Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
29/11/2007

62 φοιτητές του Ρεθύμνου συνεχίζουν τη διαμονή τους σε ακατάλληλο κτίριο με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας

Με επίκαιρη ερώτησή του που συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή ο βουλευτής του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Τάσος Κουράκης ανέδειξε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές που ζουν στην εστία «Τίμιος Σταυρός» του Ρεθύμνου.

Η φοιτητική εστία Ρεθύμνου «Τίμιος Σταυρός» που στεγάζει 62 φοιτητές και φοιτήτριες πρόκειται να κλείσει σε λίγες ημέρες λόγω επικινδυνότητας του κτιρίου. Παρόλα αυτά το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας, που έχει την ευθύνη λειτουργίας της εστίας, και το οποίο γνωρίζει το πρόβλημα από την προηγούμενη ακαδημαϊκή χρονιά δεν έχει λάβει κανένα μέτρο για την διασφάλιση της διαμονής τους.

Όπως κατήγγειλε ο βουλευτής η μόνη κίνηση που έκανε το ΕΙΝ ήταν να ζητήσει στις 10 Αυγούστου 2007 από τους φοιτητές να καταθέσουν εκ νέου τα δικαιολογητικά τους, προκειμένου να στεγαστούν σε κάποια άλλη εστία της πόλης, χωρίς να δεσμεύεται ότι θα τους καλύψει όλους. Ξέχασαν όμως να τους επισημάνουν ότι η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων είχε ήδη λήξει από τις 31 Μαΐου 2007!

Επιπλέον, και με δεδομένο ότι οι διαμένοντες στις εστίες του ΕΙΝ σε όλη τη χώρα δεν απαιτείται να καταθέτουν κάθε χρόνο τα δικαιολογητικά τους προκειμένου να συνεχίζουν τη διαμονή τους εκεί, η απόφαση του ΕΙΝ συνιστά αρνητική διάκριση σε βάρος τους.

Στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα ο υφυπουργός Παιδείας κ. Ταλιαδούρος ισχυρίστηκε ότι με ειδική ρύθμιση οι φοιτητές του «Τιμίου Σταυρού» είχαν τη δυνατότητα να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους μέχρι και το Νοέμβριο του 2007, ενώ δεν έδωσε καμία απάντηση για την αρνητική διάκριση που υφίστανται οι εν λόγω φοιτητές σε σχέση με τους συναδέλφους τους σε όλη την Ελλάδα που δεν υποχρεούνται να καταθέτουν τα δικαιολογητικά τους εκ νέου κάθε έτος.  

Στην παρέμβαση του ο Τάσος Κουράκης  επισήμανε:

«Οι φοιτητές του «Τιμίου Σταυρού» θα συνέχιζαν και φέτος κανονικά να διαμένουν σε φοιτητική εστία, αν δεν είχαν την ατυχία το κτίριο να έχει προβλήματα στον φέροντα σκελετό. Αυτό δεν είναι επαρκής λόγος για να τους αφαιρεθεί το δικαίωμα της στέγασης. Περίμενα σήμερα όχι να μου πείτε ότι το Πανεπιστήμιο ακλουθεί τους κανονισμούς και επιλέγει τους ενοίκους των εστιών με αξιοκρατικά κριτήρια, αλλά ότι η πολιτεία θα παρέμβει για να λύσει το πρόβλημα και να διασφαλίσει τα δικαιώματα των φοιτητών.

Δεν ισχύει επίσης ότι οι κλίνες στις φοιτητικές εστίες του Ρεθύμνου αυξήθηκαν. Ο προγραμματισμός ανέγερσης εστιών προέβλεπε ότι φέτος στο Ρέθυμνο θα διατίθονταν 205 κλίνες. Σήμερα, με το κλείσιμο του Τίμιου Σταυρού πάμε στις 143.

Εν πάση περιπτώσει οι φοιτητές θα συνεχίσουν την αγώνα τους για να διασφαλίσουν τα δικαιώματά τους. Επειδή όμως αυτό σημαίνει ότι κάνουν κατάληψη και διαμένουν σε ένα κτίριο με προβλήματα στατικότητας καταλαβαίνετε ότι η πολιτεία φέρει την ευθύνη για ό,τι κακό μπορεί να συμβεί. Σας απευθύνω έκκληση έστω και τώρα να δείτε με άλλο μάτι την υπόθεση και να δώσετε λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές του «Τίμιου Σταυρού»

Μετά τη λήξη της συνεδρίασης ο Τάσος Κουράκης δήλωσε:

«Σήμερα δεν είχαμε απλώς την προσπάθεια της κυβέρνησης να δικαιολογήσει την πολιτική της που οδηγεί σε περιορισμό των φοιτητικών παροχών. Προκειμένου να το πετύχει επικαλέστηκε ανακριβή στοιχεία. Δεν ισχύει ότι οι φοιτητές της εστίας «Τίμιος Σταυρός» μπορούσαν να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους μέχρι και το Νοέμβριο του 2007. Η επιλογή είχε γίνει ήδη από καλοκαίρι. Όπως δεν ισχύει ότι αυξήθηκαν τα δωμάτια των φοιτητικών εστιών του Ρεθύμνου. Αντίθετα μειώθηκαν. ΓιΆ αυτό το λόγο με νέα ερώτησή μου ζητάω από τον υπουργό να καταθέσει στη Βουλή τα σχετικά έγγραφα που αποδεικνύουν τα λεγόμενά του».

Τη φοιτητική εστία «Τίμιος Σταυρός» επισκέφθηκε χτες ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλ. Αλαβάνος. Μετά τη συνάντηση τους με τους φοιτητές δήλωσε:

«Οι φοιτητές έχουν γίνει μπαλάκι ανάμεσα στη Μητρόπολη και στους αρμοδίους υπευθύνους του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας. Εμείς ζητάμε να δοθεί άμεση λύση για τη στέγαση των 60 φοιτητών, τώρα, και βέβαια μεσοπρόθεσμα να λυθεί το πρόβλημα στέγης των φοιτητών.»