Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
13/11/2005

Επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΣΥΝ στο Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ.Αλαβάνος, συνοδευόμενος από τον Αλέξη Τσίπρα, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ του ΣΥΝ, καθώς και εκπρόσωπος της Νεολαίας ΣΥΝ και της ακτιβιστικής εθελοντικής ομάδας «Ρομπέν των Δασών», επισκέφθηκαν σήμερα το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών και συνομίλησαν με μετανάστες και εθελοντές δασκάλους.

Το σχολείο, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Νοέμβριο του 2004 και στεγάζεται προσωρινά στα Γραφεία της Νεολαίας ΣΥΝ, φιλοξενεί 150 μαθητές (από την Ουκρανία, την Αρμενία, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, κ.α.) και 50 εθελοντές δασκάλους. Αίτημα των δασκάλων και των μαθητών είναι να βρεθεί ένας μόνιμος χώρος στον Δήμο της Αθήνας, ο οποίος θα στεγάσει τόσο τις ανάγκες λειτουργίας του Σχολείου Μεταναστών όσο και τις πολιτιστικές δραστηριότητες των μεταναστών.

Μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε:

Το Σχολείο των Μεταναστών είναι μια εξαιρετική προσπάθεια, προφητική αν θέλετε, που ξεκίνησε εδώ και ενάμισι χρόνο από την Νεολαία του ΣΥΝ. Έχει σήμερα 150 μαθητές και μαθήτριες, έχει 50 εθελοντές δασκάλους, κοινωνικούς λειτουργούς, φίλους που στηρίζουν αυτήν την προσπάθεια. Νομίζω ότι είναι ένας σπόρος για τη ομαλή, την αμοιβαία και επωφελή συμβίωση των μεταναστών με την ελληνική κοινωνία και πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι χωρίς τους μετανάστες η ελληνική οικονομία θα πάρει τον κατήφορο. Με γκετοποίηση και περιθωριοποίηση των μεταναστών θα γίνουμε Παρίσι. Με μια προσπάθεια συμβίωσης των μεταναστών μαζί με τους πολίτες της Ελλάδας νομίζω ότι κάνουμε κάτι το οποίο είναι ωφέλιμο και για τις δύο πλευρές. Επαναλαμβάνω ότι έχει πέσει ένας καλός σπόρος εδώ και πιστεύω ότι γρήγορα αυτό που έκανε η Νεολαία του ΣΥΝ θα βγάλει πολλά λουλούδια. Φτάνει να υπάρξει και μια στήριξη από το κράτος και από τις αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε τέτοιες πρωτοβουλίες.

Σελίμ Τζαχίντ (Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Μπαγκλαντές):

Το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών είναι μια προσπάθεια πάρα πολύ καλή, εξαιρετική. Η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας είναι το πιο σημαντικό εργαλείο κάθε μετανάστη για την επικοινωνία με την ελληνική κοινωνία και για την αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων που συναντούν στην Ελλάδα οι μετανάστες και οι πρόσφυγες. Από πλευράς μας θέλουμε να ευχαριστήσουμε για αυτήν την προσπάθεια των εθελοντών δασκάλων, της Νεολαίας ΣΥΝ, των συνδικάτων και με μία στήριξη από τον ΣΥΝ, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ακόμα από την κυβέρνηση μπορούν να καλυτερεύσουν οι συνθήκες ζωής, εργασίας των μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα και να πάψει η εκμετάλλευση και τα χίλια δυο προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Πιστεύω ότι μπορούν αν υπάρχει η διάθεση και από την κυβέρνηση να ανοίξουν τέτοια ανοιχτά σχολεία και σε άλλες γειτονιές και περιοχές της χώρας για να βοηθήσουν αυτήν την προσπάθεια.

To Γραφείο Τύπου