Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
01/10/2007

Διατήρηση του συνόλου του συγκροτήματος προσφυγικών πολυκατοικιών της Λ. Αλεξάνδρας

Επίκαιρη ερώτηση της Α.Φιλίνη προς τους Υπουργούς Πολιτισμού, ΠΕΧΩΔΕ

Το συγκρότημα προσφυγικών πολυκατοικιών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας έχει μεγάλη αξία, εξαιτίας της σημασίας του ως χώρου μνήμης των προσφύγων και των παιδιών τους μετά τον ξεριζωμό από τη Μικρά Ασία.

Επίσης, λόγω της μεγάλης καλλιτεχνικής και επιστημονικής τους αξίας ως εξαίρετο δείγμα αρχιτεκτονικής μορφής Μπαουχάους -εκ των ελαχίστων της εποχής στην Ελλάδα- και εξαιρετικής πολεοδομικής διαμόρφωσης ως μοναδικό συγκρότημα εργατικών πολυκατοικιών αντίστοιχα με ανάλογα εξαίρετα δείγματα στη Γερμανία κ.λπ..

Παρʼ όλα αυτά το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων έχει κηρύξει διατηρητέες τις δύο από τις οκτώ προσφυγικές πολυκατοικίες. Σε αντίθεση με αυτό το Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφασή του 3050/2004 έκρινε άκυρη την απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού (ΥΠΟ/ ΔΙΝΕΣΑΚ/ Β/ 803/ 63030/ 12.11.2003) ως προς τη διατήρηση μόνο των δύο και ότι κακώς δεν κρίθηκαν διατηρητέες και οι υπόλοιπες έξι, δηλαδή το σύνολο των πολυκατοικιών και του συγκροτήματος.

Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:

1. Προτίθενται να προχωρήσουν άμεσα στην κήρυξη ως διατηρητέου του συνόλου του συγκροτήματος των προσφυγικών πολυκατοικιών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας;

2. Τι μέτρα προτίθενται να λάβουν άμεσα για την προστασία του συγκροτήματος, προκειμένου να μην υλοποιηθούν οι προθέσεις της Κρατικής Εταιρίας του Δημοσίου (Κ.Ε.Δ.) και του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. να ρίξουν τις έξι από αυτές;

Η ερωτώσα βουλευτής

'Αννα Φιλίνη