Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
22/11/2007

Ανακοίνωση Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής για «Διαγνωστικό Έλεγχο» ΚΑΠ

Όπως είχαμε επισημάνει από καιρό ο δήθεν «Διαγνωστικός έλεγχος» για τον εκσυγχρονισμό της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που θα επιχειρηθεί (2008-2009) εξελίσσεται ήδη σε μια καινούρια απόπειρα στραγγαλισμού του εισοδήματος των μικρομεσαίων αγροτών της Ε.Ε. και ιδιαίτερα της χώρας μας.

Ο νέος αυτός «Διαγνωστικός έλεγχος» δεν είναι στην πραγματικότητα τίποτα άλλο παρά μια νέα αναθεώρηση της ΚΑΠ με ακόμα πιο δυσμενείς επιπτώσεις για τη μικρομεσαία αγροτιά και τις οικογενειακές γεωργικές εκμεταλλεύσεις.

Ειδικότερα παρατηρούμε στη δημοσίευση των προτάσεων της κ. Mariann Fisher Boel για τον «διαγνωστικό έλεγχο» τα εξής:

-    Γίνεται ολοφάνερη πια η προσπάθεια μείωσης των ενισχύσεων και της στήριξης του γεωργικού τομέα κάτω από τις πιέσεις των κυρίαρχων κύκλων της ΕΕ και των δυνάμεων του νεοφιλελευθερισμού.

-    Προσπάθεια να εξαιρεθούν από τις ενισχύσεις χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά, αφού θα αυξηθεί η ελάχιστη έκταση που πρέπει να έχουν οι αγρότες για να υποβάλλουν αίτηση για στήριξη στην Ε.Ε. από 3 στρ. σε 10 ή και περισσότερο,  αν αναλογιστεί κανείς ότι οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις στη χώρα μας μέχρι 10 στρ. είναι 200.000 και από 0-50 627.400.

-    Η προσπάθεια για μεταφορά των ενισχύσεων από τον 1ο πυλώνα στο δεύτερο, οδηγεί σε κραυγαλέα περαιτέρω μείωση εισοδήματος των αγροτών. Ιδιαίτερα ο 2ος πυλώνας για τη χώρα μας ελάχιστα λειτούργησε και όταν λειτούργησε εξυπηρέτησε άλλα συμφέροντα και όχι των αγροτών. Εκτιμάμε ότι και ο στόχος αύξησης του ποσοστού της διαφοροποίησης από 5%  που είναι σήμερα στο 13% το 2013 αυτούς τους σκοπούς εξυπηρετεί και όχι τον προϋπολογισμό της Αγρ. Ανάπτυξης. Όσο για τις άλλες προτάσεις διαχείρισης του κινδύνου, αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών, αποτελεσματικότερης διαχείρισης των υδάτων κλπ, δεν έχουν κανένα αντίκρισμα, γιατί το Υπ. Αγρ. Ανάπτυξης είναι υποβαθμισμένο και σε πολλά πράγματα ανίκανο να αντιμετωπίσει τα προβλήματα με σχέδιο, προγραμματισμό και στρατηγική στόχευση.

-    Εκείνο, όμως, που φαντάζει άκρως υποκριτικό είναι ότι τα μέτρα στοχεύουν δήθεν στην προάσπιση της βιοποικιλότητας, όταν η Ε.Ε. επιτρέπει την παραγωγή μεταλλαγμένων που είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της βιοποικιλότητας.

Ο ΣΥΝ θα αντισταθεί με όλες του τις δυνάμεις σʼ αυτή τη νέα επιδείνωση της αγροτικής πολιτικής και καλεί όλους τους αγρότες να συσπειρωθούν και να αποτρέψουν αυτές τις επιλογές, συντονίζοντας τον αγώνα τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής