Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
28/11/2007

Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΣΥΝ, με τον Επίτροπο Περιβάλλοντος κ. Στ. Δήμα στις Βρυξέλλες, για τα «μεταλλαγμένα»

Ο Γιάννης Τόλιος, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ, υπεύθυνος σε θέμα αγροτικής πολιτικής και ο Δημήτρης Πετροπουλάκης, στέλεχος του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΝ, είχαν συνάντηση στις Βρυξέλλες (27/11/07), με τον Επίτροπο περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Σταύρο Δήμα για το ζήτημα των «μεταλλαγμένων τροφίμων».

Οι εκπρόσωποι του ΣΥΝ τόνισαν την ανάγκη επανεξέτασης από την ΕΕ της πολιτικής της στο συγκεκριμένο θέμα και την ανάγκη άμεσης εφαρμογής του Πρωτοκόλλου Καρθαγένης για τη Βιοασφάλεια, με την ανακήρυξη όλης της ΕΕ σε περιοχή ελεύθερη από «μεταλλαγμένα» (απαγόρευση παραγωγής και εμπορίας «γενετικά τροποποιημένων» τροφίμων και ζωοτροφών). Επικρότησαν τη σθεναρή στάση του Επίτροπου Περιβάλλοντος στις πιέσεις των πολυεθνικών βιοτεχνολογίας, που επιζητούν κατάργηση κάθε εμποδίου στην ελεύθερη διακίνηση «μεταλλαγμένων» στην ΕΕ. Επεσήμαιναν επίσης ότι η σημερινή νομοθεσία της ΕΕ έχει τεράστια κενά και ανεπάρκειες και ότι δεν είναι σε θέση να προστατεύσει τους παραγωγούς (συμβατικής και βιολογικής γεωργίας), ούτε τους καταναλωτές, ούτε τη βιοποικιλότητα από τους κινδύνους που περικλείει η χρήση «γενετικά τροποποιημένων οργανισμών.

Αναφέρθηκαν ακόμα στην ανάγκη ενίσχυσης των αγροτο-περιβαλλοντικών μέτρων από την ΕΕ, με αύξηση κονδυλίων για αγροτική ανάπτυξη και στήριξη της οικογενειακής γεωργίας, ανάδειξη των παραδοσιακών προϊόντων ποιότητας, σε σύνδεση με τη «μεσογειακή δίαιτα», τη στήριξη των πληγέντων περιοχών από πυρκαγιές, κά. Τέλος τόνισαν την ανάγκη προστασίας των ελληνικών δασών με την επεξεργασία από την Ελλάδα δασολογίου, δασικών χαρτών, κτηματολογίου και δημιουργία «ενιαίου φορέα» δασοπυρόσβεσης και δασοπροστασίας.

Ο κ. Δήμας αναγνώρισε την ουσιαστική προσφορά του ΣΥΝ στα θέματα προστασίας περιβάλλοντος και υποσχέθηκε ότι θα λάβει υπόψη του τις σκέψεις και προτάσεις του ΣΥΝ, τόσο για τα «μεταλλαγμένα», όσο και γενικότερα για τη βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος .

To Γραφείο Τύπου