Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
28/11/2007

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΥ ΣΤΑ ΖΩΝΙΑΝΑ

Μετά την επίσκεψη του στα Ζωνιανιά και τις συναντήσεις στο Κοινοτικό κατάστημα με το Κοινοτικό Συμβούλιο και φορείς του χωριού, ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Ηρακλείου Αλέκος Αλαβάνος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Να πω κατʼ αρχήν γιατί βρίσκομαι εδώ - ως Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ - σʼ έναν τόπο που ξέρουμε ότι έγιναν ακραίες εγκληματικές ενέργειες, ειδικά σε σχέση με την καλλιέργεια και διακίνηση ουσιών αλλά και με την επίθεση που έγινε ενάντια σε αστυνομικούς. Είμαστε εδώ γιατί πιστεύουμε ότι τα Ζωνιανά είναι ένα κομμάτι της Ελλάδας και γιατί έχουμε ευθύνη για όλη την Ελλάδα όλες οι πολιτικές δυνάμεις. Είμαστε εδώ γιατί δεν μπορούμε να δεχθούμε να καταδικάζεται συνολικά μία κοινωνία για ακραίες ενέργειες που έγιναν. Και είμαστε εδώ γιατί, αν έγιναν, οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στο ότι είναι μια κλειστή και φτωχή κοινωνία. Είμαστε εδώ για να δώσουμε το σήμα ότι πρέπει να σπάσει η απομόνωση. Και ότι πρέπει σήμερα, πέρα από τα αστυνομικά ρεπορτάζ και τα ΜΜΕ, να γίνει μια συζήτηση σε βάθος για το ποια θα είναι η επόμενη μέρα. Δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι τα Ζωνιανά και ο ορεινός Μυλοπόταμος είναι ένας τόπος χωρίς μέλλον. Δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι τα παιδιά των 15, των 20, οι νέοι των 30 ετών είναι χαμένες γενιές γιατί βρέθηκαν σε έναν κλειστό χώρο, με αξίες οι οποίες δεν ήταν θετικές. Δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι το κράτος σταματάει έξω από τα σύνορα των Ζωνιανών. Και δεν μιλάμε μόνο για το κράτος με την έννοια των δυνάμεων της Δημόσιας Τάξης, που είναι παρούσες. Μιλάμε για το κοινωνικό, για το αναπτυξιακό κράτος, για τις εκπαιδευτικές, τις πολιτιστικές, τις αναπτυξιακές του λειτουργίες. Με αυτήν την έννοια, είχαμε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση με το Κοινοτικό Συμβούλιο και τους εκπροσώπους φορέων της κοινότητας και νομίζουμε ότι πρέπει να γυρίσει η σελίδα. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία.

Αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει άμεσα μέτρα, Πρότυπο Δημοτικό Σχολείο, Σχολείο δεύτερης ευκαιρίας, κέντρο δημιουργικής απασχόλησης των νέων, σημαίνει στήριξη των κτηνοτρόφων που πλήττονται σήμερα από τη συνολική κρίση στην κτηνοτροφία, σημαίνει διαφήμιση των Ζωνιανών. Να μάθουμε όλοι στην Ελλάδα και στην Ευρώπη τα Ζωνιανά, για το σπήλαιο, για το ότι συνορεύουν με την Αξό και τα αρχαιολογικά ευρήματα. Σημαίνει αξιοποίηση της ομορφιάς που υπάρχει στο φαράγγι και στους γύρω ορεινούς όγκους.

Νομίζω ότι πρέπει να υπάρξει μια στροφή. Εγώ προσωπικά, με βάση τη συζήτηση που προηγήθηκε, έχω σκοπό την επόμενη εβδομάδα να θέσω αυτά τα ζητήματα της επόμενης μέρας με ερώτησή μου προς τον Πρωθυπουργό στην Βουλή.

Κύριε, Πρόεδρε, μπορεί να υπήρξε πολιτική κάλυψη ή έστω ανοχή σʼ αυτές τις περιοχές;

Δεν μπορεί να μην υπήρξε. Διότι νομίζω ότι ο Ν. Ρεθύμνης, για παράδειγμα, δεν είναι ένας τεράστιος νομός, που να μην ξέρει κανείς ή να μην ακούει το τι γίνεται, το τι προβλήματα υπάρχουν, το τι φήμες υπάρχουν. Ναι, πιστεύουμε ότι υπήρξαν ευθύνες και θέλω να πω και κάτι περισσότερο: Πιστεύω ότι αυτό που είδαμε είναι η κορυφή του παγόβουνου. Αυτό που βλέπω εγώ, ως βουλευτής, στην Κρήτη, στο Ηράκλειο τους τελευταίους μήνες είναι μια γενική ανομία και μάλιστα σε μεγάλες διαστάσεις και πιστεύω ότι έχουν τεράστιες ευθύνες και το κράτος του ΠΑΣΟΚ και το κράτος της Ν.Δ. Πιστεύω, επίσης, ότι σε μεγάλο βαθμό έχουν ανεχθεί κι έχουν σιωπήσει, ότι έχουν καλλιεργήσει αυτήν την ανομία, όπως για παράδειγμα ο τρόπος που χρησιμοποίησαν τις επιδοτήσεις της Ε.Ε., διαφθείροντας συνειδήσεις ανθρώπων που ήθελαν να δουλεύουν τίμια και που ήθελαν καλύτερες δυνατότητες, όχι όμως με αυτόν τον τρόπο.

Μπορεί να υπήρξε για ψηφοθηρικούς λόγους κάλυψη και ανοχή ή για άλλους λόγους;

Εμείς πιστεύουμε ότι υπήρξε για πελατειακούς λόγους. Τώρα, από κει και πέρα, γίνονται ανακρίσεις, πρέπει να προχωρήσουν σε βάθος και να μην περιοριστούν εδώ. Είναι η κορυφή του παγόβουνου και δεν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα Ζωνιανά ως το μαύρο πρόβατο για όλα όσα γίνονται στην περιοχή.  Πιστεύω ότι πρέπει να γίνουν όλες οι έρευνες ώστε να δοθεί απάντηση και στην συγκεκριμένη ερώτηση που θέτετε.

To Γραφείο Τύπου