Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
22/11/2007

Συνάντηση Αλαβάνου με τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ: "Κάτω τα χέρια από τα τιμολόγια της ΔΕΗ. Δυναμικό παρόν στις 12 Δεκέμβρη".

O Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος μαζί με τον Δημ. Στρατούλη, μέλος της ΠΓ και υπεύθυνο εργατικής πολιτικής του ΣΥΝ, συναντήθηκε σήμερα με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ.

Στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε τα εξής:

«Με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ συζητήσαμε τα ενεργειακά ζητήματα, την κατάσταση της ΔΕΗ, τα τιμολόγια.

Εμείς, ως Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς θέλουμε να πούμε, κάτω τα χέρια από τα τιμολόγια της ΔΕΗ. Αρκετά ακριβά πληρώνει σήμερα ο καταναλωτής και ειδικά από τα φτωχότερα στρώματα, μέσα σε συνθήκες τεράστιας ακρίβειας και εξαιρετικά χαμηλών μισθών και συντάξεων. Στην πραγματικότητα, μέσα από τις ανατιμήσεις που προτείνονται, δεν πληρώνει το ακριβότερο πετρέλαιο, το οποίο έχει μια πολύ μικρή συμβολή στην ενεργειακή παραγωγή της χώρας μας.

-Πληρώνει τους φίλους της ΝΔ οι οποίοι πουλάνε ρεύμα στη ΔΕΗ μέσα από την οριακή τιμή συστήματος, ακριβότερα από ότι υποχρεώνεται να το πουλήσει η ΔΕΗ.

-Πληρώνει τους φίλους της ΝΔ οι οποίοι έχουν αποκλειστικό ρόλο στις νέες επενδύσεις, από τις οποίες αποκλείεται η ΔΕΗ και οι οποίοι επιδοτούνται με 70% για πάρα πολλά χρόνια από το ελληνικό κράτος. -Πληρώνει την ανικανότητα της κυβέρνησης και της διοίκησης της ΔΕΗ να προχωρήσουν σε επενδύσεις, να μπουν δυναμικά στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και το μόνο που τους απασχολεί είναι πώς θα μπορέσουν να ιδιωτικοποιήσουν την επιχείρηση.

Στις 12 Δεκέμβρη, στη μεγάλη αυτή κινητοποίηση που αναμένεται να διαπεράσει όλη την Ελλάδα, επίκεντρο θα είναι το ασφαλιστικό αλλά θα είναι και η μάχη ενάντια στην ακρίβεια για τη στήριξη των δημόσιων επιχειρήσεων και των εργαζομένων σε αυτές, όπως είναι η ΔΕΗ

Ν.Φωτόπουλος(Πρόεδρος ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ):

«Είχαμε την τιμή και τη χαρά να έχουμε κοντά μας σήμερα τον πρόεδρο του Συνασπισμού τον κ. Αλαβάνο. Μας δόθηκε η δυνατότητα να τον ενημερώσουμε για τα όσα απίστευτα και ταυτοχρόνως απαράδεκτα συμβαίνουν σε βάρος της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού. Η ΔΕΗ κινδυνεύει. Με μαθηματική ακρίβεια, συνειδητά, την οδηγούν σε οικονομική κατάρρευση. Ο λόγος της οικονομικής κατάρρευσης της επιχείρησης είναι ότι της συμπεριφέρονται σαν να είναι η φιλιππινέζα των ιδιωτών, επιτρέποντας στους ιδιώτες όχι απλώς να ασελγούν πάνω της, αλλά στην κυριολεξία να την βιάζουν. Η ΔΕΗ αποκλείεται από τους διαγωνισμούς για την κατασκευή των νέων εργοστασίων. Απεναντίας, ιδιώτες επιδοτούνται. Η ΔΕΗ δυστυχώς βρίσκεται στο στόχαστρο, ανυπεράσπιστη, και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να έχει φτάσει ένα βήμα πριν από την οικονομική κατάρρευση και να ζητούν τώρα τα σπασμένα να τα πληρώσει ο ελληνικός λαός.

Η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ διαφωνεί κάθετα και ριζικά με την οποιαδήποτε αύξηση της τιμής των τιμολογίων. Να σταματήσουν πρώτα την κλοπή των ταμείων της ΔΕΗ και μετά να μιλήσουν για την οποιαδήποτε αύξηση. Να αποδώσουν στη ΔΕΗ αυτά που της χρωστούν και μετά να δουν αν χρειάζεται αύξηση. Νομίζουμε, και είμαστε σίγουροι, ότι αν γίνουν όλα αυτά που είπα πρωτύτερα δεν χρειάζεται καμία απολύτως αύξηση. Δεν θα πληρώσει ο ελληνικός λαός τα σπασμένα. Δυστυχώς η διοίκηση της ΔΕΗ, αφού απόλαυσε όπως είχα πει σε παλιότερες δηλώσεις, τον καπνιστό σολομό από την αύξηση που πήρε πριν από ένα μήνα, τώρα από ότι φαίνεται έχει παραγγείλει και πούρα Αβάνας και ζητάει αυτά να τα πληρώσουν οι καταναλωτές. Κάτι τέτοιο η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και οι εργαζόμενοι δεν θα το επιτρέψουν.»

Β. Μπουζούλας (γραμματέας):

«Μεγάλη μας χαρά και μεγάλη τιμή για τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, η σημερινή συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΥΝ. Υπήρξε ένας πολύ ουσιαστικός διάλογος, περιμένουμε από τον πρόεδρο αυτά που τα τρία κόμματα στη Βουλή ψήφισαν το Ν 2773 και το άρθρο 34, να τον κάνουν πράξη, μιλάω για το ασφαλιστικό. Άρα υπάρχει δέσμευση και από το ΠΑΣΟΚ και από το ΣΥΡΙΖΑ και από τη ΝΔ με το συγκεκριμένο νόμο, άρα θέμα ασφαλιστικού για τη ΔΕΗ δεν υφίσταται, η πολιτική του κ. Αθανασόπουλου είναι απέναντι σε όλες τις παρατάξεις μέσα στη ΓΕΝΟΠ, κατά συνέπεια θα πρέπει να πάρει θέση η κυβέρνηση γι αυτή την πολιτική του «αποφασίζω και διατάσσω» για την τιμή της κιλοβατώρας, που είναι η πολιτική ευθύνη του Υπουργού Ανάπτυξης και του Υπουργού Οικονομίας, άρα δεν είναι η πολιτική του κ. Αθανασόπουλου.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Αλ. Αλαβάνος δήλωσε:

Σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις

«Αρκεί να ανοίξετε τα πρακτικά της Βουλής σήμερα και να δείτε την ερώτηση που έχει αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ, από τον Παν. Λαφαζάνη. Καταδικάζουμε όλα αυτά που γίνονται, τις άμεσες και έμμεσες ιδιωτικοποιήσεις και αποκλεισμούς, και  πιστεύουμε ότι σε μια εποχή μεγάλης ενεργειακής κρίσης και ανασφάλειας της παγκόσμιας οικονομίας, η Ελλάδα χρειάζεται ένα δημόσιο εργαλείο στο χώρο του ηλεκτρισμού, της ενέργειας, ένα δημόσιο εργαλείο στο χώρο της επικοινωνίας και της πληροφορικής όπως τον ΟΤΕ αντί να τα παραδίδουμε στους Εμίρηδες του Ντουμπάι.

Σχετικά με το αν ο Συνασπισμός θα συμφωνούσε με μικρότερες ανατιμήσεις:

«Εμείς ζητάμε επίδομα θέρμανσης γι αυτούς οι οποίοι πιέζονται οικονομικά και πιστεύουμε ότι με τις αναπροσαρμογές αυτές που θα μπορούσαν να γίνουν στη ΔΕΗ θα μπορούσαμε να έχουμε πολύ φτηνό ρεύμα, αρκετό ρεύμα, ακόμη και σε τέτοιες συνθήκες και είμαστε αντίθετοι σε κάθε ανατίμηση.»

To Γραφείο Τύπου