αυθαιρεσία και καταστολή δημιουργούν τον φόβο, τρέφονται από τον φόβο. Δημιουργούν όμως και μίσος, φτιάχνουν τα υλικά των αυθόρμητων και βίαιων εξεγέρσεων όσων δεν έχουν φωνή, ούτε ψήφο, ούτε αντιπροσώπευση, ούτε κάλυψη συνδικαλιστική ή πολιτική, ούτε ισονομία και ισοπολιτεία, ούτε ίσες ευκαιρίες για δουλειά και μόρφωση.

Στη χώρα μας αποσιωπήθηκαν οι θάνατοι των ξένων εργατών στο όνομα της κερδοσκοπίας και της ταχύτητας εκτέλεσης για τα Ολυμπιακά έργα. Ως πολιτικό μνημόσυνο για δεκάδες χιλιάδες εκμεταλλευόμενους, ηχεί ακόμα η αναγνώριση του πρώην πρωθυπουργού, στην επίσημη τελετή για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, για την καθοριστική συμβολή των μεταναστών, μέσω της μαύρης εργασίας και της άγριας εκμετάλλευσης, για την επίτευξη των «εθνικών» στόχων!

Ο διάλογος ανάμεσα στα κόμματα έγινε και πρόσφατα στη Βουλή με την ευκαιρία της ψήφισης και του καινούργιου νόμου, ο οποίος κινείται στην ίδια λογική με τους προηγούμενους και λειτουργεί ως νέο καθεστώς ομηρίας και περιθωριοποίησης των μεταναστών, στο όνομα της νομιμοποίησής τους.

Το ζητούμενο λοιπόν για μια αναγκαία ευρύτατη συναίνεση, είναι ο διάλογος με τους ίδιους τους οικονομικούς μετανάστες και τις οργανώσεις τους, ο σεβασμός των αναγκών τους, το άνοιγμα της κοινωνίας και η αλλαγή αντιλήψεων και κουλτούρας για την πραγματική συγκρότηση μιας πολυπολιτισμικής και ανοιχτής κοινωνίας.

Αυτόν το διάλογο και τέτοιες πολιτικές συναινέσεις επιδιώκει η ριζοσπαστική Αριστερά και ζητούν οι μεταναστευτικές οργανώσεις, σε αντιπαράθεση, δυστυχώς, με τις ισχύουσες συντηρητικές μεταναστευτικές πολιτικές, αλλά και με μία ρητορεία κορυφής, που δεν ακυρώνει την ξενοφοβία, τον εθνικισμό και την κοινωνική καταπίεση ως φαινόμενα στην ουσία τους.»

To Γραφείο Τύπου