Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
15/11/2007

Εφιαλτική πρόταση της Κομισιόν! Ποιοι λόγοι επιβάλλουν το ηλεκτρονικό φακέλωμα ακόμη και για εξάχρονα;

Ερώτηση-παρέμβαση του Δ. Παπαδημούλη στην Ευρ. Επιτροπή

Ερώτηση κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης για την νέα πρόταση της Επιτροπής να λαμβάνονται δακτυλικά αποτυπώματα από εξάχρονα παιδιά ως μέτρο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Ο ευρωβουλευτής ήδη από τον Μάιο 2007, ύστερα από έντονη φημολογία ότι προωθείται η λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων από βρέφη, είχε καταθέσει ερώτηση στην Επιτροπή σχετικά με το ζήτημα, για να λάβει την απάντηση ότι «η Επιτροπή δεν γνωρίζει να γίνονται σε επίπεδο Ευρ.Ένωσης σχετικές συζητήσεις ή να εξετάζεται το ενδεχόμενο λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων από βρέφη ως μέσο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας». Τώρα στην νέα ερώτηση ζητά από την Κομισιόν να απαντήσει: «Τι μεσολάβησε από τον Μάιο 2007 και αποφάσισε την λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων από εξάχρονα παιδιά;» και «Ποιοι λόγοι επιβάλλουν την λήψη αποτυπωμάτων από παιδιά ως μέσο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας;»

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Μόλις πριν πέντε μήνες, η Επιτροπή απαντώντας σε ερώτησή μου (Ε-1891/07, 31.5.2007), σχετικά με την λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων από βρέφη ως μέτρο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ανέφερε ότι: «δεν γνωρίζει να γίνονται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικές συζητήσεις ή να εξετάζεται το ενδεχόμενο λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων από βρέφη ως μέσο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.». Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, τώρα η Επιτροπή προωθεί ρύθμιση κατά την οποία τα βιομετρικά δεδομένα και δαχτυλικά αποτυπώματα όλων των πολιτών άνω των έξι ετών θα πρέπει να «φακελώνονται» ηλεκτρονικά ως μέτρο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Ερωτάται η Επιτροπή: Τι μεσολάβησε από τον Μάιο 2007 και αποφάσισε την λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων από εξάχρονα παιδιά; Ποιοι λόγοι επιβάλλουν την λήψη αποτυπωμάτων από παιδιά ως μέσο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας;»

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δ. Παπαδημούλης δήλωσε:

«Εδώ και αρκετά χρόνια ο πιο «παραγωγικός» τομέας στην Ευρ. Ένωση είναι η συρρίκνωση των δικαιωμάτων που παγιώνεται στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Η Κομισιόν προτείνει να φακελώνονται τα 6χρονα παιδιά γιατί από την ηλικία αυτή σταθεροποιούν τα βιομετρικά τους δεδομένα δηλαδή αν μπορούσαν θα τα «φωτογράφιζαν» από το μαιευτήριο. Για τα σχέδια αυτά οι κυβερνήσεις έχουν λόγο. Δεν μπορούν να προσποιούνται ότι μόνο κάποιοι άλλοι είναι οι «κακοί». Τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση ώστε να μην περάσει η απαράδεκτη πρόταση ώστε στην Ευρ. Ένωση ούτε στην Ελλάδα; Τι λέει για αυτά τα εφιαλτικά σενάρια ο Έλληνας Επίτροπος κ. Δήμας;»

To Γραφείο Τύπου