Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
28/11/2007

Η ΑΤΤΙΚΗ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΑΡΚΟ ΥΨΗΛΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΑΙ ΑΝΟΙΚΤΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΟΧΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΣΙΜΕΝΤΟ

Ανακοίνωση Νομαρχιακής Επιτροπής Βʼ Αθήνας του ΣΥΝ

H Νομαρχιακή Επιτροπή Βʼ Αθήνας του ΣΥΝ, με αφορμή την ανακοίνωση από τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά του σχεδίου ανάπλασης του Ελληνικού με τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Πρόκειται για σχέδια εκτεταμένης πολεοδόμησης για οικιστικές, εμπορικές και τουριστικές δραστηριότητες που σύμφωνα με το ΥΠΕΧΩΔΕ είναι αναγκαία για να βρεθούν πόροι για την κατασκευή πάρκου στο χώρο του πρώην αεροδρομίου.

Για το ζήτημα έχουμε ήδη τοποθετηθεί και στο παρελθόν. Χρήματα για την κατασκευή του πάρκου υπάρχουν. Η ΕΕ δέχεται να χρηματοδοτήσει το έργο έως και στο 85%.

Για τη συντήρηση του επίσης υπάρχουν χρήματα καθώς οι εισπράξεις από ήδη συμφωνημένα μισθώματα στο χώρο ξεπερνούν τα 20 εκατ. Ευρώ ετησίως.

Όσο αφορά το «πράσινο ταμείο» είναι ήδη γνωστή η τύχη ανάλογων «πράσινων» πρωτοβουλιών όπως το ΕΤΕΡΠΣ και η ειδική φορολογία στη βενζίνη.  Χρηματοδοτούν άλλες ανάγκες και όχι περιβαλλοντικής σημασίας έργα.

Πράσινο ταμείο μπορεί να δημιουργηθεί με τα πρόστιμα που πρέπει να επιβληθούν σε επιχειρήσεις που ρυπαίνουν και καταστρέφουν το περιβάλλον.

Φαίνεται καθαρά ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τη δημιουργία του πάρκου σαν πρόφαση για να δικαιολογήσει την εκτεταμένη τσιμεντοποίηση. Βάζει το συμφέρον των κατασκευαστών πάνω από το συμφέρον των πολιτών της Αθήνας.

Εμείς στηρίζουμε αποφασιστικά τις διεκδικήσεις των πολιτών, των κινημάτων, της αυτοδιοίκησης για ΠΑΡΚΟ ΥΨΗΛΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΑΙ ΑΝΟΙΚΤΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ.

Η κυβέρνηση θα βρει απέναντί της πολλούς. Και αν τα σχέδιά της προχωρήσουν, οι επόμενες γενιές μπορεί να μη γνωρίζουν το όνομα του κου Σουφλιά, θα ξέρουν όμως ότι στις αρχές του αιώνα κάποιοι χάρισαν στα συμφέροντα μια ευκαιρία μεγάλου κέρδους στερώντας από τους κατοίκους της Αττικής μια ευκαιρία καλύτερης ζωής.»

Νομαρχιακή Επιτροπή Βʼ Αθήνας του ΣΥΝ