Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
21/11/2007

Απάντηση της Προεδρίας στον Δ.Παπαδημούλη: Καμία ουσιαστική απόσταση της πορτογαλικής προεδρίας της ΕΕ από το ενδεχόμενο επέμβασης της Τουρκίας στο Β.Ιράκ

Καμία ουσιαστική απόσταση δεν κρατά η πορτογαλική Προεδρία της Ευρ. Ένωσης στο ενδεχόμενο τουρκικής επέμβασης στο Β.Ιράκ παρά μόνο εύχεται "να απέχει η Τουρκία από την ανάληψη οιασδήποτε δυσανάλογης στρατιωτικής δράσης". Αυτό προκύπτει από απάντηση της προεδρίας στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ.Παπαδημούλη, ο οποίος με ερώτησή του ζητούσε από το Συμβούλιο να ενεργήσει ώστε να αποτραπεί ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στο Β.Ιράκ.

Η -θετική για την Τουρκία- απάντηση της Προεδρίας ξεκινά με την διευκρίνιση με την παράδοξη και ασυνήθιστη ότι δεν δεσμεύει ούτε το Συμβούλιο της ΕΕ, ούτε τα κράτη – μέλη παρόλο που η ερώτηση είχε απευθυνθεί στο Συμβούλιο της ΕΕ. Όπως αναφέρει η πορτογαλική Προεδρία: «Παρακολουθούμε την κατάσταση πολύ προσεκτικά και διατηρούμε στενή επαφή με τις τουρκικές αρχές. Η Προεδρία καταδίκασε αποφασιστικά τις πρόσφατες τρομοκρατικές ενέργειες στη νοτιοανατολική Τουρκία και εξέφρασε, στο πλαίσιο αυτό, την αλληλεγγύη μας προς τον τουρκικό λαό. Η διεθνής κοινότητα και, ειδικότερα, όλοι οι κατεξοχήν παρεμβαίνοντες στην περιοχή, πρέπει να υποστηρίξουν τις προσπάθειες της Τουρκίας για την προστασία του λαού της και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, σε πνεύμα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των θεμελιωδών ελευθεριών και του κράτους δικαίου, διατηρώντας τη διεθνή και περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα και απέχοντας από την ανάληψη οιασδήποτε δυσανάλογης δράσης στρατιωτικού χαρακτήρα.»

Όσον αφορά τις πρωτοβουλίες, που έχει αναλάβει για το θέμα η Προεδρία αναφέρεται ότι: «η Προεδρία συμμετείχε στην υπουργική διάσκεψη των γειτονικών χωρών του Ιράκ, που διεξήχθη στην Κωνσταντινούπολη, στις 2 & 3 Νοεμβρίου, όπου οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την επιδοκιμασία τους για τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση του Ιράκ στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, περιλαμβανομένων των προσπαθειών για την αποφυγή της χρήσης του ιρακινού εδάφους ως ορμητηρίου για τις τρομοκρατικές επιθέσεις κατά των γειτονικών χωρών, και υπενθύμισαν τις διμερείς συμφωνίες που έχει συνάψει το Ιράκ με τις γειτονικές του χώρες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Έχει μεγάλη σημασία η ενίσχυση του διαλόγου και της συνεργασίας μεταξύ των κυβερνήσεων της Τουρκίας και του Ιράκ, με στόχο την επίλυση του προβλήματος.»

Τέλος, στο ερώτημα αν η στρατιωτική δράση θα έχει επιπτώσεις στην πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, η Προεδρία περιορίζεται να απαντήσει αορίστως ότι: «Η Τουρκία, ως υποψήφια χώρα που διαπραγματεύεται την ένταξή της στην ΕΕ - και σύμφωνα με το πλαίσιο διαπραγμάτευσης – πρέπει να δεσμευθεί για τη διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας και το σεβασμό της διεθνούς έννομης τάξης.»

To Γραφείο Τύπου