Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
21/11/2007

Ανάκληση πρόσληψης εκπαιδευτικών

Ερώτηση Τ.Κουράκη προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων

Τη μετακύλιση στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς της ευθύνης που φέρει η διοίκηση για λάθη, παραλείψεις και θεσμικά κενά που υπήρξαν κατά τον διορισμό τους επιχειρεί το ΑΣΕΠ με πρόσφατη απόφαση του.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κατσάρας στις τελευταίες εξετάσεις του ΑΣΕΠ (10Π/2006) κατέλαβε την 23η από τις 24 θέσεις διοριστέων στην ειδικότητα ΠΕ10 Κοινωνιολόγων. Τρεις μήνες μετά την έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων, στις 16.10.07, το ΑΣΕΠ εξέτασε αίτηση θεραπείας που κατέθεσαν τρεις άλλες εκπαιδευτικοί και αναγνώρισε ότι κακώς είχε απορρίψει τα δικαιολογητικά που εκείνες είχαν προσκομίσει προκειμένου να απαλλαγούν της υποχρέωσης υποβολής πτυχίου ΑΣΠΑΙΤΕ (πρώην ΠΑΤΕΣ/ΣΕΛΕΤΕ). Προχώρησε μάλιστα στην κατάταξή δύο εξ αυτών στον πίνακα διοριστέων και ως αποτέλεσμα αποφάσισε την αφαίρεση από τον οριστικό πίνακα αποτελεσμάτων των δύο τελευταίων κατά σειρά εκπαιδευτικών, και συγκεκριμένα του κ. Κατσάρα και της κ. Ρίζου (υπʼ αριθμ. 2778/16.10.07/αρ.πρωτ.40343 απόφαση του ΑΣΕΠ τμήμα Β΄). Παράλληλα, αποφάσισε την ανάκληση για το τρέχον σχολικό έτος του διορισμού δύο ακόμη καθηγητριών κοινωνιολογίας, προκειμένου στη θέση τους να προσληφθούν οι δικαιωθείσες εκπαιδευτικοί.

Επειδή η απόφαση αυτή του ΑΣΕΠ -ανεξάρτητα από το αν ορθώς ή όχι δικαιώνει τις συγκεκριμένες εκπαιδευτικούς- ελήφθη μετά την ανακοίνωση των οριστικών αποτελεσμάτων.

Επειδή η ανακοίνωση των οριστικών αποτελεσμάτων εκλαμβάνεται (και δικαίως) από τους επιτυχόντες ως απόφαση διορισμού, με αποτέλεσμα να προχωρούν σε κινήσεις που επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στη ζωή τους (π.χ. παραίτηση από προηγούμενη εργασία, αλλαγή τόπου διαμονής κ.λπ.).

Επειδή η απόφαση αυτή ελήφθη για να διορθώσει λάθη, παραλείψεις και αδυναμίες της ίδιας της πολιτείας, καθώς δεν έχει συνταχθεί αναλυτικός κατάλογος με τα μεταπτυχιακά προγράμματα που εμπίπτουν στην κατηγορία των επιστημών της αγωγής

Επειδή είναι παράλογο και αντιδημοκρατικό να υφίστανται οι πολίτες τις συνέπειες των λαθών της οργανωμένης πολιτείας

Επειδή στο παρελθόν η πολιτεία έχει αντιδράσει με ευαισθησία σε παρόμοιες περιπτώσεις (π.χ. περίπτωση 41 εκπαιδευτικών ΠΕ9, ΠΕ10 και 7 εκπαιδευτικών ΠΕ13 το έτος 2004) αποκαθιστώντας πολίτες που θίγονταν από παραλείψεις της διοίκησης.

Ερωτώνται οι κύριοι υπουργοί:

1)    ποιος φορέας έχει την ευθύνη για τον λεπτομερή καθορισμό των πτυχίων και των μεταπτυχιακών που καλύπτουν τις προϋποθέσεις που τίθενται στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ. Υπάρχει σχετική λίστα ανά γνωστικό αντικείμενο; Αν όχι, πρόκειται να καταρτισθεί και πότε; Μέχρι τότε πώς θα αντιμετωπίζονται περιπτώσεις όπως η προαναφερθείσα;

2)    Αν είναι δυνατό να προκύπτουν, με υπαιτιότητα του δημοσίου, αλλαγές στους οριστικούς πίνακες αποτελεσμάτων των διαγωνισμών του ΑΣΕΠ χωρίς σχετική δικαστική απόφαση ή/και χωρίς να καλύπτονται τυχόν επιτυχόντες που υφίστανται δυσμενή μεταχείριση.

3)    Αν προτίθενται να αναιρέσουν την ανάκληση του διορισμού των εκπαιδευτικών που είχαν ήδη προσληφθεί.

4)    Με δεδομένο ότι η μία από τους δύο εκπαιδευτικούς που τίθενται οριστικά εκτός πίνακα διοριστέων, η κα Ρίζου, έχει ήδη μονιμοποιηθεί στην εκπαίδευση μέσω του πίνακα αναπληρωτών και επομένως το πρόβλημα αφορά ένα και μόνο άτομο, τον κ. Κατσάρα, προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει σε κάποια ρύθμιση, αυξάνοντας για παράδειγμα τον αριθμό των διοριστέων μέχρι να καλυφθεί και η συγκεκριμένη περίπτωση;

Ο ερωτών βουλευτής

Τάσος Κουράκης