Skip to main content.
16/11/2007

Συνέντευξη του Γραμματέα του ΣΥΝ Νίκου Χουντή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στην πολιτική των κοινών δράσεων με το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις αντιδράσεις, γιατί, όπως υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ (στο Σωτήρη Σιδέρη) ο Γραμματέας του ΣΥΝ Νίκος Χουντής, για να αποκρουστούν οι κυβερνητικές πολιτικές απαιτείταιι κοινή δράση των δυνάμεων της αντιπολίτευσης αλλά και συσπείρωση ευρύτερων κοινωνικών δυνάμεων.

Ο κ. Χουντής δεν προβλέπει αλλαγή πολιτικής του ΠΑΣΟΚ μετά την επανεκλογή του Γ. Παπανδρέου και υποστηρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η ουσιαστική αντιπολιτευτική δύναμη.

Η συνέντευξη του Νίκου Χουντή στο ΑΠΕ - ΜΠΕ έχει ως εξής:

ΕΡ: Ο Γ. Παπανδρέου επανεξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.Ο Συνασπισμός οδεύει προς το 5ο συνέδριό του. Τι προβλέπετε για το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και ποιες είναι οι προσδοκίες σας από το συνέδριό σας.

ΑΠ: Από το 5ο Τακτικό Συνέδριο του Συνασπισμού προσδοκώ να βαθύνουμε τις επεξεργασίες μας στη στρατηγική της συσπείρωσης των αριστερών δυνάμεων και στην εναλλακτική πολιτική απέναντι στις συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές και στο δικομματισμό, τον πολιτικό διαχειριστή τους. Ταυτόχρονα προσδοκώ να δυναμώσει ο προσανατολισμός της δράσης μας στους εργαζόμενους, τις γυναίκες και τη νεολαία. Το ΠΑΣΟΚ από ό,τι φάνηκε και στη διάρκεια της διαδικασίας εκλογής Προέδρου δεν μπορεί και ενδεχομένως η ηγεσία του δεν θέλει, να αλλάξει ουσιαστικά την πολιτική του. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι πολιτικά αναγκαίο να τοποθετηθεί με σαφήνεια στα προβλήματα και συνολικά απέναντι στην κυβερνητική πολιτική.

ΕΡ: Στο ασφαλιστικό, στην παιδεία και σε άλλα θέματα φαίνεται ότι σύντομα θα προστεθεί και ο εκλογικός νόμος. Πόιές είναι οι δικές σας απαντήσεις.

ΑΠ: Το ασφαλιστικό, η παιδεία, το περιβάλλον, οι ιδιωτικοποιήσεις είναι προβλήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία. Εμείς είμαστε αντίθετοι με τους κυβερνητικούς χειρισμούς που οδηγούν στην όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος και εξυπηρετούν τις μεγάλες επιχειρήσεις, τους κερδοσκόπους. Ο εκλογικός νόμος τίθεται εμβόλιμα από την κυβέρνηση. Εκφράζει την αγωνία της και την ανησυχία του δικομματισμού να ξεπερνά με άδικα και αντιδημοκρατικά εκλογικά συστήματα την αποδοκιμασία ευρύτερων στρωμάτων απέναντι στα έργα και τις ημέρες του. Είναι ανάγκη να καθιερωθεί επιτέλους η απλή αναλογική, ως πάγιο εκλογικό σύστημα.

ΕΡ: Πολλές φορές ο Α. Αλαβάνος έχει δηλώσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η ουσιαστική δύναμη αντιπολίτευσης στην κυβερνητική πολιτική. Ταυτόχρονα το κόμμα σας προτείνει κοινές δράσεις με το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ. Είναι αυτή η στρατηγική σας ή πρόκειται για επικοινωνιακή πολιτική

ΑΠ: Το εκλογικό αποτέλεσμα έδειξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις μικρές του δυνάμεις ήταν η πραγματική αντιπολίτευση στην πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Αυτή είναι η εντολή των πολιτών που μας ψήφισαν αλλά και ευρύτερων δυνάμεων και αυτό κάνουμε και μετεκλογικά. Γνωρίζουμε ότι για να αποκρουστούν οι κυβερνητικές πολιτικές απαιτείται κοινή δράση των δυνάμεων της αντιπολίτευσης και συσπείρωση ευρύτερων κοινωνικών δυνάμεων για αλλαγή πορείας. Σʼ αυτό αποβλέπουν οι προτάσεις μας για κοινή δράση, με καταγεγραμμένες τις διαφορές μας.

ΕΡ: Στελέχη των κομμάτων της αντιπολίτευσης εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα έχει ταχεία φθορά. Ωστόσο ο κ. Καραμανλής έχει νωπή λαϊκή εντολή. Ακόμη και αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις , αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να <<περάσει>> , το ασφαλιστικό, τον εκλογικό νόμο και άλλα νομοσχέδια ή θα οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές?

ΑΠ:Όμως το αν θα μπορέσει να περάσει η κυβέρνηση αυτά που σχεδιάζει, θα εξαρτηθεί κυρίως από τους αγώνες και την πολιτική αντιπολίτευση που βρει απέναντί της. Και εδώ είχαμε στο προηγούμενο διάστημα νίκες των δυνάμεων που υπερασπίστηκαν το Δημόσιο και Δωρεάν Πανεπιστήμιο, τους ελεύθερους χώρους. Τυπικά παρά την ισχνή πλειοψηφία που διαθέτει μπορεί να προχωρήσει αλλά θα εισπράξει την αποδοκιμασία των πολιτών όπως έγινε και στις πρόσφατες εκλογές. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχασε περίπου 4%. Δεν αποκλείω το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, δηλαδή πριν την εξάντληση της 4ετίας, για να ενεργοποιηθεί στις μεθεπόμενες ο νέος εκλογικός νόμος με τις αντιδημοκρατικές σιγουριές που από ότι γράφεται, την εξασφαλίζει.