Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
19/11/2007

Συνάντηση Αλ.Αλαβάνου και Π.Τριγάζη με τον Αλβανό Πρέσβη στην Αθήνα

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος μαζί με τον Π. Τριγάζη, μέλος της ΠΓ και υπεύθυνο εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΝ, συναντήθηκε σήμερα με τον Αλβανό Πρέσβη στην Αθήνα Βίλι Μιναρόλλι .

Μετά τη συνάντηση έγιναν δηλώσεις:

ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ: «Είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση με τον Πρεσβευτή της Αλβανίας. Συζητήσαμε για την κατάσταση των διμερών ζητημάτων. Πιστεύουμε και οι δύο ότι τόσο η κοινότητα των Αλβανών εργαζομένων και των οικογενειών τους στην Ελλάδα, όσο και η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, είναι στοιχεία που μπορούν να δημιουργήσουν σταθερές σχέσεις ανάμεσα στους δύο λαούς. Γι αυτό έχει σημασία να λύνονται ακόμη και τα πιο μικρά τους προβλήματα.

Να επαναλάβω, με την ευκαιρία, την άποψη του κόμματός μας, ότι πρέπει να σταματήσει στην Ελλάδα, αυτό που λέμε «ρατσισμός από κούνια». Δηλαδή όσα παιδιά γεννιούνται στην Ελλάδα να έχουν δικαίωμα ελληνικής υπηκοότητας και όλοι οι μετανάστες εργαζόμενοι, μετά από πενταετία, να έχουν επίσης το δικαίωμα να ζητήσουν την ελληνική υπηκοότητα.

Συζητήσαμε για τα θέματα των Βαλκανίων και της σταθερότητας και το πρόβλημα του Κοσόβου. Κάναμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση, παρότι σε όλα τα ζητήματα δεν είχαμε κοινές θέσεις.

ΒΙΛΙ ΜΙΝΑΡΟΛΛΙ: «Θα συνεχίσω από εκεί που σταμάτησε ο κ. Πρόεδρος, διότι δεν θέλω να χαλάσω και να μετακινήσω ούτε λέξη απ΄ αυτά που είπε.

Είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση. Ο Πρόεδρος στη συζήτηση ήταν πολύ ρεαλιστής. Ήταν πολύ καλός. Και βέβαια τον ευχαρίστησα γι αυτή την ειλικρινή συζήτηση. Συζητήσαμε για τα προβλήματα που ο κ Πρόεδρος είπε. Για τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών Ελλάδας-Αλβανίας, μεταξύ των λαών της Ελλάδας και της Αλβανίας, μεταξύ ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία και Αλβανών μεταναστών εδώ στην Ελλάδα. Και ήμασταν σε αυτά απόλυτα σύμφωνοι. Βέβαια ο Πρόεδρος είχε την άποψη ότι οι Αλβανοί μετανάστες εδώ πλέον δεν είναι μόνο ένας παράγοντας της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της Ελλάδος,  αλλά πρέπει να προστατεύονται τα δικαιώματά τους, ως πολιτών . Και η Ελλάδα πρέπει να κάνει πιο πολλά, ειδικά για τους νέους, για τη δεύτερη γενιά των μεταναστών που σχεδόν έχει μεγαλώσει εδώ και  έχει πάρει την ελληνική παιδεία.

Συζητήσαμε κι άλλα προβλήματα. Βρήκαμε την απόλυτη κατανόηση. Βέβαια με την άποψη του καθενός και εκτιμώντας ο ένας τον άλλον.

Τον ευχαριστώ πάρα πολύ.»

To Γραφείο Τύπου