Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
29/11/2007

Συνέντευξη Τύπου Αλαβάνου στην Κρήτη

Κατά τη δεύτερη ημέρα της περιοδείας του στην Κρήτη, ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλ. Αλαβάνος επισκέφθηκε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και έδωσε συνέντευξη Τύπου, στην οποία, μεταξύ άλλων, τόνισε:

«Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ είμαστε αποφασισμένοι να έχουμε μια τακτική παρουσία στο Ηράκλειο, παρά τις άλλες δεσμεύσεις και υποχρεώσεις που υπάρχουν. Όσο γίνεται πιο τακτική και όσο γίνεται έξω από τη ρουτίνα, με θετικές παρεμβάσεις μας στα μεγάλα ζητήματα τα οποία υπάρχουν.

Όπως ξέρετε, αυτή η επίσκεψη  ήταν αφιερωμένη κυρίως στην μετάβαση τη δικιά μου και των συντρόφων μου στα Ζωνιανά χθες. Γιατί πήγαμε στα Ζωνιανά; Όχι μόνο για να δούμε τους δύο ψηφοφόρους μας τους οποίους και βρήκαμε. Αλλά κυρίως, για να δώσουμε ένα μήνυμα προς τα δύο μεγάλα κόμματα, της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, τα οποία παρακολουθούν ή συμβάλουν στην εξέλιξη αυτής της κατάστασης. Η Ν.Δ. ως κυβερνητικό κόμμα, προσπαθεί να εμφανίσει αυτό τον τόπο ως ένα χώρο όπου εκτυλίσσεται ένα σενάριο εγκλημάτων, στο οποίο συμμετέχει όλη η κοινωνία και που βέβαια όσοι το παρακολουθούν δεν έχουν καμιά ευθύνη.

Είχαμε μια εξαιρετική συζήτηση χθες στο Κοινοτικό Συμβούλιο και με τους φορείς, και με τον Πρόεδρο, τους συμβούλους και εκπροσώπους φορέων και με παράγοντες από το Πανεπιστήμιο, από την αστυνομία, όπου αναπτύχθηκε σε βάθος οι δυνατότητες που μπορούν να υπάρξουν σ΄ αυτό το χώρο.

Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να παρέμβουμε στην υπόθεση αυτή με έναν θετικό τρόπο και καλούμε τις άλλες πολιτικές δυνάμεις να τον ακολουθήσουν.

Πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει ένα πρόγραμμα ανάπτυξης, ειδικά για τα Ζωνιανά , για την περιοχή του Α. Μυλοποτάμου, και συνολικότερα για το χώρο της ορεινής Κρήτης.

Προτείναμε και προτείνουμε όλα τα χρήματα τα οποία θα κατασχεθούν- και πρέπει να κατασχεθούν από παράνομες δραστηριότητες- να δοθούν για την ανάπτυξη των Ζωνιανών και του Α. Μυλοποτάμου. Μιλάμε για το μαύρο χρήμα,  για το οποίο έκαναν τα στραβά μάτια πάρα πολλοί και έχει ενσωματωθεί στην τουριστική δραστηριότητα και σε άλλες δραστηριότητες  στην περιοχή της Κρήτης.

Ζητάμε να δοθούν για να γίνει το πρότυπο σχολείο, να χαρακτηριστεί δυσπρόσιτο να γίνει κέντρο δημιουργικής δραστηριότητας, με βιβλιοθήκη κ.α..

Ζητούμε να γίνει μια ειδική προσπάθεια ώστε τα Ζωνιανά να μην ξεχαστούν και να μετατραπούν σε ένα χώρος μεγάλης εναλλακτικής τουριστικής δραστηριότητας, που θα περιλαμβάνει το Σπήλαιο, τη βόλτα στην Αξό και τα αρχαιολογικά ευρήματα που υπάρχουν, το Φαράγγι κλπ. Ζητάμε υποδομές. Ζητάμε να ενισχυθεί ο αναπτυξιακός Οργανισμός Μυλοποτάμου.

Την επόμενη Παρασκευή η ερώτηση η δική μου που θα κατατεθεί στον Πρωθυπουργό θα αφορά σ΄ αυτό το θέμα, το θέμα του ορεινού Μυλοποτάμου, των Ζωνιανών, των άλλων κέντρων της ορεινής Κρήτης.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, τόνισε:

-    Θα ήθελα να μας πείτε αν έχετε εκπληρώσει τους στόχους σας;

Θέλετε τώρα να ευλογήσω τα γένια μου; Όχι .Αυτό θα το δούμε στο Συνέδριο.  Εξάλλου, είμαι στρατευμένος για την προώθηση των στόχων μας μέσα από την κοινοβουλευτική  και την πολιτική μας παρουσία, και νομίζω ότι κάποια δείγματα γραφής δίνουμε κι εδώ στο Ηράκλειο.

-Ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχει, κατά τη γνώμη σας. ο νέος πρόεδρος του ΣΥΝ;

Είναι μεγάλο το ερώτημά σας. Αλλά νομίζω ότι η οποιαδήποτε διαδικασία που θα γίνει θα είναι στα πλαίσια μιας πορείας που ακολουθεί το κόμμα μας, που είναι η συμμαχία των δυνάμεων της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, η ανάδειξή τους σε κέντρο της αντιπολίτευσης, η συνάντησή μας με την κοινωνία και ιδιαίτερα με τη νεολαία. Από κει και πέρα εμείς δεν βάζουμε όρους.

-    Πιστεύετε ότι η παρουσία σας ως βουλευτής Ηρακλείου θα επηρεαστεί από την παραίτηση σας;

Πρώτον, δεν υπάρχει παραίτηση. Και ολοκλήρωση της θητείας θα υπάρξει και μπορώ να σας πω και μερικές εβδομάδες παραπάνω από όσο που προβλέπει το καταστατικό. Απλώς δεν θα υπάρξει διεκδίκηση δεύτερης θητείας. Και μου κάνει εντύπωση που σχολιάζεται αυτό, όταν ένα αίτημα που έρχεται και από το χώρο των δημοσιογράφων είναι η ανανέωση. Να σταματήσει να είναι παγωμένη η πολιτική ζωή. Από κει και πέρα, όπως ξέρετε, είμαι επικεφαλής της Κ.Ο. του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, μιας εκ των πέντε δυνάμεων που βρίσκονται στο Κοινοβούλιο και μ΄ αυτήν την έννοια η βαρύτητα που δίνουμε στο Ηράκλειο συνεχίζεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Άλλωστε, δεν μετριόμαστε με βάση το αν είμαστε πρόεδροι της ΚΟ ή όχι, αλλά με βάση το τι κάνουμε  και νομίζω ότι πια έχουμε πεπραγμένα και μπορούμε να κάνουμε απολογισμό γι αυτά.

-    Εσείς έχετε καταφέρει να συσπειρώσετε δυνάμεις αριστερές, που ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα. Αυτό θα διασφαλιστεί μετά την αποχώρησή σας,  ή φοβάστε διάσπαση;

Η συσπείρωση των δυνάμεων της Αριστεράς δεν είναι προσωποκεντρική. Δεν λειτουργούμε εμείς όπως άλλα κόμματα και άλλες δυνάμεις. Εμείς πιστεύουμε ότι κάθε αλλαγή που γίνεται, πολλές φορές από εξωτερικούς παράγοντες και αιτίες, μπορεί να φέρει μεγάλα βήματα μπροστά και θα φέρει, όχι μόνο στη συσπείρωση της Αριστεράς που αναφέρατε αλλά και σε άλλους κεντρικούς στόχους που έχουμε, όπως το να αναδείξουμε το κόμμα μας, τον ΣΥΝ ως ένα κόμμα το οποίο έχει στήριξη από τα πιο δυναμικά τμήματα της κοινωνίας, που πρώτα από όλα είναι η νέα γενιά.»

To Γραφείο Τύπου