Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
20/11/2007

Επίκαιρη ερώτηση του Γ.Δραγασάκη προς τον Υπουργό Εσωτερικών: Παραίτηση-Διαμαρτυρία του Προέδρου και μελών της Αρχής Προστασίας προσωπικών δεδομένων

Δύο ημέρες μετά τον εορτασμό του Πολυτεχνείου, παραιτήθηκε ο Πρόεδρος και πέντε μέλη της Επιτροπής Προστασίας Προσωπικών δεδομένων επειδή, παρά την απαγόρευση της Αρχής, κάμερες της ΕΛ.ΑΣ. παρακολούθησαν την πορεία του Πολυτεχνείου.

Η εν λόγω Αρχή, με σχετική παλαιότερη απόφασή της, είχε χαρακτηρίσει παράνομη την παρακολούθηση πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου και επέβαλε πρόστιμο στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Παρ' όλα αυτά, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου με εγκύκλιό του επέτρεπε και προέτρεπε, αναρμοδίως, την Αστυνομία να καταγράφει με κάμερες συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις. Και τούτο, παρόλο που η όλη υπόθεση σχετικά με τη χρήση των μηχανημάτων παρακολούθησης εκκρεμοδικεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Τα παραπάνω γεγονότα, καταδεικνύουν σοβαρές πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης, αφού η χρησιμοποίηση από την ελληνική Αστυνομία των καμερών για την παρακολούθηση των διαδηλωτών της πορείας του Πολυτεχνείου συνιστά ευθεία υπονόμευση του έργου της Ανεξάρτητης Αρχής, προσβολή του κύρους της, των δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών, αλλά και της Δικαιοσύνης και συγκεκριμένα του Συμβουλίου της Επικρατείας ενώπιον του οποίου εκκρεμεί η υπόθεση.

Κατόπιν των ανωτέρω

ερωτάται ο κ. υπουργός:

- Εάν η κυβέρνηση θεωρεί ότι με την παρακολούθηση της πορείας του Πολυτεχνείου με τη χρήση καμερών υπήρξε ή όχι παραβίαση της απόφασης της Αρχής Προστασίας Προσωπικών δεδομένων ως προς τους όρους λειτουργίας των καμερών σε δημόσιους χώρους.

- Ποιος έδωσε τη συγκεκριμένη εντολή να χρησιμοποιηθούν κάμερες για την παρακολούθηση των διαδηλωτών παρά την αντίθετη απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και παρά το ότι η υπόθεση εκκρεμεί στο ΣτΕ;

Ο ερωτών βουλευτής

Γιάννης Δραγασάκης