Skip to main content.
Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
25/11/2007

Λήξη εργασιών του 2ου Συνεδρίου του Κόμματος "ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ"

afisa 2ou synedriou kea

Έληξαν σήμερα οι εργασίες του 2ου συνεδρίου του Κόμματος «Ευρωπαϊκή Αριστερά», στην Πράγα, το οποίο θα διεξήχθη από τις 23 έως τις 25 Νοεμβρίου.

Στο συνέδριο μετείχε πολυμελής αντιπροσωπεία του Συνασπισμού, ως ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Κόμματος Ευρωπαϊκή Αριστερά, με επικεφαλής τον Πρόεδρο Αλ. Αλαβάνο.

Το 2ο συνέδριο ενέκρινε πολιτική διακήρυξη, με τίτλο «Έκκληση της Πράγας», που αναφέρεται σε μια σειρά ζητημάτων που έχουν σχέση με την πορεία της ΕΕ (περιβαλλοντική, ενεργειακή, μεταναστευτική, αγροτική, εκπαιδευτική, εργατική πολιτική κ.α.)

Μεταξύ των ψηφισμάτων που ενέκρινε το συνέδριο, συγκαταλέγονται ψήφισμα για το Κυπριακό, για το Κόσσοβο, κατά της τουρκικής στρατιωτικής δράσης στο Β. Ιράκ, για τη Μ. Ανατολή κ.λπ. και, φυσικά, για πολλά θέματα της Ευρώπης.

Το 2ο Συνέδριο εξέλεξε Πρόεδρο τον ηγέτη της Γερμανικής Αριστεράς Λόταρ Μπίσκι, συμπρόεδρο του κόμματος Αριστερά της Γερμανίας, ο οποίος διαδέχεται τον ηγέτη της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης Ιταλίας, Φάουστο Μπερτινόττι, Πρόεδρο της Ιταλικής Βουλής.

Στη νέα Εκτελεστική Επιτροπή του Κόμματος Ευρωπαϊκή Αριστερά εξελέγησαν 36 μέλη. Εκ μέρους του ΣΥΝ στη νέα Ε.Ε. συμμετέχουν η Νατ. Θεοδωρακοπούλου και ο Στ. Παππάς.

Η αντιπροσωπεία του ΣΥΝ, με επικεφαλής τον Αλ. Αλαβάνο συμμετείχε ενεργά στο συνέδριο και έκανε σειρά διμερών συναντήσεων με ηγέτες της Ευρωπαϊκής Αριστεράς καθώς και με αντιπροσωπείες κομμάτων από άλλες ηπείρους, που ήταν προσκεκλημένοι. Μεταξύ άλλων και με αντιπροσωπείες αριστερών κομμάτων της Λατινικής Αμερικής. Επίσης ο Αλ. Αλαβάνος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Κόμματος Ελευθερίας και Αλληλεγγύης της Τουρκίας Ουφούκ Ουράς.

Αντιπροσωπεία του ΣΥΝ με επικεφαλής τον Γραμματέα της ΚΠΕ Ν. Χουντή συναντήθηκε με τον εκπρόσωπο του Κ.Κ. Κίνας Ζανγκ Ζι Γιουν, υφυπουργό Εξωτερικών της Κίνας.

H αντιπροσωπεία του ΣΥΝ επιστρέφει αύριο στην Αθήνα.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος θα δώσει συνέντευξη Τύπου, τη Δευτέρα 26/11, στη 1 το μεσημέρι, στα γραφεία του κόμματος, σχετικά με το 2ο συνέδριο του Κόμματος Ευρωπαϊκή Αριστερά καθώς και τις πολιτικές εξελίξεις.

To Γραφείο Τύπου