Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
23/11/2007

Αφερέγγυα προς τους εργαζόμενους η Κοινοπραξία «ΕΛΙΚΑ Α.Τ.Ε.Ε.- ΜΑΓΚΑΦΙΝΗΣ ΑΔΑΜ Α.Ε.»

Ερώτηση του Θ.Λεβέντη προς τους Υπουργούς Δικαιοσύνης, Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας

Η Κοινοπραξία «ΕΛΙΚΑ Α.Τ.Ε.Ε.- ΜΑΓΚΑΦΙΝΗΣ ΑΔΑΜ Α.Ε.», είχε αναλάβει την αποκατάσταση - ολοκλήρωση της σιδηροδρομικής γραμμής Κρυονερίου-Αγρινίου. Η ανωτέρω όμως κοινοπραξία δεν ήταν καθόλου συνεπής απέναντι στους εργαζόμενους, όσον αφορά τις υποχρεώσεις της και μεταξύ άλλων δεν επικολλούσε τα ένσημα για την εργασία που παρείχαν σʼ αυτήν κατά  τα Σάββατα, Κυριακές και αργίες και φυσικά δεν κατέβαλλε και στο Ι.Κ.Α. τις αντίστοιχες εισφορές και τα Δωρόσημα που δικαιούνταν.

Για το λόγο αυτό οι εργαζόμενοι έκαναν καταγγελίες αρχικά στο Ι.Κ.Α. Μεσολογγίου οι οποίες προ επίλυσή τους τελικά παραπέμφθηκαν στο Ι.Κ.Α. Κοζάνης, το οποίο θεωρήθηκε ότι ήταν αρμόδιο επειδή η παραπάνω κοινοπραξία είχε εκεί την έδρα της. Στην Κοζάνη, το υποκατάστημα  του Ι.Κ.Α., αφού εξέτασε τις καταγγελίες καταλόγισε σε βάρος της ανωτέρω κοινοπραξίας εισφορές υπέρ των Ι.Κ.Α. - Τ.Ε.Α.Μ. και Δωρόσημα.

Στη συνέχεια η  Κοινοπραξία «ΕΛΙΚΑ Α.Τ.Ε.Ε.- ΜΑΓΚΑΦΙΝΗΣ ΑΔΑΜ Α.Ε.», προσέφυγε στην Τοπική Διοικητική Επιτροπή (Τ.Δ.Ε.) του υποκαταστήματος Ι.Κ.Α. Κοζάνης, το οποίο στη συνεδρίαση της 10ης Απριλίου 2006 απέρριψε όλες της προσφυγές της ανωτέρω κοινοπραξίας που στρέφονταν κατά των Πράξεων Επιβολής Εισφορών και εναντίον των εργαζομένων. Μετά από τα παραπάνω η κοινοπραξία προσέφυγε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Κοζάνης κάνοντας προσφυγές εναντίον των αποφάσεων της  Τ.Δ.Ε. του υποκαταστήματος Ι.Κ.Α. Κοζάνης.

Από τότε αν και έχει παρέλθει αρκετό χρονικό διάστημα δεν υπάρχει εξέλιξη της υπόθεσης με αποτέλεσμα να μην επικολλώνται τα σχετικά ένσημα και να μην έχει αποδοθεί στους εργαζόμενους το δωρόσημο. Συνέπεια αυτού, ορισμένοι εργαζόμενοι να αμείβονται με μικρότερη σύνταξη και να μη μπορούν να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης.

Κατόπιν αυτών, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

•    Τι μέτρα προτίθενται να πάρουν άμεσα, ώστε να επισπευσθούν οι διαδικασίες επίλυσης των διαφορών που έχουν προκύψει μεταξύ της Κοινοπραξίας και των εργαζομένων σε αυτή;

•    Ποιοι οι λόγοι καθυστέρησης της εκδίκασης της ανωτέρω υπόθεσης η οποία όσο καθυστερεί η επίλυσή της αποβαίνει εις βάρος των εργαζομένων;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ