Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
22/11/2007

Συνέντευξη του Αλ.Αλαβάνου στον Ρ/Σ "Αθήνα 9,84" (Στ. Κασιμάτης- Ηλ. Κανέλης)

-    Ο ΣΥΝ με τους κερδισμένους.. Βλέπουμε ότι το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να ρίξει γέφυρες κι εσείς να το σνομπάρετε... και επίσης να ετοιμάζεστε τώρα να πρωταγωνιστήσετε στις κινητοποιήσεις οι οποίες θα γίνουν... Είπατε για τρία μέτωπα......

Υπήρξε μια δυναμική προς τον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Είπαμε εμείς ότι υπήρξαν μετακινήσεις από άλλους χώρους, και ειδικά από τη νεολαία και είπαμε ότι είναι ψήφοι δοκιμής. Και πρέπει να ανταποκριθούμε. Να ανταποκριθούμε και υλοποιώντας κάποιες προσδοκίες και προσπαθώντας να φέρουμε κάποια αποτελέσματα..

-    Υλοποιείτε πάντως τη γραμμή της αντίστασης και το υλοποιείτε πετυχημένα. Πετυχαίνετε εσείς εκεί που αποτυγχάνει το ΚΚΕ. Εσείς σε τι αποσκοπείτε; Ποιος είναι ο στρατηγικός στόχος της πολιτικής σας;... Το ΚΚΕ ξέρουμε ότι δεν έχει.. θέλει να φέρει τον σοσιαλισμό. Εσείς, μέσω της αντίστασης και μέσω της.. μη υποταγής.., σε τι αποσκοπείτε;..

Έχουμε κι εμείς τα δικά μας όνειρα και τις δικές μας φιλοδοξίες και τις δικές μας μακρινές προοπτικές, που είναι για ένα χώρο δημοκρατίας, ελευθερίας, κοινωνικής ισότητας, σοσιαλισμού, αλλά, από την άλλη μεριά, ξέρουμε ότι η ζωή μας είναι μικρή, ότι τα προβλήματα τρέχουν, θέλουμε να παρεμβαίνουμε, θέλουμε να έχουμε αποτελέσματα στις παρεμβάσεις μας. Θέλουμε να κάνουμε ένα μεγάλο μέτωπο πάλης και διεκδίκησης.

Υπάρχει ένα νέο χαρακτηριστικό στην πολιτική ζωή. Όχι δεν σνομπάρουμε τα άλλα κόμματα, αλλά ίσα-ίσα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που βομβαρδίζει με προτάσεις συνεργασίας όλες τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης σε όλα τα μέτωπα, είτε είναι το ασφαλιστικό, είτε είναι τα θέματα της ακρίβειας, είτε τα θέματα της παιδείας, του περιβάλλοντος...

-     Εκτός αν πρόκειται για το ΛΑ.Ο.Σ. βέβαια.. Αυτούς πραγματικά τους σνομπάρετε...

Δεν τους σνομπάρουμε. Κι εδώ έχει ένα χαρακτηριστικό ο ΣΥΡΙΖΑ. Ότι δεν παίζει. Και δεν είναι μόνο ένα συγκεκριμένο κόμμα που αναφέρατε. Είναι όλες αυτές οι εστίες παραγωγής ξενοφοβίας, του εθνικισμού, οι οποίες υπάρχουν στη Ν.Δ. -είναι εμφανείς. Κατά τη γνώμη μου, υπάρχουν και στο χώρο του ΠΑΣΟΚ. Εμείς δεν παίζουμε, δεν σιωπούμε, δεν σφυρίζουμε αδιάφορα και πιστεύουμε ότι είναι τοξικό στοιχείο για την κοινωνία. Αναγνωρίζουμε την ισότητα όλων των ανθρώπων, βασικές αξίες του διαφωτισμού, οι οποίες αμφισβητούνται σήμερα.

Εμείς δεν αδιαφορούμε. Το κριτικάρουμε. Δεν υπολογίζουμε αν μας κλείνει το δρόμο -και ενδεχομένως μας κλείνει- σε κάποια ακροατήρια ή σε κάποιες ομάδες ψηφοφόρων. Και, βέβαια, αντιπαραθέτουμε τις δικές μας προτάσεις, αξίες και κινήσεις.

-    Ο μεσοπρόθεσμος πολιτικός στόχος ποιος είναι;...  Εντάξει.. να ανέβει  ακόμη περισσότερο το ποσοστό του ΣΥΝ στις επόμενες ή μεθεπόμενες εκλογές. Μετά τι; Εξουσία, συνεργασία με ένα άλλο μεγάλο κόμμα της Αριστεράς ενδεχομένως;...

Εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ, είμαστε η μόνη δύναμη που είναι μια δύναμη συνεργασίας. Άρα θέλουμε μια μεγάλη συνεργασία. Θα με θεωρούσατε αλαζονικό να σας πω ότι να διεκδικήσει κάποτε την πλειοψηφία ή την πρώτη θέση..

-    Όχι, όχι.. γιατί...

Αλλά κι εκεί θα θέλαμε να πάμε, αλλά δεν το βλέπουμε στον ορίζοντα.

-    Έχετε επικριθεί, προεκλογικά κυρίως, με τις επιλογές σας και τις δηλώσεις σας ότι αρνιόσασταν απολύτως οποιαδήποτε σύγκλιση με οποιοδήποτε κόμμα την περίοδο εκείνη με στόχο την συγκυβέρνηση και εν προκειμένω τη συμπόρευση με το ΠΑΣΟΚ. Στο μέλλον αυτό είναι πάγια στρατηγική ή μπορεί να αλλάξει;...

Εμείς έχουμε έναν πάρα πολύ απλό κανόνα, ο οποίος έχει οδηγήσει και σε αυτή την συμμαχία κομμάτων, οργανώσεων της Αριστεράς, στα πλαίσια του ενιαίου σχήματος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Ο απλός κανόνας είναι ότι, εάν θέλουμε να συμπαραταχθούμε με μια μακροπρόθεσμη και στρατηγική πολιτική, πρέπει να έχουμε συμφωνία σε βασικά ζητήματα. Όχι σε όλα τα ζητήματα, αλλά σε κεντρικά ζητήματα, ώστε να μην μας πάρει ο αέρας την πρώτη στιγμή.

Μ΄ αυτή την έννοια, λέω -και νομίζω ότι είναι μια κοινή διαπίστωση- ότι με το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει αυτό το στοιχείο. Δέστε, χωρισμός εκκλησίας και κράτους, θέματα ιδιωτικοποιήσεων των μεγάλων επιχειρήσεων, θέματα της παιδείας, όπως είναι το άρθρο 16, τα ΚΕΣ κ.λπ. Σ΄ αυτά δεν έχουμε κοινές θέσεις με το ΠΑΣΟΚ. Και μ΄ αυτή την έννοια δεν μπορούμε να μπούμε εμείς σε μια φιλολογία ότι μπορούμε να κάνουμε ένα γενικό πρόγραμμα.

Αν μετακινηθεί το ΠΑΣΟΚ ή αν μετακινηθούμε εμείς κάποτε, πιθανόν να προκύψουν δυνατότητες.

Όμως, επειδή πιστεύουμε ότι είναι ανοιχτά πάρα πολλά ζητήματα, εμείς προτείνουμε, συνεχώς προτείνουμε στο ΠΑΣΟΚ σημεία στα οποία μπορούμε να πάρουμε κοινές πρωτοβουλίες, άσχετα από την έλλειψη δυνατότητας συνεργασίας σε γενικό πλαίσιο.

-    Καλέσατε το ΠΑΣΟΚ σε μια ατζέντα συνεργασίας σε τρία θέματα, δημόσια δωρεάν παιδεία, προστασία δημόσιων επιχειρήσεων, ασφαλιστικό. ..  Πώς είναι δυνατόν, για παράδειγμα, να διεκδικούμε την προστασία των δημόσιων επιχειρήσεων, όπως είναι , τη στιγμή που γνωρίζουμε ότι τουλάχιστον την Ολυμπιακή την πληρώνει ο έλληνας φορολογούμενος χρυσή, με τον τρόπο με τον οποίον λειτουργεί..

Όχι.. Να σας πω κάτι. Επειδή είμαι χρόνια ευρωβουλευτής, βουλευτής, αλλά είμαι και λίγο σαν υπάλληλος της Ολυμπιακής, έχω ταξιδέψει με την Ολυμπιακή γύρω στις 3500 ώρες, πτητική εμπειρία και έχω παρακολουθήσει όλο το δράμα, κατά τη γνώμη μου δεν μπορώ να δεχτώ ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να στηρίξει μια δημόσια επιχείρηση στον χώρο των αερομεταφορών, όταν οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης μπορούν να το κάνουν. Και πιστεύω ότι αυτό που πληρώνει ο Έλληνας πολίτης είναι τις διοικήσεις των «κολλητών», τις αδιαφανείς προμήθειες που έγιναν, τις προσλήψεις κάποιες εποχές, του ʽ΄80 τότε, με τον κ. Ακριβάκη τότε Υπουργό Μεταφορών, τις εκατοντάδες και χιλιάδες προσλήψεις που είχαν γίνει τότε για λόγους πελατειακούς. Αυτό πληρώνει η Ολυμπιακή.

-    Σύμφωνοι.. Αλλά έχουμε φτάσει σε μια υδροκέφαλη Ολυμπιακή, η οποία χρειάζεται τομές...

Φυσικά χρειάζεται τομές. Και το πρώτο απ΄ όλα είναι η αυτοτέλεια της Ολυμπιακής ως δημόσιας επιχείρησης από τις κυβερνητικές επιλογές. Αυτό είναι το κρίσιμο στοιχείο. Από κει και πέρα, η κατάσταση της Ολυμπιακής έχει εμφανιστεί ακόμη χειρότερη απ΄ ότι είναι. Δηλαδή, ενώ εμφανιζόταν -κι αυτό είναι το θέμα που συζητάμε  με την Ε.Ε.- ότι παραβιάζεται ο ανταγωνισμός διότι συνεχώς τροφοδοτεί το κράτος με ρευστό την Ολυμπιακή, την ίδια στιγμή αποδεικνύεται -και υπάρχουν πια αποφάσεις των ευρωπαϊκών δικαστηρίων και το ξανασυζητάει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή- ότι υπήρχαν τεράστια χρέη του κράτους, το οποίο μετακινούσε βουλευτές, υπουργούς... πολιτικούς αρχηγούς, ψηφοφόρους...

-    Ναι.. Το κράτος την πληρώνει αυτή την εταιρεία.... Όταν λέτε εσείς για αυτοτέλεια, η έννοια της οικονομικής αυτοτέλειας μιας δημόσιας εταιρείας είναι πλασματική. Είναι σαν να λέτε ότι το παιδί μ ου έχει οικονομική αυτοτέλεια. Του δίνω μια χρυσή κάρτα ας πούμε American express και πάρε παιδάκι μου και ξόδευε...

-    

Όχι, δεν του δίνω μια American Express. Ξέρετε τι δίνω στο παιδί μου... Του δίνω μερικά μαθήματα για το πώς μπορεί να ζήσει, από την στιγμή που γίνεται 18 ετών, μόνο του, έξω, χωρίς να έχει ομφάλιο λώρο από τους γονείς του.

-    Ναι, αλλά εσείς εισηγείστε έναν προστατευτισμό και πολύ μετά... Η Ολυμπιακή πια δεν είναι παιδί....

Αντί να πούμε Ολυμπιακή, να πούμε ο τρόπος που χειρίστηκαν την Ολυμπιακή οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. Μπορεί να σταθεί μια δημόσια επιχείρηση, ακόμα και σ΄ ανταγωνιστικό πλαίσιο -τόσο ανταγωνιστικό όπως είναι σήμερα- αρκεί να είναι αυτοτελής. Να μην κάνει κυβερνητικά κόλπα. Να είναι διαφανής. Να έχει τη δυνατότητα να διαμορφώσει σχεδιασμό και πρόγραμμα που μια αγορά, όπως είναι η ελληνική, με τον τουρισμό που έχει, με τη διασπορά που έχει, πιστεύω ότι δίνει μια βάση για επιβίωση.

-    Αυτό το υπόδειγμα δεν το έχουμε δει στην Ελλάδα να λειτουργεί. Οι περισσότερες κρατικές εταιρείες πνίγονται από τον εναγκαλισμό του κράτους..

Έχετε δίκιο. Δεν διαφωνώ... Κι εδώ είναι μια παρεξήγηση. Η μάχη που δίνουμε εμείς δεν είναι να είναι θυγατρικές των κυβερνητικών κομμάτων ή της κυβέρνησης. Ακόμη και η μάχη που δώσαμε -μια ακραία μάχη αν θέλετε και δύσκολη- με το άρθρο 26, δεν ήταν για να είναι κυβερνητικά πανεπιστήμια. Είναι για να είναι πανεπιστήμια στο δημόσιο χώρο, με πλήρη αυτοτέλεια όμως από τις κυβερνητικές παρεμβάσεις.

Αυτό θέλουμε, αυτό είναι το μοντέλο που εκφράζει τις δικές μας αντιλήψεις.

-    Αυτοτέλεια χωρίς αυτοτελές πορτοφόλι πώς γίνεται;..

Στο χώρο της Παιδείας υπάρχει η δωρεάν Παιδεία. Δεν γίνεται...

-    Δεν είναι και πολύ δωρεάν όμως.... Και ξέρουμε ότι είναι εξαιρετικά απαξιωμένη...

Σ΄ αυτό τον χώρο αν δείτε τις σκανδιναβικές χώρες, όπως η Φινλανδία, έχουν πάνω από το 8% του προϋπολογισμού. Εμείς δίνουμε κάτω από 3% φέτος.

Δεύτερον, οι άλλες επιχειρήσεις, ας πούμε στον παραγωγικό χώρο νομίζω ότι μπορούν να σταθούν οικονομικά. Είναι ακόμη κερδοφόρες. Ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ ακόμη, παρότι ακολουθείται μια πορεία αυτοκαταστροφής, απαξίωσης..

-    Για πείτε μας για την αύξηση.. την μεσοσταθμική αύξηση που ζητάει η διοίκηση της ΔΕΗ... Ξέρουμε ότι συναντηθήκατε με τους συνδικαλιστές...

Τώρα μόλις τελείωσε αυτή η συνάντηση. Αυτή η αύξηση κανείς σκέφτεται ότι είναι δικαιολογημένη, γιατί έχουμε την αύξηση του πετρελαίου. Δεν είναι όμως αυτός ο λόγος στην πραγματικότητα. Διότι, όπως ενημερώθηκα από τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ, το πετρέλαιο ως ενεργειακή πηγή στην Ελλάδα είναι περίπου στο 5% της ενέργειας που παράγουμε. Άρα δεν έρχονται με τόσο έντονες επιπτώσεις οι αυξήσεις των τιμών του πετρελαίου.

Ξέρετε τι πληρώνουμε; Πληρώνουμε την έλλειψη στρατηγικής. Πληρώνουμε το γεγονός ότι με την οριακή τιμή συστήματος η ΔΕΗ στην πράξη αγοράζει πολύ πιο ακριβά ηλεκτρική ενέργεια από ιδιώτες επιχειρηματίες και είναι υποχρεωμένη -μ΄ αυτό το σύστημα- να την πουλάει πολύ πιο φθηνά.

Πληρώνουμε το γεγονός ότι ετοιμάζονται τέσσερα μεγάλα ενεργειακά κέντρα καινούργια στα οποία στο διαγωνισμό που γίνεται αποκλείεται η ΔΕΗ.

-    Άρα λέτε ό,τι ακολούθησε το σπάσιμο του μονοπωλίου επί της ουσίας δημιούργησε ακόμη χειρότερες συνθήκες...

Η δημιουργία άλλων ισχυρών κέντρων δεν δίνουν στη ΔΕΗ τη δυνατότητα να συμμετάσχει σε κάποιες διαδικασίες με βάση έναν πραγματικό, κατά τη γνώμη τους, ελεύθερο ανταγωνισμό.

-    Και φτάνουμε εσείς να υπερασπίζεστε τον ανταγωνισμό, τον υγιή ανταγωνισμό;...

Μας φτάσανε μέχρι εκεί.

Είχαμε δώσει μια μεγάλη μάχη όταν έγινε η κινητή τηλεφωνία στην Ελλάδα, όπου απαγορεύτηκε τότε στον ΟΤΕ να κάνει προσφορά. Κι είχαμε την Panafon τότε και την Telestet. Με απαγόρευση του ΟΤΕ, παρεμβήκαμε, ήμουν ευρωβουλευτής, έγιναν ισχυρότατες παρεμβάσεις στην Ε.Ε. και αναγκάστηκαν να ξανακάνουν και να επεκτείνουν τις άδειες και να εμφανιστεί μετά από 4-5 χρόνια η Cosmote, η οποία είναι και εξαιρετικά κερδοφόρα σήμερα.

-    Θα ήθελα να φύγουμε από τα οικονομικά και να πάμε στα ζητήματα της Οικολογίας. Τις προάλλες ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ ο κ. Παπαδημούλης επικαλέστηκε τις αποφάσεις της Επιτρόπου για να επικρίνει τον τρόπο με τον οποίον το σύστημα της Θεσσαλονίκης και κυρίως η Νομαρχία ευθύνεται για την κατάσταση της λίμνης Κορώνειας. Παρόλα αυτά εσείς συναντηθήκατε με τον κ. Ψωμιάδη και ο κ. Ψωμιάδης επικαλείται, πολεμώντας τον κ.Παπαδημούλη, τη συνάντησή σας εκείνη. Τι λέτε γι αυτό; ..

Η κριτική του κ. Παπαδημούλη και η παρέμβαση η δικιά μου είχαν ακριβώς τον ίδιο στόχο. Εγώ ήθελα να δείξω -εμείς, γιατί δεν παίρνω προσωπικές αποφάσεις- ήθελα να δείξω ότι ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης έχει συγκεκριμένες ευθύνες, αρμοδιότητες σε μεγάλα ζητήματα της Θεσσαλονίκης. Ένα απ΄ αυτό ήταν το θέμα της Κορώνειας, όπου όντως υπάρχει πρόβλημα, διότι έχουμε μηδενική απορρόφηση των χρηματοδοτήσεων της Ε.Ε. για μια λίμνη η οποία στην πραγματικότητα οδηγείται στο παρελθόν, είναι εξαιρετικά μολυσμένη.

Ένα δεύτερο θέμα που ήθελα να δείξω είναι ότι, κατά τη γνώμη μου, ο Νομάρχης της Θεσσαλονίκης, οι αρχές της Θεσσαλονίκης έχουν υποχρέωση να συνεργαστούν και να ωθήσουν τη συνεργασία με τους γείτονές μας, με τις άλλες χώρες, όπως τη ΠΓΔΜ για μια σειρά ζητήματα, ανάμεσα στα οποία είναι και η μόλυνση σε ακραία σημεία του ποταμού Αξιού.

Αυτό δεν το έχουμε καταλάβει, γιατί υπάρχει εδώ ένα παραλήρημα εθνικισμού από μερικές πλευρές. Είδαμε προχθές τον κ. Καραμανλή με τον κ. Ερντογάν εγκαίνια του αγωγού να συναντιούνται, να μιλάνε, να γελάνε κ.λπ. Καλά γίνεται και υπάρχουν αυτές οι επαφές και σε ανώτατο επίπεδο, παρά το γεγονός ότι με τους ανατολικούς μας γείτονες έχουμε διαφορές και σε σχέση με τα σύνορά μας. Πολύ καλά κάνουμε, γιατί ένα κλίμα εμπιστοσύνης και συνεργασιών σε διάφορα επίπεδα διαμορφώνει συνθήκες, πρώτον, να μην έχεις ακραίες κρίσεις και, δεύτερον, να βρίσκεις σιγά-σιγά από κοινού το δρόμο, που εμείς πιστεύουμε είναι το διεθνές δίκαιο, το διεθνές δικαστήριο για να λύσουμε τα προβλήματα, επίλυση του Κυπριακού, αποχώρηση των στρατευμάτων κ.λπ.

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί με τους άλλους γείτονές μας στο βορρά, με ους οποίους δεν έχουμε συνοριακά προβλήματα, δεν θέτουν θέμα αλλαγής συνόρων -όπως έχουμε στην ανατολή, δεν θέτουμε εμείς θέμα αλλαγής συνόρων, γιατί δεν μπορούμε να έχουμε αυτά τα μέτρα εμπιστοσύνης. Διότι κάποιοι κατ΄ επάγγελμα στο χώρο της πολιτικής προσπαθούν να ασκήσουν επιρροή...

-    Ποιοι είναι αυτοί ; ...

Ξέρετε ποιοι είναι. Από τη μια είναι η ακροδεξιά, από την άλλη θα έλεγα είναι η Ν.Δ., η οποία δεν ανοίγει ένα καθαρό μέτωπο και δεν λέει με σαφήνεια κάποιες απλές θέσεις που θα έπρεπε να ειπωθούν. Και, μερικές φορές, θα μπω στον πειρασμό πέφτει και το ΠΑΣΟΚ.

-    Η εκκλησία;.....

Υπάρχει ένα πρόβλημα με την Εκκλησία. Διότι βλέπω με λύπη μου ότι έχουμε μητροπολίτες οι οποίες ζουν στις αρχές του 20ου αιώνα, όταν υπήρχε ακόμα Οθωμανική Αυτοκρατορία....

Μετά είναι το χθεσινό του Μητροπολίτη Σεραφείμ. Διότι εγώ είμαι και από την Τήνο, που ζουν μαζί καθολικοί και ορθόδοξοι και που μέσα από τις διάφορες στροφές της ιστορίας έχει διαμορφωθεί μια πολύ αρμονική συμβίωση, και έρχεται τώρα και λέει, φταίνε γιατί είναι αίρεση...

-    Να σας ρωτήσω για το δημοσίευμα των ΝΕΩΝ... Γράφει, ο Αλαβάνος ανοίγει θέμα ηγεσίας........ και μολονότι, λέει, θέλετε να κάνετε τον κ. Τσίπρα επικεφαλής του ΣΥΝ, αντιδρά το Αριστερό Ρεύμα.. Τι απαντάτε;...

Κι εγώ το διάβασα και έμαθα τα νέα από «ΤΑ ΝΕΑ». Δεν τα ήξερα.

Φαίνεται ότι είναι της μόδας να γίνονται αλλαγές ή ανταγωνισμοί σε σχέση με την ηγεσία και με το κλείσιμο του ΠΑΣΟΚ, να έρχεται τώρα και η δική μας σειρά.

Είναι καλή ιδέα, αφήστε με να την σκεφτώ.

-    Τον κ. Τσίπρα τον στηρίζετε, παρόλα αυτά; ..

Εκτιμώ ότι μια προσπάθεια που έκανε ο ΣΥΝ, με τόλμη και με μεγάλο ρίσκο, δηλαδή να αρχίσει να αναδείχνει ανθρώπους μιας νεώτερης ηλικίας, νεώτερης γλώσσας, κουλτούρας κ.λπ., έχει αγκαλιαστεί από την κοινωνία. Είναι ο Αλέξης. Είναι και άλλοι νέοι σύντροφοι. Πιστεύω ότι και τη στήριξη τη δικιά μου και άλλων μεγαλύτερων έχουν και αυτό το εγχείρημα θα προωθηθεί παραπέρα.

To Γραφείο Τύπου