Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
10/11/2005

Για τα αυξημένα κατά 54% κέρδη της Eurobank που ανακοινώθηκαν μετά την αύξηση των κερδών των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ κατά 104%

Δήλωση του Π.Λαφαζάνη, μέλους της ΠΓ του ΣΥΝ και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής

Ο Π. Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, αναφερόμενος στα αυξημένα κατά 54% κέρδη της Eurobank που ανακοινώθηκαν μετά την αύξηση των κερδών των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ κατά 104%, έκανε την παρακάτω δήλωση:

Μετά την τρομακτική αύξηση κατά 104% των κερδών εννεαμήνου των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ, που προέρχονται από την καταλήστευση του ελληνικού λαού με τις φουσκωμένες τιμές των πετρελαιοειδών, ήρθε η σειρά της Eurobank να ανακοινώσει νέα ιλιγγιώδη αύξηση κατά 54% των καθαρών κερδών της στο πρώτο εννιάμηνο του 2005. Γενικότερα, τα κέρδη που ανακοινώνούν μία-μία οι τράπεζες φέτος ξεπερνάνε κάθε προηγούμενο και φτάνουν σε αυξήσεις μέχρι 70% και 80%. Τα υπερκέρδη αυτά του τραπεζικού κεφαλαίου προέρχονται από την πρωτοφανή καταλήστευση των καταθετών, των κάθε είδους δανειοληπτών και τη συνολική υπονόμευση της πορείας της ελληνικής οικονομίας.

Την ώρα που οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, πρώτ’ απ’ όλα το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο, πολλαπλασιάζουν με καλπάζοντα, χρόνο τον χρόνο, ρυθμό τα κέρδη τους, η κυβέρνηση εξαγγέλλει στο όνομα της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις της τάξης του 2,5% εφαρμόζοντας μια νέα άγρια μονομερή λιτότητα.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ., κλιμακώνοντας τις νεοφιλελεύθερες αντικοινωνικές πολιτικές των κυβερνήσεων του κ. Σημίτη, υπηρετεί με τις επιλογές της την ασυδοσία, τα καρτέλ και τα υπερκέρδη του κεφαλαίου, υποβαθμίζοντας σταθερά το βιοτικό επίπεδο της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, του οποίου μεγάλα τμήματα έχουν οδηγηθεί πλέον στα όρια της εξαθλίωσης.

To Γραφείο Τύπου