Skip to main content.
Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
26/11/2007

Συνέντευξη Τύπου του Αλ.Αλαβάνου για τα αποτελέσματα του 2ου Συνεδρίου του Κόμματος Ευρωπαϊκή Αριστερά, που έγινε στην Πράγα

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Αλ. Αλαβάνος, ο Γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ Ν.Χουντής, ο Π.Τριγάζης, μέλος Π.Γ., υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις και ο Αλ.Φλαμπουράρης, μέλος της Π.Γ. του κόμματος, έδωσαν σήμερα συνέντευξη Τύπου όπου παρουσίασαν τα αποτελέσματα του 2ου συνεδρίου του Κόμματος Ευρωπαϊκή Αριστερά, που έγινε στην Πράγα (23-25/11) και αναφέρθηκαν στις πολιτικές εξελίξεις.

Για το 2ο συνέδριο του κόμματος «Ευρωπαϊκή Αριστερά»

Από την Παρασκευή μέχρι την Κυριακή διεξήχθη το 2ο συνέδριου του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Έγινε σε μια χώρα η οποία ανήκει στην Ανατ. Ευρώπη και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί αποδεικνύει ότι το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς  είναι ένα ευρωπαϊκό κόμμα το οποίο επεκτείνεται συνεχώς. Συμμετέχουν σʼ αυτό  30 εθνικά κόμματα. Εγώ συμμετείχα ως Πρόεδρος του ΣΥΝ, μαζί με τον Γραμματέα της ΚΠΕ Ν. Χουντή, τον Π. Τριγάζη, πολλούς συντρόφους σε μια πολύ μεγάλη και πολύ ενεργητική αντιπροσωπεία του ΣΥΝ. Συμμετείχε επίσης ο Γ. Μπανιάς, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΑΚΟΑ, που είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Κόμματος της Αριστεράς. Επίσης, συμμετείχε και εκπρόσωπος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Κι αυτό είναι ιδιαίτερα θετικό.

Θέλω να σημειώσω ότι  με το 2ο Συνέδριο, ουσιαστικά σταθεροποιείται πια η παρουσία του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και αποκτά μια σταθερή πολιτική βάση, η οποία του επιτρέπει και κοινές παρεμβάσεις τόσο στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο στην ευρωπαϊκή και τις εθνικές πραγματικότητες.

Πρόεδρος ήταν ο Μπερτινότι, ο οποίος αναδείχθηκε Πρόεδρος της Ιταλικής Βουλής. Τώρα νέος Πρόεδρος είναι ο Λόταρ Μπίσκι, επικεφαλής του Κόμματος της Αριστεράς στη Γερμανία και αυτό έχει μια ειδική σημασία. Ήταν εκεί και ο Οσκαρ Λαφονταίν και είχα την ευκαιρία να συζητήσω με τους Γερμανούς συντρόφους. Το γερμανικό εγχείρημα της Αριστεράς, είναι μια συνάντηση της ιστορικής Αριστεράς με τις ριζοσπαστικές αριστερές δυνάμεις, οι οποίες διαφωνούν με την επίσημη γραμμή της σοσιαλδημοκρατίας, διαφοροποιούνται και έρχονται και συναντούν τις δυνάμεις της κινηματικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς. Διεργασίες που βλέπουμε να έχουν αρχίσει, από τα κάτω τουλάχιστον, και στη δική μας χώρα, όπως φάνηκε και από το αποτέλεσμα των εκλογών.

Το συνέδριο αποφάσισε μια σειρά ντοκουμέντα, πάρα πολύ σημαντικά. Σε πάρα πολλά συνέβαλε ο ΣΥΝ. Και δικές μας προτάσεις αποτέλεσαν τη βάση της απόφασης για το Κυπριακό, για το Κόσοβο και την κατάσταση στα Βαλκάνια. Συμπυκνώθηκαν όμως οι βασικές θέσεις στην «Έκκληση της Πράγας», η οποία δίνει βαρύτητα σε πέντε σημεία.

•    Το πρώτο είναι το θέμα των εργασιακών σχέσεων, του ασφαλιστικού, της δημόσιας περιουσίας, όπου βλέπουμε εκεί ότι τα κεκτημένα των εργαζομένων και του κοινωνικού κράτους στις ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται κάτω από μία επίθεση των κύκλων της ανοιχτής και ανεξέλεγκτης αγοράς. Και διαπερνά μια κοινή γραμμή τους στόχους και τους αγώνες για το ασφαλιστικό, τα εργασιακά δικαιώματα, τα δικαιώματα της νεολαίας, είτε αυτοί γίνονται στη Γαλλία, όπως είδαμε αυτές τις ημέρες, είτε γίνονται στην Ελλάδα, όπως θα δούμε σε λίγες μέρες, είτε γίνονται σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

•    Το δεύτερο, τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών, οι ελευθερίες, η αντιμετώπιση ενός αυταρχικού κράτους, η στήριξη των μεταναστών από ρατσιστικές πολιτικές οι οποίες συνεχώς αναδεικνύονται και από τις κυβερνήσεις. Το θέμα αυτό συνδυάστηκε βέβαια και με την ανάγκη συμμετοχής των πολιτών. Και αυτό εκφράζεται ιδιαίτερα έντονα στη θέση του Ευρωπαϊκού Κόμματος, το οποίο ζητάει να υπάρξουν δημοψηφίσματα σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. σχετικά με το νέο σχέδιο Συντάγματος που αποφασίστηκε στη Λισσαβόνα. Κοινή θέση του Ευρωπαϊκού Κόμματος της Αριστεράς είναι όχι στη Συνθήκη αυτή, τη Μεταρρυθμιστική Συνθήκη, με την έννοια ότι ουσιαστικά συμπυκνώνει τις προτάσεις οι οποίες είχαν γίνει και περιέχονταν στο σχέδιο Ευρωσυντάγματος, το οποίο καταδικάστηκε από τους λαούς της Γαλλίας και της Ολλανδίας.

•    Το τρίτο σημείο είναι τα ζητήματα του πολέμου και της ειρήνης. Έχει ιδιαίτερη σημασία που έγινε στην Πράγα. Η Τσεχία είναι μία από τις δύο έδρες της αντιπυραυλικής ασπίδας που επιχειρούν να στήσουν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και η οποία ουσιαστικά αποσταθεροποιεί και οδηγεί σε νέο Ψυχρό Πόλεμο την Ευρώπη. Δημιουργεί μια μεγάλη αντιπαλότητα με τη Ρωσία και οδηγεί σε μια κλιμάκωση των εξοπλισμών.

Παράλληλα, καταδικάσαμε όλες αυτές τις ενέργειες που γίνονται στο Ιράκ, το Αφγανιστάν, τους σχεδιασμούς για το Ιράν κ.λπ.

•    Το τέταρτο σημείο είναι τα οικολογικά ζητήματα, τα οποία αναδείχνονται στο επίκεντρο της δραστηριότητας, και απαιτούν  μια νέα Συνθήκη μετά το Κιότο, ακόμα πιο προωθημένη, με την έννοια ότι το φαινόμενο του θερμοκηπίου πια βρίσκεται σε ταχεία εξέλιξη και πρέπει να ληφθούν μέτρα ενάντια στις χώρες οι οποίες δεν συμμετέχουν. Μία απ΄ αυτές είναι οι ΗΠΑ.

•    Το πέμπτο σημείο είναι ότι το Ευρωπαϊκό Κόμμα της Αριστεράς, με όλες αυτές τις προτάσεις του, δεν περιορίζεται σε κριτική. Κάνει συγκροτημένες και συγκεκριμένες προτάσεις, που περικλείονται στα ντοκουμέντα του. Επιδιώκει να συναντηθεί με τα κινήματα, ιδιαίτερα με τη νεολαία. Έχει μια πορεία γόνιμης παράλληλης δράσης με το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ, προκειμένου να αλλάξουν οι καταστάσεις στην Ευρώπη αλλά και για να ετοιμαστεί, να έχει μια κοινή πλατφόρμα για τις ευρωεκλογές, οι οποίες θα γίνουν στις αρχές του καλοκαιριού του 2009.

Αυτά σε σχέση με το Κόμμα Ευρωπαϊκή Αριστερά.

Για τις πολιτικές εξελίξεις

Θα ήθελα να αναφερθώ και στις εσωτερικές εξελίξεις.

Σχετικά με το θέμα του ασφαλιστικού:

Αποδείχτηκε ότι δεν είναι διάλογος αυτός. Κι ότι στην πραγματικότητα είναι ένας ιστός της αράχνης στον οποίον δεν θάπρεπε να εγκλωβιστούν οι πολιτικές αλλά και οι συνδικαλιστικές δυνάμεις. Και νομίζω ότι τώρα όλοι μπορούν να κατανοήσουν την στάση του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς για μη συμμετοχή σ΄ έναν τέτοιου είδους διάλογο ο οποίος, πριν καν προχωρήσει, έδινε την ευκαιρία στην κυβέρνηση μ΄ αυτό το πρόσχημα να κάνει συνεχώς παρεμβάσεις και να παίρνει μέτρα σε σχέση με το ασφαλιστικό.

Πιστεύω ότι αυτό το κατανοούν πια πάρα πολύ καλά οι φίλοι μας οι δημοσιογράφοι. Ακόμη κι εκείνοι οι οποίοι είχαν κάποια ερωτηματικά ή κριτικές για τη μη συμμετοχή μας στο διάλογο, βλέποντας ότι, μέσα απ΄ αυτόν το διάλογο και πριν τελειώσει, ανακύψανε επιθέσεις ενάντια σε πάρα πολλές κατηγορίες εργαζομένων, ανάμεσα στις οποίες και στους δημοσιογράφους.

Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να σταματήσει αυτός ο επικίνδυνος για τα κεκτημένα των εργαζομένων δρόμος της κυβέρνησης Θεωρούμε ότι πρέπει, αντίθετα, να δοθεί βάρος, πρώτον, στην υπόθεση της στήριξης των αποθεματικών των Ταμείων και της κάλυψης των υποχρεώσεων του κράτους και των ιδιωτών. Δεύτερον, στην κατάργηση μιας σειράς νόμων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες έχουν περάσει τη λογική ότι συνεχώς θα προωθούνται πιο επώδυνες ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό, σε βάρος μάλιστα των νέων γενεών των εργαζομένων.

-Κι έχουμε ένα ερώτημα σε σχέση με την στάση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Ποια θέση παίρνει σε όλα αυτά τα νομοθετήματα, περιλαμβάνοντας και μια σειρά νομοθετήματα, όπως νόμους Ρέππα κ.λπ., που υιοθετήθηκαν από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, ή στην ανάγκη στήριξης και δραστικής βελτίωσης των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, με ιδιαίτερη έμφαση στους χαμηλοσυνταξιούχους, στις γυναίκες -οι γυναίκες στην Ελλάδα σήμερα βρίσκονται υπό διωγμό και ζουν σ΄ ένα καθεστώς τρόμου- και στη νέα γενιά.

-Σχετικά με το ζήτημα που προέκυψε με τις συντάξεις των δικαστικών, και κατά συνέπεια των βουλευτών.

Εμείς, από τη στιγμή που βγήκε η γνωστή απόφαση του Μισθοδικείου, είχαμε κατηγορηματικά εκφράσει τη θέση μας, η οποία ισχύει- και εκφράστηκε και στη Βουλή- για το νόμο για τις συντάξεις του Δημοσίου, όπου περιλαμβάνονται και οι δικαστικοί, ότι θεωρούμε πρόκληση προς την κοινωνία την στιγμή που λαμβάνονται μέτρα σε βάρος των γυναικών, των νέων, των χαμηλοσυνταξιούχων, να γίνεται συζήτηση για αύξηση των συνταξιοδοτικών όρων των βουλευτών.

Καταγγέλλουμε αυτές τις ενέργειες της κυβέρνησης και δηλώνουμε ότι θα αγωνιστούμε για να μην περάσουν και ότι, επίσης, ως βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα δεχθούμε καμιά τέτοια αύξηση σε σχέση με τις συνταξιοδοτικές αποδοχές μας.

-Στο θέμα της τροπολογίας για την Alpha Bank,  

η οποία έρχεται αύριο και, όπως θυμάστε, εμείς πρώτοι, ως ΣΥΡΙΖΑ, ζητήσαμε και από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης να επιδιώξουν να υπάρξει ονομαστική ψηφοφορία, είναι θετικό, κατά τη γνώμη μου, ότι και το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ υιοθέτησαν αυτή τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ.

Πιστεύουμε ότι αυτή η τροπολογία συμπυκνώνει, με τον πιο ακραίο και σκληρό τρόπο, την πολιτική της κυβέρνησης στο ασφαλιστικό, με την έννοια ότι καταργεί κεκτημένα των εργαζομένων στην Alpha Bank κι ότι ουσιαστικά ,1 δις ? από τις υποχρεώσεις της Alpha Bank προς τους εργαζομένους της και τους συνταξιούχους της, τις μεταφέρει στα συνταξιοδοτικά Ταμεία, στο ΕΤΑΤ και στο ΙΚΑ.

Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει αύριο η κυβέρνηση της Ν.Δ. να βρεθεί μειοψηφία σ΄ αυτό το θέμα και να υπάρξει ένα μεγάλο φρένο στην αντιασφαλιστική της πολιτική. Αυτό μπορεί να γίνει, εφ΄ όσον οι βουλευτές της Ν.Δ., εκείνοι οι οποίοι διαφοροποίησαν την στάση τους, έχουν μια στοιχειώδη ειλικρίνεια, εντιμότητα και μια στοιχειώδη υπευθυνότητα και δεν παίζουν το ρόλο του Ντίνου Ηλιόπουλου στο «Ζητείται Ψεύτης»

Ζητάμε αύριο η Βουλή με πλειοψηφία να αποδοκιμάσει τις ακραίες αυτές ενέργειες της κυβέρνησης.

-Θεωρούμε ότι ως Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς οφείλουμε να κάνουμε ότι μπορούμε για να στηρίξουμε τις κινητοποιήσεις όλων των εργαζομένων ενάντια στο ασφαλιστικό, σήμερα των καθηγητών, αύριο των δημοσιογράφων, τις κινητοποιήσεις που γίνονται στους μηχανικούς, τους δικηγόρους, στον ιδιωτικό τομέα, στο δημόσιο τομέα.

Θεωρούμε ότι η 12η Δεκέμβρη μπορεί να είναι μια μεγάλη μέρα για ολόκληρη τη χώρα. Θεωρούμε ότι μπορούμε να έχουμε μια κινητοποίηση πολύ ευρύτερη απ΄ αυτήν που έγινε για το νομοσχέδιο Γιαννίτση, με την παλλαϊκή συμμετοχή στην κινητοποίηση που  είχε οργανώσει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ. Εμείς με κάθε τρόπο θα στηρίξουμε αυτή την εκδήλωση. Ελπίζω και άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης να το κάνουν αυτό. Και θέλω να ελπίζω ότι, πριν περάσει η 12η Δεκεμβρίου, θα ακούσουμε και από τη μεριά της αξιωματικής αντιπολίτευσης μια τοποθέτηση κι ένα κάλεσμα συμμετοχής σε αυτή τη μεγάλη εκδήλωση, ώστε έστω ένα μέρος από τους 750.000 που συμμετείχαν στη διαδικασία επιλογής Προέδρου του ΠΑΣΟΚ να συμμετάσχουν και να βρεθούν στους δρόμους για το θέμα του ασφαλιστικού.

Οι μέρες περνάνε όμως και όλοι πρέπει να δράσουμε γρήγορα.

Τέλος, ένα σημείο που θα ήθελα να αναφέρω, είναι τα τεκταινόμενα στον ΟΤΕ. Μην ξεχνάμε ότι σήμερα για κάθε χώρα το μεγάλο εργαλείο ανάπτυξης είναι οι δυνατότητες που έχει στον τομέα των επικοινωνιών και της πληροφορικής, που είναι ο τομέας των μεγάλων καινοτομιών. Όμως στην Ελλάδα βλέπουμε να υπάρχει από τη μεριά της κυβέρνησης μια πολιτική ακραίας εγκατάλειψης και ιδιωτικοποίησης. Έχουμε φτάσει σ΄ ένα σημείο ντροπής, με την έννοια ότι προσπαθούν να μαντέψουν οι άλλες πολιτικές δυνάμεις αλλά και οι δημοσιογράφοι τι γίνεται με τον ΟΤΕ. Και τι πακέτα μετοχών του ΟΤΕ έχει αγοράσει η Marfin Investment Bank, , η πλειοψηφία των οποίων, ως γνωστόν, ανήκει στον Εμίρη του Ντουμπάι.

Πιστεύουμε ότι όλα τα σχέδια για διάσπαση σε υποδομές, υπηρεσίες και για διανομή ανάμεσα στον ΟΤΕ και την Marfin ουσιαστικά απαλλοτριώνουν κάθε δυνατότητα της χώρας μας να έχει μέλλον σ΄ αυτόν τον χώρο και καλούμε όλες τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης να προχωρήσουν σε κοινές ενέργειες, προκειμένου να σταματήσουν αυτόν τον επικίνδυνο δρόμο της ιδιωτικοποίησης.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και για δηλώσεις Κύρκου-Γλέζου επί του θέματος

Εμείς επιδιώκουμε την κοινή δράση με όλες τις δυνάμεις που μπορούν να θέσουν φραγμό σήμερα στις πολιτικές της Ν.Δ., η οποία είναι κυβέρνηση. Από κει και πέρα  ξέρετε ότι  η θέση μας είναι ότι ευρύτερη δυνατότητα συνεργασιών με το ΠΑΣΟΚ, πέρα από συγκεκριμένα σημεία κοινής δράσης, δεν υπάρχει.

Σχετικά με τις δηλώσεις του Λ. Κύρκου και του Μ. Γλέζου, όπως ξέρετε και πριν τις εκλογές ο Λ. Κύρκος, ο οποίος είναι εξαιρετικά σεβαστός για μένα και προσέχω κάθε λέξη του και κάθε κόμμα, είχε ακριβώς τις ίδιες απόψεις, που όμως δεν είναι απόψεις του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Για τα δημοσιεύματα σε σχέση με την  προεδρία του κόμματος

Ο Συνασπισμός έχει ξεκινήσει με πολύ ευοίωνες προϋποθέσεις την πορεία του προς το Συνέδριό του, όπως φαίνεται και από την καθολική σχεδόν ψήφιση από την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή των κειμένων των θέσεων. Στο ίδιο ακριβώς κλίμα αρχίζει να συζητά και για τις προτάσεις τις δικές μας προς το Συνέδριο σχετικά με την ηγετική του διάρθρωση, λαμβάνοντας υπʼ όψιν όλα τα πολιτικά και προσωπικά δεδομένα. Θα πάμε τολμηρά μπροστά όπως μας έχετε συνηθίσει, πιο κοντά στην κοινωνία και ιδιαίτερα στη νέα γενιά.

To Γραφείο Τύπου