Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
28/11/2007

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημ. Παπαδημούλης, μιλώντας σήμερα στον ραδιοσταθμό 9,84 (Στ. Κασιμάτης - Ηλ. Κανέλλης) για τις τελευταίες εξελίξεις στον ΣΥΝ, δήλωσε τα εξής:

Πώς κρίνετε αυτή την εσπευσμένη απόφαση για την αναχώρηση του κ.Αλαβάνου από την ηγεσία του κόμματος;

Προσωπικά θα προτιμούσα να έμενε ο Αλέκος στη θέση του προέδρου του κόμματος και για την επόμενη τριετία. Ο ίδιος αποφάσισε διαφορετικά για προσωπικούς λόγους. Η απόφασή του είναι σεβαστή, παρʼ ότι πιστεύω ότι θα ήταν καλύτερα και για το κόμμα και για την πολιτική μας συμμαχία, τον ΣΥΡΙΖΑ, να έμενε ο Αλέκος και πρόεδρος του κόμματος. Σε κάθε περίπτωση ο Αλέκος Αλαβάνος θα μείνει επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς και θα έχει ένα καθοριστικό ρόλο σʼ αυτή την καλή και ανοδική πορεία μας και τα επόμενα χρόνια.

Πάντως το πρόβλημα υπάρχει κ. Παπαδημούλη. Όλοι είδαμε τον κ. Αλαβάνο  ανεξαρτήτως αν συμφωνούμε όλοι με την πολιτική τις ιδέες του με τη στροφή που έχει δώσει στο ΣΥΝ και όλοι παραδεχτήκαμε σε εκείνο το debate των πέντε πολιτικών αρχηγών ότι ήταν εκείνος που είχε κερδίσει τις εντυπώσεις.

Συμφωνώ με την παρατήρησή σας, αλλά είμαι και αισιόδοξος για  το μέλλον του Συνασπισμού. Είναι γεγονός ότι με την σημαντική συμβολή του Αλέκου Αλαβάνου –όχι μόνο στο debate- όλα αυτά τα χρόνια πετύχαμε να έχουμε μια σημαντική συνεννόηση στα θέματα της πολιτικής του Συνασπισμού που να παράγει στίγμα, ταυτότητα, πρωτοβουλίες. Πετύχαμε μια σημαντική συνεννόηση και συσπείρωση στο εσωτερικό του κόμματος με σύνθεση απόψεων. Αυτό μας δίνει ανοδική τάση στην εμπιστοσύνη των πολιτών.  Κάνει αρκετούς πολιτικούς παρατηρητές να επισημαίνουν ότι το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης αυτή την περίοδο τον καλύπτει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μετά από αυτή την εξέλιξη, θα συζητήσουμε συλλογικά, με τον ίδιο τρόπο που συζητήσαμε και τα πολιτικά θέματα και με την επιδίωξη ευρύτερης συνεννόησης και σύνθεσης απόψεων και το θέμα της διαδοχής του Αλέκου Αλαβάνου.

Εσείς έχετε πείρα με τα μέσα, μιλάτε θαυμάσια, μπορείτε να σταθείτε στις τηλεοράσεις. Ενδιαφέρεστε προσωπικώς;

Διαβάζω και εγώ σχετικά δημοσιεύματα που αναφέρουν το όνομά μου. Σας βεβαιώνω ότι δεν τα τροφοδοτώ. Είμαι ευρωβουλευτής του ΣΥΝ και προσπαθώ να εκπροσωπώ επάξια το κόμμα μου. Έχω μπροστά μου ακόμη ενάμιση χρόνο σκληρής δουλειάς. Θα συζητήσουμε όλα αυτά τα θέματα που έχουν προκύψει στα συλλογικά όργανα. Προσωπικά δεν συνηθίζω να προτρέχω. Έχω μια μανία με τη σύνθεση, τη συνεννόηση, τη συσπείρωση στο εσωτερικό του ΣΥΝ, μέσα από διάλογο. Προτιμώ να τσακώνομαι με τον Ψωμιάδη πχ παρά με τους συντρόφους μου. Προηγείται η συλλογική συζήτηση λοιπόν και θα βαρύνει πολύ και η γνώμη του Αλέκου Αλαβάνου για τη διαδοχή του. Κατά συνέπεια, θα πάρω σαφή θέση ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα. Το κριτήριο το δικό μου για τη τελική μου στάση θα είναι η διατήρηση και η ενίσχυση της ανοδικής πορείας του ΣΥΝ που επιτεύχθηκε με συσπείρωση και σύνθεση απόψεων. Πετύχαμε όλα αυτά τα χρόνια με τη καθοριστική συμβολή του Αλέκου Αλαβάνου- μια σημαντική συνεννόηση και συσπείρωση στα πολιτικά θέματα σε ένα κόμμα που έχει ρεύματα στο εσωτερικό του και στελέχη με στίγμα.

Νομίζω ότι θα ήταν χρήσιμο να επιδιώξουμε την ίδια συνεννόηση στο θέμα της διαδοχής και ευρύτερα στο ρόλο των προσώπων και να μην αρχίσουμε να ανακοινώνουμε, δεξιά-αριστερά στα ΜΜΕ πριν συζητήσουμε μεταξύ μας, υποψηφιότητες.

Ο κ. Αλαβάνος κ. Παπαδημούλη κάνει σαφή την προτίμησή του στους νεώτερους συντρόφους. Από την άλλη μεριά μαθαίνουμε –δεν το διαψεύδει- ότι ο κ. Τσίπρας το σκέφτεται και μάλλον δεν θέλει. Εσείς πώς θα βλέπατε μια ηγεσία από ένα νέο άνθρωπο όπως ο Αλέξης Τσίπρας.

Πριν μιλήσω γιʼ αυτό το θέμα, θέλω να ακούσω, συζητώντας, σε ένα στρογγυλό τραπέζι και τη γνώμη του Αλέκου Αλαβάνου και τη γνώμη του Αλέξη Τσίπρα. Για τον Αλέξη Τσίπρα έχω πολύ καλή γνώμη και μια εξαιρετική συνεργασία.

Συμφωνούμε σε πάρα πολλά θέματα και για το παρόν και για το μέλλον του ΣΥΝ. Δεν θέλω να τοποθετούμαι, ερήμην των αναφερομένων και ενδιαφερομένων, πολύ περισσότερο όταν αύριο ή μεθαύριο θα καθίσουμε σε ένα τραπέζι και θα συζητήσουμε.

Πάντως κ. Παπαδημούλη σας ήλθε σε άσχημη στιγμή αυτή η ιστορία γιατί πραγματικά είχατε την πρωτοβουλία των κινήσεων πολιτικά και αυτό οφειλόταν  σε μεγάλο βαθμό και στην προσωπικότητα του Αλέκου Αλαβάνου. Δηλαδή μπορεί να είναι κάποιος λιγότερο συμπαθής ή λιγότερο ικανός να εκφράζει την ίδια πολιτική και να μην καταφέρνει να την περνάει.

Σας καταλαβαίνω απολύτως. Σας απαντώ ότι ο Αλέκος Αλαβάνος θα συνεχίσει να έχει καθοριστική συμβολή από το πόστο του επικεφαλής  του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ

στη βουλή. Πιστεύω ακόμη ότι στο θέμα της διαδοχής  του προέδρου του κόμματος θα δώσουμε λύσεις θετικές με συσπείρωση και σύνθεση απόψεων. Είμαι αισιόδοξος για το μέλλον του ΣΥΝ.

To Γραφείο Τύπου