Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
14/11/2005

Επίσκεψη Αλαβάνου σε δημοτικό σχολείο Φιλιππινέζων

"Ζούμε σε έναν μικρό κόσμο, όπου όλοι μπορούμε να είμαστε αδέλφια".

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος, μαζί με τον Π.Τριγάζη, μέλος της ΠΓ και υπεύθυνο για την εξωτερική πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις του ΣΥΝ και μέλη της νεολαίας του ΣΥΝ, επισκέφθηκε σήμερα το Δημοτικό Σχολείο του Συλλόγου Φιλιππινέζων «Κασάπι».

Το σχολείο αυτό έχει ιδρυθεί με πρωτοβουλία του Συλλόγου Φιλιππινέζων Εργαζομένων «Κασάπι», που είναι ο πρώτος σύλλογος των μεταναστών που ιδρύθηκε στην Ελλάδα, από το 1986 και φιλοξενεί 150 παιδιά φιλιππνέζων μεταναστών ηλικίας 4-12 χρονών.

Σε δήλωσή του ο Πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε:

«Οι μικροί συμπολίτες μας που έχουν έρθει από τις Φιλιππίνες, από την άλλη άκρη της γης, τραγούδησαν πριν από λίγο Χατζηδάκη και Θεοδωράκη. Μας είπαν και το τραγούδι που αναφέρει ότι «the world is small after all» («στο τέλος-τέλος ο κόσμος είναι μικρός»). Ζούμε σε έναν μικρό κόσμο, όπου όλοι μπορούμε να είμαστε αδέλφια.

Το σχολείο δεν είναι μόνο χώρος μόρφωσης. Είναι και χώρος κοινωνικής συνοχής. Και έχει μεγάλη σημασία το ελληνικό κράτος να στηρίξει τέτοιες πρωτοβουλίες, όπως αυτή του δημοτικού σχολείου των παιδιών των Φιλιππινέζων που εργάζονται στη χώρα μας. Σήμερα το σχολείο αυτό συντηρείται μόνο με εθελοντική προσφορά της οργάνωσης «Κασάπι», μίας εξαιρετικής οργάνωσης των μεταναστριών και των μεταναστών, που μας υποδέχθηκε με όλα αυτά τα παιδικά χαμόγελα και έχει να μας επιδείξει αυτά τα σημαντικά αποτελέσματα.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν 2.000 περίπου φιλιππινεζάκια που πηγαίνουν σε ελληνικά σχολεία. Έχει μεγάλη σημασία να ενεργοποιηθούν οι διαδικασίες της ενισχυτικής διδασκαλίας, που έχουν ατονήσει εντελώς, ώστε να μπορούν να ενσωματωθούν ομαλά στη σχολική ζωή.

Αν τα σχολεία των παρισινών προαστίων είχαν προκαλέσει ενδιαφέρον, συμμετοχή και αυτοεκτίμηση στους δεκαπεντάχρονους μετανάστες της τρίτης γενιάς, την επαφή μαζί τους είχε ο δάσκαλος και όχι ο αστυφύλακας, θα είχαν προλάβει την έκρηξη βίας, πίκρας και απόγνωσης»

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Κασάπι» κ. Τζον Βαλένσια, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Συνασπισμού για την επίσκεψή του στο σχολείο και τόνισε:

« Είναι μια ευκαιρία για να εκφράσουμε και τα προβλήματα των μεταναστών στην Ελλάδα. Αυτά τα παιδιά είναι η δεύτερη γενιά των μεταναστών στην Ελλάδα και ελπίζουμε να έχει ένα καλύτερο μέλλον και να γίνει πραγματικότητα η ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία.

Τότε που ιδρύθηκε ο Σύλλογός μας, ήταν πάρα πολύ δύσκολο να νομιμοποιηθούν οι σύλλογοι των μεταναστών, και χρειάστηκε η βοήθεια ελλήνων πολιτών που έχουν ευαισθησία για τους μετανάστες, όπως ο Π.Τριγάζης, που είναι από τα ιδρυτικά μέλη της «Κασάπι».

Εκφράζουμε ένα ευχαριστώ από τους μετανάστες από τις Φιλιππίνες για την ευαισθησία του ελληνικού λαού για μας.»

Αναφερόμενος στα προβλήματα που δημιουργεί ο νέος νόμος για το μεταναστευτικό, ο κ. Βαλένσια τόνισε ότι «υπάρχει πολύ γραφειοκρατία για τους νέους που έρχονται στην Ελλάδα. Δεν έχουν διαβατήρια, δεν έχουν ημερομηνία εισόδου στην Ελλάδα, υπάρχουν προβλήματα με τα ένσημα και το παράβολο που είναι πάρα πολύ ακριβό και δεν υπάρχουν δυνατότητες να νομιμοποιηθούν πολλοί από τους μετανάστες.»

To Γραφείο Τύπου