Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
20/11/2007

Συνάντηση Αλ. Αλαβάνου με το Προεδρείο της ΟΤΟΕ

O Πρόεδρος της Κ.Ο. του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλ.Αλαβάνος μαζί με τον Π.Λαφαζάνη, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ και βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς και τον Δ.Στρατούλη, μέλος της ΠΓ και υπεύθυνο εργατικής πολιτικής του ΣΥΝ,  συναντήθηκε σήμερα με το Προεδρείο της ΟΤΟΕ.

Αμέσως μετά ο Αλ. Αλαβάνος έκανε την εξής δήλωση:

«Είχαμε μια συνάντηση και συζήτηση με το Προεδρείο της ΟΤΟΕ με κύριο θέμα την αυριανή τροπολογία της κυβέρνησης όπου το Ταμείο Αλληλοβοήθειας της ALPHA BANK εντάσσεται στο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΠ).

Πρώτον, θέλω να πω ότι υπάρχει ένας διάλογος-απάτη, κοροϊδία των εργαζομένων και του ελληνικού λαού, διότι δεν μπορεί τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει ακόμη ανοιχτό το διάλογο, να παίρνει κατεπείγοντα μέτρα σε τόσο σοβαρά ζητήματα όπως είναι τα ασφαλιστικά, υπέρ μιας Τράπεζας.

Δεύτερον, είναι μια φοβερή πρόκληση προς όλο τον ελληνικό λαό, σήμερα μια Τράπεζα ιδιωτική με τεράστια κερδοφορία να απαλλάσσεται ουσιαστικά 1 δις ευρώ από τις υποχρεώσεις που έχει προς τους εργαζομένους και αυτές να μετακυλίονται στο Ενιαίο Ταμείο και στην πραγματικότητα σε όλη την κοινωνική ασφάλιση και στο ΙΚΑ.

Είναι μια παράνομη ενέργεια διότι αγνοεί τη συλλογική σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ της Τράπεζας και όλων των εργαζομένων  και έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 22 του Συντάγματος.

Εμείς θεωρούμε ότι έχει ξεχειλίσει το ποτήρι. Πιστεύουμε ότι όλη η αντιπολίτευση πρέπει να έχει μια κοινή στάση σε αυτό το ζήτημα στην ψηφοφορία, που θα γίνει την Πέμπτη στη Βουλή. Και θα απευθυνθούμε στα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητώντας να συγκεντρωθεί ο απαραίτητος αριθμός υπογραφών προκειμένου να έχουμε ονομαστική ψηφοφορία.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι υπάρχουν κάποιες φωνές μέσα στη ΝΔ οι οποίες πιστεύουν ότι τα συμφέροντα των εργαζόμενων είναι πάνω από τα συμφέροντα μιας ιδιωτικής Τράπεζας. Και εν πάση περιπτώσει, έχουμε μεγάλη απορία τι θα ψηφίσει ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Παυλόπουλος ο οποίος, εφόσον ψηφίσει την τροπολογία, έρχεται σε πλήρη σύγκρουση με τον εαυτό του, διότι ο ίδιος, ως νομικός, έχει εκφράσει την εντελώς αντίθετη άποψη από αυτήν της κυβέρνησης σήμερα, σε σχέση με τις υποχρεώσεις που έχει η ALPHA BANK απέναντι στους εργαζομένους. Σήμερα κιόλας θα επικοινωνήσουν οι κοινοβουλευτικοί μας εκπρόσωποι με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ προκειμένου να ζητήσουμε ονομαστική ψηφοφορία για την Πέμπτη. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτή η τροπολογία δεν θα περάσει.»

Στ. Κούκος (πρόεδρος ΟΤΟΕ): «Ζητήσαμε από τον πρόεδρο κ. Αλαβάνο να στηρίξει την προσπάθειά μας προκειμένου να αποσυρθεί αυτή η κατάπτυστη τροπολογία που αφορά στην ένταξη των εργαζομένων και των συνταξιούχων της ALPHA BANK σε ένα θνησιγενές μόρφωμα που δεν είναι ούτε καν ταμείο, το λεγόμενο ΕΤΑΠ που στην ουσία οδηγεί σε μείωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, σε χαριστικές ρυθμίσεις προς μια ιδιωτική τράπεζα και βεβαίως σε καταστρατήγηση των θεσμών όπως είναι οι συλλογικές συμβάσεις που διέπουν μια ευνομούμενη πολιτεία, ένα ευνομούμενο κράτος. Και βεβαίως την αδιαφορία και την αγνόηση από πλευράς της κυβέρνησης των αποφάσεων των διεθνών οργανώσεων όπως είναι η διεθνής οργάνωση εργασίας η οποία εγκάλεσε την κυβέρνηση για αυτή τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία που αφορά στο ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων και ζήτησε να σταματήσει οποιαδήποτε παρέμβαση και να ξεκινήσει διάλογος. Αντʼ αυτού η κυβέρνηση τα έγραψε όλα αυτά στα παλιά της τα παπούτσια και προχώρησε σε αυτή την τροπολογία που εντάσσει υποχρεωτικά τους εργαζόμενους στο συγκεκριμένο Ταμείο. Εμείς δηλώνουμε σαν εργαζόμενοι ότι πέραν των αγωνιστικών κινητοποιήσεων που ξεκινούν από αύριο με 48ωρη στην ALPHA BANK και 3ωρη στο σύνολο των τραπεζοϋπαλλήλων την προσεχή Πέμπτη, δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια. Θα συνεχίσει ο αγώνας μας ενταγμένος σε ένα συνολικό σκεπτικό που αφορά στο σύνολο των εργαζομένων και βεβαίως οι χθεσινές εξαγγελίες του κ. Μαγγίνα στην ΕΣΗΕΑ αναδεικνύουν το πρόβλημα και αποδεικνύουν περίτρανα ποια ήταν η κρυφή ατζέντα της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό. Θα μας βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους. Απλώς τους καλούμε να σκεφτούν τι έγινε το 2001 με αφορμή τα μέτρα Γιαννίτση όπου αυθόρμητα και έξω και πέρα από τις προσδοκίες του οργανωμένου συνδικαλιστικού κινήματος εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι απείργησαν, ξεχύθηκαν στους δρόμους και ανάγκασαν την τότε κυβέρνηση να πάρει πίσω αυτά τα μέτρα. Ας σκεφθεί λοιπόν εκείνη την εποχή και θα αντιληφθεί το μέγεθος των επιλογών της και τις επιπτώσεις αυτών των επιλογών συνολικότερα.

To Γραφείο Τύπου