Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
21/11/2007

Συνέντευξη Αλ.Αλαβάνου στη ΝΕΤ (Π.Τσαπανίδου)

-    Πολλά θέματα έχει ανοίξει η κυβέρνηση, το ασφαλιστικό, τον εκλογικό νόμο, τον προϋπολογισμό... Κι όλα αυτά με 152 βουλευτές. Σε ποιο στήριγμα ακουμπάει η κυβέρνηση και προχωρά, δεχόμενη όλες αυτές τις αντιδράσεις και τις πιέσεις από τον κόσμο και από τα υπόλοιπα κόμματα....

Η κυβέρνηση ψάχνει για στηρίγματα. Για παράδειγμα, έχει στήριγμα τις μεγάλες τράπεζες. Αύριο η κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή μια ακραία προκλητική τροπολογία, με βάση την οποία ενοποιεί το Ταμείο Αλληλοβοήθειας στην Alpha Bank, με το ενιαίο Ταμείο των τραπεζοϋπαλλήλων. Ποιο είναι το σημαντικό όμως, που πρέπει να το μάθει κι ο κόσμος. Ότι ένα δις ? η κυβέρνηση της Ελλάδας τα χαρίζει σε μια ιδιωτική τράπεζα. 1 δις ? υποχρεώσεις για την ασφάλιση των εργαζομένων και την ίδια στιγμή επιβαρύνει στην πραγματικότητα τους κοινωνικούς ασφαλιστικούς φορείς και το ΕΤΑΤ και το ΙΚΑ μετά με αντίστοιχο ποσό. Αυτή είναι η κυβέρνηση, αυτά τα στηρίγματα προσπαθεί να βρει. Αλλά έχει αρχίσει μια μάχη...

-    Έχει κάλπες μπροστά της όμως... Κάποιοι λένε μάλιστα ότι ενδεχομένως να είναι και νωρίτερα οι κάλπες..

Όσες κάμερες και να στήσει, μπροστά της έχει τους δρόμους. Νομίζω ότι το συνειδητοποιεί ο κόσμος. Έχω δει πολλούς στο σούπερ μάρκετ, όταν πάω, σ΄ένα μαγαζί, ειδικά γυναίκες αλλά και άντρες εργαζόμενους που ανησυχούν, με ρωτάνε, πέστε μας τη συμβουλή σας, να βγούμε τώρα στη σύνταξη, επιδεινώνονται οι όροι κ.λπ..  Νομίζω ότι αυτοί οι πολίτες καταλαβαίνουν ότι κρίνεται κάτι πολύ σημαντικό. Και νομίζω ότι πριν τις κάλπες η κυβέρνηση θα βρεθεί σε μια αντιπαράθεση στους δρόμους, με τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και θα έπρεπε να είχε βγάλει διδάγματα απ΄ αυτό που έγινε με το άρθρο 16 ή απ΄ αυτό  που έγινε με την κινητοποίηση στην εποχή του κ. Σημίτη και του κ. Γιαννίτση. Δεν έχει δυνατότητα να νικήσει. Θέλω να χαιρετίσω όλες αυτές τις κινητοποιήσεις και των συναδέλφων. Είδα ότι και η ΕΣΗΕΑ -σωστά- κινητοποιήθηκε και τα σωματεία των επιστημόνων και οι τραπεζοϋπάλληλοι και οι δημόσιοι υπάλληλοι και  νομίζω ότι μπορούμε να ετοιμαζόμαστε όλοι για μια μάχη την οποία πρέπει να κερδίσουμε και θα κερδίσουμε.

- Γιατί αποχωρήσατε από το διάλογο για το ασφαλιστικό; ...

Αυτός δεν ήταν διάλογος. Ήταν διάλογος-απάτη. Διάλογος για ένα μεγάλο θέμα σημαίνει ότι συζητάω με κάποιους και την ώρα που συζητάω είναι ανοιχτά τα ζητήματα, παίρνω υπόψη και τις δικές τους γνώμες ή ερωτήσεις τουλάχιστον και δεν παίρνω μονομερή μέτρα.

-    Ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε από το διάλογο σχεδόν την πρώτη-δεύτερη μέρα...

Πριν αρχίσει. Την παραμονή... Για να καταλάβουν οι πολίτες. Θέλουμε το διάλογο και σωστό είναι να θέλει κανείς το διάλογο. Δεν μπορούσαμε να μπούμε σ΄ένα διάλογο στον οποίο βλέπαμε ότι η κυβέρνηση θα τον χρησιμοποιεί ως πρόσχημα για να αρχίσει να νομοθετεί σε βάρος των εργαζομένων. Και είδατε χαρακτηριστικά άλλοι μπήκαν σ΄ αυτό το διάλογο, με πιο καλή πίστη από εμάς ή με μεγαλύτερη αφέλεια από εμάς, όπως είναι η ΓΣΕΕ, όπως είναι η ΑΔΕΔΥ. Αναγκαστήκανε να τα μαζέψουν και να φύγουν.

Γιατί εμείς αποχωρήσαμε την παραμονή; Γιατί είχαμε υπόψη μας το διάλογο που έγινε για την Παιδεία. Πριν από δύο χρόνια ξεκίνησε ένας ίδιος διάλογος ακριβώς για την Παιδεία, όπου εμείς πήγαμε, ήταν καινούργια κυβέρνηση τότε, είχαμε μεγάλες διαφορές, το ξέραμε, πήγαμε να συζητήσουμε.  Βλέπαμε όμως ότι είμαστε εκεί και συζητάμε και η κυβέρνηση αρχίζει να φέρνει νόμους-πλαίσια και να λέει, θα καταργήσουμε το άρθρο 16.

Επομένως, η παγίδα δεν έπιασε. Κι εμείς θεωρήσαμε ότι είναι σωστό να προειδοποιήσουμε την κοινωνία μας για την πραγματική πολιτική διάθεση της κυβέρνησης και τελικά έγινε ένας διάλογος ο οποίος αυτή τη στιγμή δεν είναι διάλογος με άλλους,  συζητάει ο κ. Μαγγίνας με τον κ. Αλογοσκούφη και τον κ. Καραμανλή. Αυτός είναι ο πραγματικός διάλογος της κυβέρνησης.

-    Σε εσάς έχει πέσει το βάρος της αντιπολίτευσης, λέει ο κόσμος, γράφεται στον Τύπο, με την αναταραχή στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει αντιπολίτευση πρώτης γραμμής.. Πιστεύετε ότι είναι αποτελεσματική η αντιπολίτευσή σας;..... Και να σας πω και κάτι... Συζητούσα τις προάλλες με νέους  ανθρώπους.... Δεν γνώριζαν για το ασφαλιστικό και δεν τους ενδιέφερε κιόλας...γιατί το βλέπουν ως πολύ μακρινό ενδεχόμενο...

Βάζετε δύο προβλήματα. Το ένα είναι, αν είναι αποτελεσματική η αντιπολίτευση που κάνουμε. Πιστεύω ότι, παρότι είμαστε ακόμη μια δύναμη του 5%, είμαστε στο κέντρο της αντιπολίτευσης. Γιατί; Γιατί, πρώτον, δεν έχουμε τις δεσμεύσεις τελικά και τις εσωτερικές αντιφάσεις του ΠΑΣΟΚ, που τις είδαμε και πριν και τις βλέπουμε και σήμερα. Έχουν γίνει τόσο καιρό οι εκλογές, έχουν υπάρξει τόσες επιθέσεις της κυβέρνησης στην κοινωνία, και το ΠΑΣΟΚ ασχολείται με τα εσωτερικά του, είναι εγκλωβισμένο. Επίσης δεν έχουμε την αντιενωτική και τη διχαστική στάση του ΚΚΕ. Και ξαφνικά ερχόμαστε να είμαστε στο κέντρο της αντιπολίτευσης. Να είμαστε η αντιπολίτευση. Δεν θέλω να υποτιμήσω κανέναν, αλλά εκ των πραγμάτων γίνεται αυτό.

Έχουμε αποτελεσματικότητα; Δεν είναι εύκολη η αποτελεσματικότητα, όταν έχεις μιας κυβέρνηση και είσαι μια αντιπολίτευση, είσαι μικρή δύναμη... Δεν είναι εύκολο. Αγωνιζόμαστε γι αυτήν. Πετυχαίνουμε μερικές φορές; Φυσικά πετυχαίνουμε. Όλοι αυτοί οι αγώνες που έγιναν την προηγούμενη περίοδο για την Παιδεία, κέντρο ήταν η Παιδεία, είχαν αποτέλεσμα. Δηλαδή το ότι κατέρρευσε η αναθεώρηση του άρθρου 16, καταρρέει η συνταγματική μεταρρύθμιση και σε λίγους μήνες και επισήμως από τη Βουλή θα δούμε ότι όλη η συνταγματική μεταρρύθμιση της Ν.Δ., που βάζει και τα θέματα των δασών και άλλα ζητήματα, ουσιαστικά δεν μπόρεσε να αντέξει σε μεγάλα κινήματα και στην πολιτική αντίθεση που, κατά κύριο λόγο, την εξέφρασε ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

-    Το ίδιο πιστεύετε ότι θα γίνει με το ασφαλιστικό;...

Το πιστεύω. Πιστεύω ότι έχουμε φτάσει στη στιγμή που ο μεγάλος και ο μικρός αρχίζουν και καταλαβαίνουν. Καταλαβαίνουν ότι προωθούνται μια σειρά νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οποίες υπονομεύουν την ίδια κακή κατάσταση που έχουμε σε σχέση με τα δικαιώματα που υπάρχουν και νομίζω ότι είμαστε στις παραμονές μιας μεγάλης διεργασίας.. Όλη η κοινωνία, άλλοι ξέρουν ακριβώς, άλλοι δεν ξέρουν...  Βλέπουν τους τίτλους των εφημερίδων, ακούνε τα κόμματα κ.λπ. Νομίζω ότι είμαστε στις παραμονές μιας μεγάλης κινητοποίησης, η οποία, ανάμεσα στα άλλα, πιστεύω, ότι θα αμφισβητήσει τη συνοχή της κυβέρνησης. Δηλαδή, δεν θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να έχει τους 152 ψήφους που χρειάζεται για να περάσει διάφορα νομοθετήματα.

Τις επόμενες μέρες, τις επόμενες βδομάδες, πάμε για μεγάλες μάχες και αντιθέσεις και συγκρούσεις, με την έννοια της πολιτικής σύγκρουσης και της ειρηνικής κινητοποίησης, που είναι ο μόνος τρόπος...

-    Ο κ. Μανώλης έχει κρατήσει αποστάσεις από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Πιστεύετε ότι θα είναι κι άλλοι προς αυτή την κατεύθυνση;..

Ο κ. Μανώλης και ο κάθε κ. Μανώλης θα δοκιμαστούν αύριο. Γιατί είναι εύκολο να κάνεις φιγούρα στην τηλεόραση και τελείως διαφορετικό να έχεις μια θέση και πράξη ευθύνης. Αύριο έρχεται η τροπολογία για την Alpha Bank, που είναι ακραία και είναι και συμβολική για όλους τους εργαζόμενους. Εμείς ως Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς ζητήσαμε ονομαστική ψηφοφορία. Συμφώνησε το ΠΑΣΟΚ. Θα υπάρξει ονομαστική ψηφοφορία και θα μετρηθούν όλοι.

-    Το θέμα της Alpha Bank με το ασφαλιστικό γενικότερα δεν μπορούμε να τα συγκρίνουμε...

Το θέμα της  Alpha Bank  είναι ένας κρίκος του ασφαλιστικού. Είναι ακριβώς η ίδια λογική που είδαμε με τους δικηγόρους, με τους μηχανικούς, με τους δημοσιογράφους κ.λπ. Τι λέει αυτή η λογική; Έχετε ορισμένες κατακτήσεις, εμείς θα σας φέρουμε προς τα κάτω, αντί να παρέμβουμε ώστε να ανέβουν και οι άλλοι εργαζόμενοι στις κατακτήσεις που έχετε. Θα χαρίσουμε στις εργοδοσίες σας, θα αμφισβητήσουμε όσες εισφορές έχετε κάνει  και θα σας βάλουμε σε ένα αβέβαιο μέλλον. Αυτή είναι η κατάσταση.  Η Alpha Bank είναι ένας κρίκος και μια εικόνα.

-    Πιστεύετε ότι θα καταψηφιστεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο ;....

Δεν ξέρω. Θέλω να ελπίζω ότι δεν θα περάσει. Υπάρχουν και μέσα στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία άνθρωποι με κοινωνική συνείδηση. Αλλά δεν μπορώ να το εγγυηθώ.  Θα το δούμε αύριο το βράδυ.

-    Μπορεί να μας πάει σε πρόωρες κάλπες το θέμα;.... Γιατί μας είπατε ότι ξεκινάει μια άμεση κινητοποίηση.....

Εάν η κυβέρνηση δεν υποχωρήσει κι επιμείνει στις θέσεις της, πιστεύω, ναι, ότι θα μπούμε σε πολιτικές εξελίξεις. Θεωρώ όμως ότι μπορούν οι εργαζόμενοι, η κοινωνία να αναγκάσουν την κυβέρνηση σε οπισθοχώρηση. Όπως την έχουν αναγκάσει σε μια σειρά άλλα ζητήματα.

Θέλω να πω όμως, για να είναι σαφές ότι πάρα πολλοί πλήττονται, αλλά μια μεγάλη κατηγορία μεγάλοι άνθρωποι, με συντάξεις 500, 400, 300 ? στον ΟΓΑ κ.λπ., αλλά, ανάμεσα σ΄ αυτούς, πρέπει να δούμε αυτό το τραγικό που γίνεται στην Ελλάδα σήμερα: ʽΟτι κάνουμε μια γενιά καινούργια  η οποία δεν θα ξέρει τι είναι η σύνταξη, δεν θα προλάβει την σύνταξη, θα γίνουν παππούδες και γιαγιάδες και δεν θα έχουν σύνταξη. Και την έχουμε κάνει με τέτοιο τρόπο που ακόμα και το θέμα του ασφαλιστικού πολλούς δεν τους απασχολεί, γιατί έχουν καταλάβει ότι είναι έξω από την αγορά εργασίας και έξω από μία αγορά εργασίας, η οποία έχει μια κοινωνική διάσταση.

Κι αυτό πιστεύω ότι είναι ακραίο. Το είχα πει και παλιότερα. Στις εκλογές γυρνάς περισσότερο στην Ελλάδα. Αυτό που μου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση απ΄ όλες τις εικόνες που είδα, σε όλη την Ελλάδα, είναι να βλέπω στα νοσοκομεία, στο ΙΚΑ, μέσα σε άλλους δημόσιους οργανισμούς, να δουλεύουν νέα αγόρια και νέες κοπέλες, να έχουν ηλικία 30 ετών, να είναι με το παιδί μέσα στην κοιλιά, να παίρνουν 300 ? και να είναι ανασφάλιστες. Έχουμε μια ακραία κατάσταση. Παιδιά ανασφάλιστα, παιδιά έξω από την αγορά εργασίας, παιδιά τα οποία δουλεύουν 3-4 ώρες την ημέρα χωρίς ασφάλιση. Νέοι άνθρωποι οι οποίοι δουλεύουν σε μεγάλες επιχειρήσεις και παίρνουν λιγότερα απ΄ όσα υπογράφουν ότι παίρνουν. Είναι μια ακραία κατάσταση.

Η φιλοσοφία του ασφαλιστικού της Ν.Δ. ξέρετε ποια είναι; Θα χτυπήσουμε κύρια τους νέους, θα επιδεινώσουμε τους ασφαλιστικούς όρους. Ησυχάστε εσείς οι μεγαλύτεροι. Και γι αυτό θέλω να πιστεύω ότι, όπως στα θέματα της παιδείας, είδαμε τους νέους να παίρνουν έναν πρωταγωνιστικό ρόλο, το ίδιο θα δούμε και στην ασφάλιση.

-    Αυτό που λέει ο κόσμος είναι ότι έχετε την πολυτέλεια να μιλάτε εκ του ασφαλούς.... Δεν καλείστε να κυβερνήσετε τη χώρα...

Σ΄ αυτόν που σας το είπε, πείτε, ψηφίστε τον ΣΥΡΙΖΑ, ας τους δοκιμάσουμε...

Λέμε στους οπαδούς της Ν.Δ., για παράδειγμα, ή στους οπαδούς του ΠΑΣΟΚ, δοκιμάστε μας. Ναι, έχετε δίκιο ότι δεν κυβερνάμε εμείς και ότι ναι, άλλο είναι η θέση της αντιπολίτευσης σε σχέση με την θέση της κυβέρνησης. Συμφωνούμε. Δοκιμάστε μας. Φύγετε από τον κλοιό του δικομματισμού.

Πιστεύω ότι υπάρχει μια μεγάλη αλλαγή και μια μεγάλη διεργασία μέσα στην κοινωνία σήμερα, η οποία λέει, ξέρουμε τελικά τι πρόκειται να γίνει με το ΠΑΣΟΚ, ξέρουμε τι θα γίνει με τον κ. Καραμανλή.. Υπάρχει μια μεγάλη στροφή σ΄ αυτό που λέμε μικρά κόμματα. Αυτή η στροφή εκφράστηκε σε μεγάλο βαθμό υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο κι εγώ παρακινώ και τους άλλους πολίτες να βρεθούμε σ΄ένα άλλο πολιτικό τοπίο, στο οποίο μπορούμε να δοκιμάσουμε άλλες απαντήσεις.

-    Ποιο πολιτικό τοπίο... Το πολιτικό τοπίο των ανίσχυρων κυβερνήσεων; ...

Τι θα πει ανίσχυρη κυβέρνηση; Εγώ βλέπω μια κυβέρνηση η οποία είναι γονατιστή μπροστά στις τράπεζες και τους περνάει τροπολογίες. Βλέπω μια κυβέρνηση η οποία είναι γονατιστή στα μεγάλα συμφέροντα. Είναι γονατιστή στις εταιρείες που θέλουν να κάνουν δικά τους ιδιωτικά πανεπιστήμια. Τι ισχυρή κυβέρνηση; Ισχυρή κυβέρνηση ξέρετε τι σημαίνει για το λαό; Ισχυρή κυβέρνηση σημαίνει ότι έχω μια κυβέρνηση που ξέρω ότι θα είναι δίπλα μου, θα είναι μαζί μου, για το κοινωνικό πρόβλημα.  Για τα παιδιά εκείνα , τα οποία είναι στο δωμάτιο με την Μπάρμπι και το δωμάτιο με τα στρατιωτάκια, όχι στα 30, στα 35 τους. Όχι μόνο γιατί είναι εύκολη λύση, αλλά γιατί δεν έχουν λεφτά για το νοίκι τους, δεν έχουν θέση μέσα στην αγορά εργασίας, τα οποία δεν μπορούν να βρουν δουλειά.

Αυτές τις κυβερνήσεις θέλουν.

-    Μπαίνουν οι ψηφοφόροι στα παραβάν και ψηφίζουν μικρά κόμματα. Σε τι σκηνικό θα οδηγηθούμε... Σ΄ ένα σκηνικό που θα οδηγήσει σε συνεργασίες πολιτικές;

Εμείς τους καλούμε να οδηγηθούμε σ΄ ένα σκηνικό πολιτικό τέτοιο, που οι δυνάμεις που εκφράζουμε ως ΣΥΡΙΖΑ θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο/

-    Μέσα από ποιο ρόλο;... Μέσα από συνεργασίες;...

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια συνεργασία. Είμαστε η μόνη πολιτική δύναμη .. Έχουμε το ΠΑΣΟΚ, τη Ν.Δ., το ΚΚΕ, το ΛΑ.Ο.Σ.  και τον ΣΥΡΙΖΑ. Είμαστε η μόνη πολιτική δύναμη που είναι περίπου δέκα κόμματα, οργανώσεις της Αριστεράς και ευρύτερα, και οικολογικού χώρου και προσωπικότητες, που είμαστε σε συνεργασία. Εμείς λέμε, αυτή τη συνεργασία στηρίξτε την. Μας έχουν δοκιμάσει. Έχουν δοκιμάσει όχι μόνο τις θέσεις μας...

-    Σε ποιους απευθύνεστε... Απευθύνεστε στην κυβέρνηση, τη Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ;...

Στους νέους και τις νέες πρώτα απ΄ όλα. Κι αυτό το μήνυμα θέλαμε να δώσουμε εμείς, με όσα έχουμε κάνει, με το άρθρο 16, με την «Ανοιχτή Πόλη» στην Αθήνα, με τις τοποθετήσεις για τα ασφαλιστικά κι άλλα ζητήματα, στους νέους και τις νέες. Απευθυνόμαστε στην κοινωνία πρώτα απ΄ όλα... Στους εργαζόμενους, στους επιστήμονες, στα παιδιά που γυρίζουν με τα δύο διδακτορικά από την Αγγλία  και κάθονται και έχουν κατάθλιψη στο σπίτι τους.

-    Αλλά όχι σε πολιτικά κόμματα...

Σε όσες πολιτικές δυνάμεις μπορούν να συμφωνήσουν με το πρόγραμμά μας ή να βρούμε μια κοινή βάση, πράγμα το οποίο είναι δύσκολο. Πιστεύουμε ότι εκφράζουμε μια βαθιά ανάγκη της κοινωνίας. Ότι κανείς δεν είναι χαμένος μέσα στο σπίτι του και τη μοναξιά του. Και μιλάω πρώτα απ΄ όλα για τις γενιές των 20 και των 30 και των 40.  Κι ότι μπορούμε να γίνουμε μια μεγάλη κοινωνική δύναμη. Και πιστεύω ότι αυτό το καταλαβαίνουμε σε όλα τα ζητήματα από τα εκπαιδευτικά, τα οικονομικά, μέχρι το περιβάλλον, με τα SMS και μ΄όλο αυτό τον κόσμο ο οποίος είναι αποφασισμένος να μπει στην πολιτική. Κι εμείς τους λέμε, ελάτε, ελάτε μαζί, να βρεθούμε, να κάνουμε κάτι καινούργιο σ΄ αυτή τη χώρα.

-    Με το ΠΑΣΟΚ και μέσα απ΄ όλες αυτές τις διεργασίες που περνάει το ΠΑΣΟΚ.... Τι βλέπετε;...

Εγώ βλέπω αυτό που βλέπουν όλοι. Είχαμε εκλογές μέσα Σεπτέμβρη. Και είμαστε μέσα Νοέμβρη και πάμε για Χριστούγεννα. Και αυτό που βλέπω εγώ από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να προσφέρει στην πολιτική ζωή την κρίση της. Δεν συζητήσαμε για κάποιες κινήσεις, κάποιες προτάσεις, κάποιες θέσεις, κάποιες κινητοποιήσεις που προξενεί το ΠΑΣΟΚ. Συζητούσαμε τι θα γίνει στον αγώνα για την ηγεσία και μετά συζητάμε αν ο κ. Βενιζέλος θα  κάνει ή δεν θα κάνει ρεύμα στο ΠΑΣΟΚ. Μα αυτό είναι το θέμα; Όταν αυξάνεται ο χρόνος συνταξιοδότησης, όταν μειώνονται οι συντάξεις...

-    Δεν πρέπει όμως πρώτα να λυθεί η κρίση για να μπορέσει να παραχθεί και πρόταση και πολιτική;

Είναι μια άποψη αυτή. Επειδή έχουμε περάσει κι εμείς κρίσεις, οι κρίσεις δεν περνιούνται μέσα σε εργαστήρια και μέσα στεγανά από την κοινωνία. Όταν ένα κόμμα έχει κρίση, θα την περάσει την ίδια στιγμή και θα την περάσει θετικά που ενεργοποιείται και είναι δίπλα στην κοινωνία και αναπτύσσει πολιτικές δραστηριότητες και αναπτύσσει πολιτικές πρωτοβουλίες.

-    Είναι αδιέξοδο για το ΠΑΣΟΚ κ. Αλαβάνε αυτό;

Όχι, δεν βλέπω αδιέξοδο. Το ΠΑΣΟΚ τι είναι.  ΠΑΣΟΚ είναι η Χαριλάου Τρικούπη, εντάξει. ΠΑΣΟΚ είναι Κοινοβουλευτική Ομάδα, εντάξει. Κάθε κόμμα όμως είναι κι ένας χώρος, ο οποίος έχει κληθεί ή έχει εμπιστοσύνη σε αυτό το κόμμα ή προσδοκά κάτι.

Το πιο θετικό από αυτή την κρίση του ΠΑΣΟΚ είναι ότι ένα πολύ μεγάλο  μέρος των οπαδών του, και ειδικά των νέων, αλλά όχι μόνο των νέων, παραμένει προσηλωμένο σε αξίες και προσδοκίες  που είχε, που διαψεύστηκαν κι έτσι πιστεύω ότι θα ενεργοποιηθεί. Αν δείτε κιόλας ήδη μέσα στις εκλογές που έγιναν, είδατε για παράδειγμα μια μεγάλη κίνηση  οπαδών, παλαιών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που ψήφισαν Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Που σημαίνει αυτοί εγκαταλείπουν κάτι; Όχι, δεν εγκαταλείπουν στην πραγματικότητα κάτι. Κρατάνε τις προσδοκίες, κρατάνε τις ελπίδες απευθύνονται όμως αλλού.

Και γι αυτό αυτή η διαδικασία επισήμανσης θα συνεχιστεί. Θέλουμε να συναντηθούμε με όλο αυτό τον κόσμο. Πιστεύω ότι, μέσα στους οπαδούς, στους φίλους του ΠΑΣΟΚ, υπάρχει πάρα πολύς κόσμος που θέλει να κάνει πάρα πολύ ωραία πράγματα, θέλει να δουλέψει συλλογικά και πιστεύω ότι έτσι θα συναντηθούμε.

-    Άρα, λοιπόν, κ. Αλαβάνε... όταν κάνετε λόγο για σοσιαλιστική συνιστώσα αναφέρεστε στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Αναφέρεστε στον κόσμο που περιγράψατε.

Αναφερόμαστε στον οποιοδήποτε θα μπορούσε να συμφωνήσει σε μερικά ζητήματα.  Χωρισμός εκκλησίας και κράτους. Να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις των μεγάλων επιχειρήσεων που είναι εργαλεία για την ανάπτυξη της χώρας και τις οποίες ξεκίνησε ο κ. Σημίτης και τις συνέχισε ο κ. Καραμανλής.

Ειλικρινά πονάει η καρδιά μου όταν, στο κανάλι σας ή σε άλλα κανάλια, βλέπω διαφημίσεις της Marfin Investment Bank,  μιας Τράπεζας η οποία ανήκει ουσιαστικά στον Εμίρη του Ντουμπάι και η οποία διαφημίζει τα λάφυρα των επιχειρήσεων που έχει συγκεντρώσει στην Ελλάδα, ανάμεσα στις οποίες και τον ΟΤΕ, δηλαδή το μεγάλο εργαλείο για να μπούμε στην εποχή της πληροφορικής.

Λοιπόν, να συμφωνούμε στα θέματα των ιδιωτικοποιήσεων. Να συμφωνούμε σε άμεσα μέτρα για τα μεγάλα προβλήματα της ανεργίας ή της ασφάλισης κ.λ.π. των νέων. Να συμφωνήσουμε για τα δημόσια πανεπιστήμια και το άρθρο 16.

Αν το κάνει στέλεχος, επικεφαλής, όλο το ΠΑΣΟΚ, εντάξει.

Μπορούμε να έχουμε σε κάποια ζητήματα κοινές πορείες. Δεν το βλέπω όμως αυτό.

Επομένως, ναι, απευθυνόμαστε και στην κοινωνία, απευθυνόμαστε στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ κι εγώ είμαι ευχαριστημένος γιατί αυτή η συνάντηση συνεχώς, κατά τη γνώμη μου, προχωράει και μπορεί να αλλάξει τα πράγματα στη χώρα μας.

-    Θέλω να κλείσουμε με την εκτίμησή σας για τις επόμενες εκλογές.. Πότε θα γίνουν.. και τι θα βγάλει η κάλπη....

Νομίζω ότι οι εκλογές είναι ένα παιχνίδι, μέσα από το οποίο πάμε να ξεχάσουμε τα ανοιχτά μέτωπα. Όταν κερδίσαμε το δημόσιο Πανεπιστήμιο, δεν το κερδίσαμε στις εκλογές, το κερδίσαμε στις μεγάλες μάχες. Κι αυτό που μ΄ ενδιαφέρει είναι η μάχη που δίνουμε για τα ασφαλιστικά δικαιώματα της νέας γενιάς, των μεγαλύτερων, των ηλικιωμένων που ξευτιλίζονται με τα 300 ή 400 ? να οδηγηθεί σε νίκη, ανεξάρτητα από το πότε θα γίνουν οι εκλογές.

-    Υπάρχει περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ ;...

Εμείς προτείνουμε το πρόγραμμά μας, έχουμε τις θέσεις μας. Στο ΚΚΕ νομίζω ότι έχουν κλείσει και τα μάτια και τα αυτιά και το στόμα και τη μύτη. Στο ΠΑΣΟΚ νομίζω ότι έχουμε μόνο λόγια, ενώ ακόμη και τα σημεία απλής συνεργασίας, που προτείνουμε εμείς, δύσκολα τα δέχονται. Μ΄ αυτή την έννοια, εμείς απευθυνόμαστε στην ίδια την κοινωνία, σε όλες τις δυνάμεις που συμφωνούν με το πρόγραμμά μας.

Και ξέρετε τι μας δίνει αισιοδοξία και μας συγκινεί; Δεν λέω ότι έχουμε κερδίσει την εμπιστοσύνη της νεολαίας. Όχι. Είναι δύσκολο να την κερδίσεις, γιατί η νεολαία έχει μεγάλες απαιτήσεις. Μας συγκινεί ότι ένα μεγάλο μέρος της νέας γενιάς αρχίζει κι ενδιαφέρεται για την πολιτική. Οι νέοι απορρίπτουν και πρέπει να είσαι έτοιμος σε όλα και να μιλάς με ειλικρίνεια, όχι μόνο να μην έχεις ξύλινη γλώσσα, να μην χρησιμοποιείς προσχήματα, για να μπορέσεις να κερδίσεις την εμπιστοσύνη τους.

To Γραφείο Τύπου