Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
19/11/2007

Επίκαιρη ερώτηση του Φ.Κουβέλη προς τον Πρωθυπουργό με θέμα: Εκλογικός Νόμος

Η φημολογία γύρω από την αλλαγή του ισχύοντος εκλογικού νόμου έχει ενταθεί. Η εικόνα είναι συγκεχυμένη. Διαφορετικές και αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις στις τάξεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας καταγράφονται.

Υπουργοί και βουλευτές της πλειοψηφίας τάσσονται υπέρ του λεγόμενου γερμανικού συστήματος, ενώ άλλοι το απορρίπτουν. Σύμφωνα μʼ αυτό, 200 βουλευτές θα εκλέγονται σε 200 μονοεδρικές περιφέρειες, στις οποίες θα χωρισθεί η χώρα και 100 σε 13 ευρείες εκλογικές περιφέρειες. Άλλοι τάσσονται υπέρ της κατάτμησης μεγάλων εκλογικών περιφερειών, όπως η Βʼ Αθηνών σε μικρότερες, ενώ άλλοι διαφωνούν. Κάποιοι, εξάλλου, προτείνουν διοικητικό χάρτη με εκλογικές περιφέρειες πέντε έως οκτώ, το πολύ, εδρών. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εσωτερικών φέρεται να προωθεί τροποποίηση του ισχύοντος νόμου, αυξάνοντας την πριμοδότηση του πρώτου κόμματος με 10 επιπλέον έδρες, από 40 σε 50, η οποία δεν θα ισχύει όταν πρόκειται για συνασπισμούς κομμάτων.

Κοινό τόπο των ως άνω διακινουμένων σεναρίων αποτελεί η απόρριψη του συστήματος απλής αναλογικής, η οποία εξασφαλίζει τη γνήσια εκλογική έκφραση των κοινωνικοπολιτικών συσχετισμών.

Ερωτάται ο κ. Πρωθυπουργός:

Ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις τις κυβέρνησης σχετικά με την επικείμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου;

Ο ερωτών βουλευτής

Φώτης Κουβέλης