Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
22/11/2007

Στην Κομισιόν με πρωτοβουλία Παπαδημούλη η μη χορήγηση ασύλου από τις ελληνικές αρχές σε Ιρανό ομοφυλόφιλο πρόσφυγα

Υπογράφουν Ευρωβουλευτές από όλο το πολιτικό φάσμα του Ευρωκοινοβουλίου

Ευρωβουλευτές από ένα ευρύτατο πολιτικό φάσμα κατέθεσαν ερώτηση στην Κομισιόν για το θέμα της άρνησης των ελληνικών αρχών να χορηγήσουν άσυλο σε ομοφυλόφιλο Ιρανό πρόσφυγα, μετά από σχετική πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη. Οι ευρωβουλευτές ζητούν την παρέμβαση της Κομισιόν βάσει της οδηγίας 2004/83/ΕΚ και τονίζουν ότι "ενδεχόμενη απέλασή του αποτελεί απειλή κατά της ζωής του".

Η ερώτηση αναφέρεται στην απόρριψη, από τις ελληνικές αρχές, της αίτησης χορήγησης ασύλου Ιρανού πρόσφυγα, που λόγω της ομοφυλοφιλίας του, συνελήφθη και βασανίστηκε στο Ιράν. Ο πρόσφυγας αυτός, από το 1999 διαμένει στην Ελλάδα και σήμερα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της απέλασης στη χώρα καταγωγής του. Πιο συγκεκριμένα, ερωτάται η Επιτροπή εάν η περίπτωση αυτή εμπίπτει στις ευεργετικές διατάξεις της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας για το άσυλο (2004/83/ΕΚ), σύμφωνα με τις οποίες αναγνωρίζεται το δικαίωμα αυτό σε "ιδιαίτερες κοινωνικές ομάδες" που αντιμετωπίζουν διώξεις στη χώρα προέλευσης.

Η ερώτηση συνυπογράφεται από τους ευρωβουλευτές Τζον Μπόβις (Ην. Βασίλειο, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), Μάικλ Κάσμαν (Ην. Βασίλειο, Σοσιαλιστές), Μάρκο Καππάτο (Ιταλία, Φιλελεύθεροι) και Μαρία Μπούιτενβεγκ (Ολλανδία, Πράσινοι) και Δημ. Παπαδημούλη (Ελλάδα, Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά/ Βόρεια Πράσινη Αριστερά).

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

"Άνδρας ιρανικής καταγωγής είχε συλληφθεί στο Ιράν λόγω της ομοφυλοφιλίας του και υπέστη βασανιστήρια και βιασμούς. Από το 1999 διαμένει στην Ελλάδα, όπου και υπέβαλε αίτηση χορήγησης ασύλου, η οποία απορρίφθηκε από τις ελληνικές αρχές, μολονότι δεν αμφισβητήθηκε ο ισχυρισμός του ότι είναι ομοφυλόφιλος. Ενδεχόμενη απέλασή του αποτελεί απειλή κατά της ζωής του.

Η Σύμβαση του ΟΗΕ για το καθεστώς των προσφύγων (Γενεύης, 1951) καθώς και η Οδηγία 2004/83/ΕΚ του Συμβουλίου, (29.4.2004), για θέσπιση ελάχιστων απαιτήσεων για την αναγνώριση και το καθεστώς των υπηκόων τρίτων χωρών ή των απάτριδων ως προσφύγων ή ως προσώπων που χρήζουν διεθνούς προστασίας για άλλους λόγους, αναγνωρίζουν το δικαίωμα ασύλου σε «ιδιαίτερες κοινωνικές ομάδες».  Ερωτάται η Επιτροπή:

Θεωρεί ότι ομοφυλόφιλα άτομα, τα οποία διώκονται στην χώρα καταγωγής τους για τον γενετήσιο προσανατολισμό τους και ενδεχόμενη απέλασή τους θέτει σε κίνδυνο τη ζωή τους, μπορούν να τύχουν των ευεργετικών διατάξεων της Οδηγίας 2004/38; Θεωρεί ότι το Ιράν αποτελεί ασφαλή χώρα για την εν λόγω κοινωνική ομάδα;"

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δημ. Παπαδημούλης δήλωσε:

"Απέλαση του συγκεκριμένου Ιρανού πολίτη στο Ιράν σημαίνει καταδίκη σε θάνατο.  Η ανθρωπιστική διάσταση της υπόθεσης είναι προφανής και σημαντική. Καλούμε τον αρμόδιο Υπουργό κ. Παυλόπουλο να ανταποκριθεί στο κάλεσμα του Ευρωκοινοβουλίου και να κινήσει άμεσα τις διαδικασίες για τη χορήγηση ασύλου. Η Ελλάδα είναι ουραγός στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο ποσοστό και την ταχύτητα έγκρισης των αιτήσεων χορήγησης ασύλου και αυτό δε μας τιμά καθόλου ως δημοκρατική χώρα."

To Γραφείο Τύπου