Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
26/11/2007

Ενεργοποίηση του Ν.2742/99 για την αποκατάσταση των κατεστραμμένων περιοχών από τις πυρκαγιές

Επίκαιρη ερώτηση της Α.Φιλίνη προς τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ

Παρά τις διαβεβαιώσεις της Κυβέρνησης ότι στις πληγείσες, από τις τελευταίες πυρκαγιές, περιοχές εκεί που ήταν δάσος θα ξαναγίνει δάσος και παρά την αγωνία των κατοίκων για τη σωτηρία των κατοικιών, των καλλιεργειών και των λοιπών δραστηριοτήτων τους, δεν έχει έως τώρα  ενεργοποιηθεί ο χωροταξικός σχεδιασμός για την προστασία και την αειφόρο ανάπτυξη των σχετικών περιοχών.

Παρόλα αυτά, στο άρθρο 11 του Ν.2742/99 για τον Χωροταξικό Σχεδιασμό και την αειφόρο ανάπτυξη αναφέρεται ότι με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις μπορούν να χαρακτηρίζονται ως περιοχές ειδικών χωρικών παρεμβάσεων περιοχές που παρουσιάζουν έκτακτες και απρόβλεπτες ανάγκες λόγω φυσικών καταστροφών και κινδύνων, ενώ παράλληλα με τις παραπάνω ΚΥΑ είναι δυνατόν να θεσπίζονται ειδικά καθεστώτα οικονομικής ενίσχυσης.

Η καθυστέρηση λήψης ειδικών μέτρων για το σχεδιασμό και την εφαρμογή του προαναφερόμενου άρθρου ενισχύει τις βλέψεις των καταπατητών των δασικών εκτάσεων, καθώς και τους φόβους για ερήμωση των πληγεισών περιοχών.

Κατόπιν των ανωτέρω:

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Θα ενεργοποιηθεί ο Ν.2742/99 για την αποκατάσταση των κατεστραμμένων  περιοχών από τις πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού και παράλληλα θα τροποποιηθεί / αναθεωρηθεί το εγκεκριμένο ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας, καθώς και τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΓΠΣ) των πληγεισών περιοχών, τα Σχέδια Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτών Πόλεων (ΣΧΟΟΑΠ) και οι Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ) προκειμένου να εναρμονισθούν προς τις κατευθύνσεις και τις ρυθμίσεις των περιοχών ειδικών χωρικών παρεμβάσεων;

2. Θα εκπονηθούν και πότε, οι Ειδικές Χωροταξικές Μελέτες που θα χαρακτηρίζουν τις  πληγείσες περιοχές ως περιοχές ειδικών χωρικών παρεμβάσεων και πότε θα καθορισθούν οι προδιαγραφές για τη σύνταξη των παραπάνω μελετών;

Η ερωτώσα βουλευτής

'Αννα Φιλίνη