Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
14/11/2007

Η Κομισιόν κατανοεί μεν τις ανησυχίες για την μεταβίβαση προσωπικών δεδομένων στις ΗΠΑ αλλά συνεχίζει να προωθεί την ρύθμιση και εντός της ΕΕ!

Απάντηση Φρατίνι στον Δ. Παπαδημούλη ενώπιον της ολομέλειας του ευρωκοινοβουλίου

Ενώ ο Επίτροπος Φρατίνι δήλωνε ενώπιον της ολομέλειας του ευρωκοινοβουλίου ότι κατανοεί απόλυτα τις ανησυχίες, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη σχετικά με άρθρο της νέας ευρωπαϊκής συνθήκης που επιτρέπει την μεταβίβαση προσωπικών δεδομένων στις ΗΠΑ και άλλες χώρες, επιμένει να προωθεί ανάλογη ρύθμιση και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην ερώτησή του προς την Κομισιόν ο ευρωβουλευτής αναφερόταν στο άρθρο 24 της νέας ευρωπαϊκής συνθήκης, με το οποίο επιτρέπεται η διάθεση προσωπικών δεδομένων των πολιτών της Ευρ. Ένωσης σε τρίτες χώρες και δη στις ΗΠΑ, κατήγγειλε ότι η ρύθμιση προωθείται ερήμην των πολιτών, αγνοώντας τη σαφή αντίθεση του ευρωκοινοβουλίου και ρωτούσε την Κομισιόν με ποιο τρόπο θα εκφράσει την αντίθεσή της.

Στην απάντησή του ο κ. Φρατίνι υποβαθμίζοντας το ζήτημα χαρακτήρισε το άρθρο 24 ως μια απλή «παρέκκλιση» από το γενικό δικαίωμα προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Πιο συγκεκριμένα σε σεμπληρωματική ερώτηση του Δημ. Παπαδημούλη αν η εν λόγω διάταξη θα υπόκειται στον έλεγχο του Ευρ. Δικαστηρίου ο Επίτροπος απαντώντας με σκόπιμη ασάφεια, τόνισε: «Το άρθρο 24 είναι παρέκκλιση, δηλαδή λέει ότι στο συγκεκριμένο τομέα και για κάποιου είδους πληροφορίες, υπάρχει ειδικό καθεστώς. Αυτό δε σημαίνει καθόλου, κατά την άποψή μου, ότι από τη στιγμή που η γενική αρχή παραβιάζεται δεν υπάρχουν τα μέσα προστασίας. Διότι προφανώς δεν υπάρχει μία ακύρωση της γενικής αρχής, υπάρχει μία παρέκκλιση στη διαδικασία που δικαιολογείται από το γεγονός ότι βρισκόμαστε σ έναν τομέα, που είναι ο τομέας της κοινής πολιτικής ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής. »

Στη συζήτηση παρενέβη επίσης και η ευρωβουλευτής της ευρωομάδας των Φιλελευθέρων κα Σ. Λάντφορντ, η οποία τόνισε ότι: «Τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής του ευρωκοινοβουλίου για τις πολιτικές ελευθερίες είναι πολύ πιο ανήσυχα και μη ευτυχή για τις εξελίξεις όσον αφορά στη διαβίβαση δεδομένων και χωρίς καμία μορφή πραγματικού κοινοβουλευτικού ελέγχου. Είναι σαν να έχουμε χάσει το δρόμο μας. Φοβάμαι πως υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης, αισθανόμαστε πως η Επιτροπή και τα κράτη-μέλη της ΕΕ εκμεταλλεύονται τις χαλαρές αυτές συμφωνίες που έγιναν βάσει της διατλαντικής διάστασης.»

Καταλήγοντας ο Επίτροπος αναφέρεται σε πιθανές διαβουλεύσεις και ρίχνει την ευθύνη στο Συμβούλιο για το ενδεχόμενο να μην πραγματοποιηθούν: «Κατανοώ απόλυτα τις ανησυχίες σας. Δεν μπορώ όμως μόνος μου να δράσω. … Είμαι έτοιμος να συζητήσω με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να μπω σε μία πολιτική διεργασία στενής διαβούλευσης μαζί σας. Πολιτική διαβούλευση με την έννοια ότι θα μπορούσαμε να σκεφτούμε για το πως θα προχωρούσαμε. Δεν είμαι τόσο σίγουρος ούτε γνωρίζω αν το Συμβούλιο θα συμφωνούσε με μια τέτοια θέση. Η διαβούλευση αυτή θα μπορούσε να εφαρμοστεί π.χ. στην λήψη μια απόφασης-πλαισίου για την προστασία προσωπικών δεδομένων που, …, θα έπρεπε να εγκριθεί πριν από το Δεκέμβριο, μετά από μία εκ του σύνεγγυς διαβούλευση, όχι μονάχα με το Κοινοβούλιο αλλά λαμβάνοντας υπ' όψιν όλες τις προτάσεις και τροπολογίες …. Εσείς είστε σίγουροι ότι το Συμβούλιο θα δεχθεί μια τέτοια πρόταση; Εγώ δεν είμαι σίγουρος.»

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δημ. Παπαδημούλης δήλωσε:

"Ο κ. Φρατίνι υποκρίνεται ότι κατανοεί την αντίθεση και τις ανησυχίες του Ευρωκοινοβουλίου για το επαίσχυντο άρθρο 24 της νέας ευρωπαϊκής Συνθήκης και την ίδια στιγμή προωθεί μέσω της Κομισιόν αντίστοιχη νομοθεσία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναρωτιέμαι τί λένε για όλα αυτά η Ελληνική Κυβέρνηση και ο Έλληνας Επίτροπος στην ΕΕ, καθώς η συρρίκνωση της νομικής προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών προσκρούει, πέραν των άλλων, και στην νομική και συνταγματική τάξη της χώρας."

To Γραφείο Τύπου