Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
23/11/2007

Ο ΣΥΝ για την 25η Νοεμβρίου, Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της βίας λόγω φύλου

Η βία λόγω φύλου συνιστά βαριά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διενεργείται κυρίως σε βάρος των γυναικών και ακολούθως των παιδιών.

Είναι συνεπώς απαράδεκτη, είτε ασκείται στην οικογένεια, είτε στην κοινωνία. Παρεμποδίζει την κοινωνική εξέλιξη και την ανάπτυξη της προσωπικότητας των γυναικών υπό τις μορφές που εμφανίζεται (σωματική, σεξουαλική, ψυχολογική).

Ο ΣΥΝ θεωρεί ότι η καταπολέμηση της βίας λόγω φύλου αποτελεί πολιτική προτεραιότητα.

Ζητάει, πρώτα απ΄ όλα, να ενεργοποιηθεί και αξιοποιηθεί το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο (παρά τις ελλείψεις) για την εμπορία (trafficking) και την ενδοοικογενειακή βία με τη δημιουργία υποδομών (συμβουλευτικά κέντρα, ξενώνες για τη φιλοξενία των θυμάτων).

Ιδιαίτερα απευθύνεται στους Δήμους της χώρας να εφαρμόσουν την πρόβλεψη του νέου κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων για δημιουργία συμβουλευτικών κέντρων για την ενδοοικογενειακή -και όχι μόνο, προσθέτουμε εμείς- βία.

Είναι ανάγκη το Υπουργείο Παιδείας να εντάξει, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, αρχής γενομένης από το δημοτικό, το μάθημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ισότητας των φύλων.

Είναι ανάγκη να καλλιεργείται η αλληλοκατανόηση και ο αλληλοσεβασμός των φύλων.

To Γραφείο Τύπου