Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
15/11/2007

Συζήτηση ερώτηση Τ.Κουράκη για αυθαιρεσίες που υπήρξαν στις πρόσφατες επιλογές στελεχών της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Η αξιοκρατία στα σκουπίδια

Με επίκαιρη ερώτησή του ο βουλευτής του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Τάσος Κουράκης έφερε στη Βουλή τις καταγγελίες εκπαιδευτικών και των συνδικαλιστικών τους φορέων για τις αυθαιρεσίες που υπήρξαν στις πρόσφατες επιλογές στελεχών της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Οι καταγγελίες έχουν πάρει πλέον διαστάσεις χιονοστιβάδας και αφορούν όλη τη χώρα και όχι μεμονωμένες περιοχές. Με συνοπτικές διαδικασίες και μέσα από συνέντευξη-παρωδία τα ελεγχόμενα από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Συμβούλια Επιλογής είχαν τη δυνατότητα να υποβαθμίσουν τα εκπαιδευτικά προσόντα των υποψηφίων, να βαθμολογήσουν με άριστα τους αρεστούς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στην περιβόητη συνέντευξη και να μειώσουν τους υπόλοιπους, καταργώντας στην πράξη την αξία των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων.

Στην απάντησή του ο υφυπουργός Παιδείας Α. Λυκουρέντζος εμφανίστηκε σαν Πόντιος Πιλάτος δηλώνοντας ότι η εκπαιδευτική κοινότητα είναι αυτοδιοικούμενη και συνεπώς φέρει η ίδια την όποια; ευθύνη για τις αυθαιρεσίες, καθώς και ότι ο ρόλος του Υπουργείου περιορίζεται και εξαντλείται στην έκδοση εγκυκλίου που καλεί τα Συμβούλια Επιλογής να τηρήσουν τις διατάξεις του νόμου.

Από την άλλη πλευρά ο Τάσος Κουράκης στην τοποθέτηση του τόνισε:

«Η εικόνα που έδωσε σήμερα ο υπουργός δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, με αποτέλεσμα σήμερα να διακυβεύεται ακόμη και η πολιτική σοβαρότητα. Εδώ έχουμε να αντιμετωπίσουμε πάμπολλες περιπτώσεις όπου οι κριτές είναι και κρινόμενοι. Δείτε για παράδειγμα την περίπτωση του ΠΥΣΠΕ Χίου. Στον τελικό αξιολογικό πίνακα φαίνεται ότι οι εκπαιδευτικοί Μάσχας Ιωάννης, Σανδαλάρη Μαρία, Καρατζάς Γεώργιος, Κεραμιδάς Μιχαήλ, Φιστέ Κυριακή βαθμολογούνται με 20 στη συνέντευξη. Και το έγγραφο το υπογράφουν περιέργως οι Μάσχας, Καρατζάς, Σανδαλάρη, Κεραμιδάς, Φιστέ!!! Έβαλαν δηλαδή 20 στον εαυτό τους!

Ενώ η κυβέρνηση λέει ότι επιθυμεί εκπαιδευτικούς με υψηλά προσόντα, θέτει στην ίδια μοίρα τα αντικειμενικά κριτήρια (τα πτυχία, τα μεταπτυχιακά, τις ξένες γλώσσες κλπ) με την υποκειμενική και αυθαίρετη όπως αποδεικνύεται διαδικασία της συνέντευξης. Όπως για παράδειγμα καταγγέλλει ο εκπαιδευτικός Αντώνιος Κεκές από τη Λακωνία “Έχοντας καταταγεί στην 1η θέση πανελληνίως, σε ό,τι αφορά την αθροιστική βαθμολογία των κριτηρίων με 31,45 μόρια, έλαβα στο κριτήριο ‘Προσωπικότητα- Γενική Συγκρότηση’ βαθμολογία 11,43 μόρια, με φυσικό αποτέλεσμα να μην επιλεγώ...”. Και όλα αυτά ενώ η ΝΔ είχε δεσμευτεί στο οκταετές της πρόγραμμα ότι η συνέντευξη δεν θα έχει βαρύτητα πάνω από 20% στην τελική βαθμολογία του υποψηφίου».

Τέλος για την προσπάθεια του υφυπουργού να αποποιηθεί τις ευθύνες για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και να τις επιρρίψει στους εκπαιδευτικούς ο Τάσος Κουράκης δήλωσε:

«Λέτε ότι η εκπαιδευτική κοινότητα είναι αυτοδιοικούμενη. Έστω. Δεν είναι όμως τυχαίο ότι το 90% των επιλεγέντων προέρχεται από τον δικό σας ιδεολογικό χώρο».