Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
29/11/2007

Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε με ανεπαρκείς τροποποιήσεις την πρόταση της Κομισιόν για την flexicurity

Καταψήφισε η Ευρωομάδα της Αριστεράς

Δ. Παπαδημούλης: "Στο όνομα της ευελιξίας αποδυναμώνεται η προστασία και η ασφάλεια των εργαζομένων!"

Η ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ενέκρινε σήμερα, με τη στήριξη της Ευρωδεξιάς, των Σοσιαλιστών και των Φιλελεύθερων, την έκθεση Κρίστενσεν (Δανός Σοσιαλιστής) για την περίφημη flexicurity (ευαλφάλεια ή ελαστασφάλεια), υιοθετώντας σε σημαντικό βαθμό τη φιλοσοφία της σχετικής πρότασης της Κομισιόν.

Παρ' όλες τις προσπάθειες και τις σχετικές τροπολογίες που πρότεινε η ευρωομάδα της Αριστεράς, η βασική φιλοσοφία της έκθεσης, παρά τις επιμέρους θετικές διαφοροποιήσεις, συμπλέει σε μεγάλο βαθμό με τις αρχικές νεοφιλελεύθερες προτάσεις της Κομισιόν που παρουσιάστηκε τον Ιούνιο του 2007 από τον Επίτροπο Σπίντλα, διατηρείται. Η πρόταση αυτή της Κομισιόν, αποσκοπεί στη μείωση της προστασίας της σταθερής απασχόλησης, στη διευκόλυνση των απολύσεων και μεταβιβάζει την ευθύνη και το κόστος της προστασίας των απολύσεων και των ανέργων από τις επιχειρήσεις στο κοινωνικό σύνολο. Με την έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου, η flexicurity παραμένει κύρια έννοια στη διαδικασία αναμόρφωσης του εργατικού δικαίου, δεν δίνεται έμφαση στο γεγονός ότι κυρίως οι γυναίκες και οι νέοι βρίσκονται σε καθεστώς πρόσκαιρης απασχόλησης, ενώ δεν διασφαλίζεται χρηματοδότηση της διά βίου μάθησης, αν και θεωρείται σημαντικό κομμάτι της νέας πολιτικής.

Η Ευρωαριστερά κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για να επιτύχει την διαγραφή ορισμένων ιδιαίτερα αρνητικών στοιχείων της έκθεσης και τη βελτίωση εκείνων που σκοπεύουν στην προστασία των εργαζομένων, καταθέτοντας τροπολογίες, οι οποίες δυστυχώς απορρίφθηκαν, κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

Τα σημαντικότερα στοιχεία των τροπολογιών της Αριστεράς, τις οποίες συνυπέγραψε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης, είναι τα εξής:

•    Απόρριψη της προσέγγισης της Επιτροπής στο θέμα της ευελιξίας με ασφάλεια

•    Υπογράμμιση της ανάγκης καθιέρωσης μιας ευρωπαϊκής πολιτικής ελάχιστου μισθού, για την καταπολέμηση του διασυνοριακού ντάμπιγκ

•    Διασφάλιση ενός ευρωπαϊκού επιπέδου ελάχιστων αμοιβών, ούτως ώστε να καταπολεμηθεί το φαινόμενο των "φτωχών εργαζόμενων"

•    Ενίσχυση των δικαιωμάτων των εργαζομένων για ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και της οικογενειακής ζωής

•    Αναφορά στην ανάγκη εξασφάλισης της κοινωνικής συμβολής στις περιόδους αναζήτησης εργασίας

•    Αναθεώρηση της οδηγίας για το χρόνο εργασίας με σεβασμό στις θετικές αποφάσεις του Ευρωδικαστηρίου

Μετά την καταψήφιση των παραπάνω τροπολογιών, η Ευρωομάδα της Αριστεράς καταψήφισε, στην τελική ψηφοφορία, την έκθεση Κρίστενσεν στο σύνολό της

Σημειώνεται ότι από τους Έλληνες ευρωβουλευτές την έκθεση υπερψήφισε ο ευρωβουλευτής του ΛΑΟΣ Γ. Γεωργίου και έξι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας (Ε. Αγγελάκας, Ν. Βακάλης, Ι. Γκλαβάκης, Ρ. Κράτσα- Τσαγκαροπούλου, Μ. Μαυρομμάτης, Α. Τρακατέλλης), ενώ απείχε ο ο Γ. Παπαστάμκος. Καταψήφισαν ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημ. Παπαδημούλης και έξι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ (Σ. Αρναουτάκης, Κ. Μποτόπουλος, Σ. Λαμπρινίδης, Μ. Ματσούκα, Α. Ποδηματά, Ε. Τσαμπάζη).

Περισσότερες πληροφορίες στα επίσημα πρακτικά του Ευρωκοινοβουλίου http://www.europarl.ep.ec/sce/data/votes_results/doc//AN.20071129.pdf

Αιτιολογώντας την αρνητική του ψήφο ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος συνυπέγραφε τις τροπολογίες της Ευρωαριστεράς, τόνισε:

"Καταψήφισα την  έκθεση Κρίστενσεν για την flexicurity, γιατί στο όνομα της ευελιξίας των εργασιακών σχέσεων αποδυναμώνει την προστασία της σταθερής απασχόλησης και την ασφάλεια των εργαζομένων. Παρ' όλες τις προσπάθειες και τις προτάσεις της Ευρωομάδας της Αριστεράς, το Ευρωκοινοβούλιο, με τον συμβιβασμό Ευρωδεξιάς - Σοσιαλιστών που υπερψήφισε, υιοθέτησε, παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις. τη βασική φιλοσοφία των νεοφιλελεύθερων προτάσεων της Κομισιόν.

Στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και του κέρδους των επιχειρήσεων, οι  κατακτήσεις των συνδικάτων θεωρούνται πλέον "ανελαστικότητα" και "βάρος". Οι απολύσεις θα γίνονται πλέον πιο εύκολα και "δωρεάν" για τις επιχειρήσεις και το κόστος της προστασίας των νέων ανέργων θα μετακυλίεται πλήρως στο κοινωνικό σύνολο. Η ευθύνη των επιχειρήσεων απέναντι στον εργαζόμενο μετασχηματίζεται σε ευθύνη της κοινωνίας απέναντι στον άνεργο. Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και ο ρόλος των συνδικάτων αποδυναμώνονται δραστικά στο πλαίσιο του νέου μοντέλου.

Η Ευρωπαϊκή Αριστερά, σε συνεργασία με τα συνδικάτα, με τις προτάσεις της, τόσο στην Επιτροπή Απασχόλησης, όσο και στην Ολομέλεια, διεκδικεί την κάλυψη όλων των εργαζομένων, ανεξάρτητα από τη σύμβαση δυνάμει της οποίας απασχολούνται. Υποστηρίζει ότι το δικαίωμα ανάληψης συλλογικής δράσης αποτελεί σημαντικό τμήμα του εργατικού δικαίου. Τα κράτη μέλη καλούνται να προωθήσουν  τη σταθερή, τακτική απασχόληση και να διασφαλίσουν και να βελτιώσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων, την ποιότητα της απασχόλησης και ένα υψηλό επίπεδο κοινωνικής προστασίας."

To Γραφείο Τύπου