Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
30/11/2007

Δήλωση της Αυγής Θεοδόση, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ για το Ασφαλιστικό

Επιβεβαιώνεται ότι ο προσχηματικός διάλογος, τον οποίο επικαλείται η κυβέρνηση, ήταν μόνο το όχημα για τη συρρίκνωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, παλαιών αλλά και νεώτερων.

Είναι απαράδεκτο να παρουσιάζει η κυβέρνηση ως προνόμιο τους έξι μήνες πλασματικού χρόνου ασφάλισης των γυναικών για το δεύτερο παιδί, προκειμένου να προσθέσει 7 έως 15 χρόνια εργασίας, χωρίς μάλιστα να προσδιορίζει ποιος θα πληρώσει τις εισφορές της ασφάλισης.

Γίνεται ακόμη πιο φανερό γιατί η κυβέρνηση δεν φρόντισε να μην παραπεμφθεί η χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με το πρόσχημα της εξίσωσης των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών.

Η πρόωρη συνταξιοδότηση καθώς και οι θετικές διακρίσεις υπέρ των γυναικών, δεν εφαρμόσθηκαν διότι οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις χαριστήκανε στις γυναίκες, αλλά διότι οι γυναίκες, με τους πολλαπλούς ρόλους, καλύπτουν ανεπάρκειες της πολιτείας στον κοινωνικό τομέα.

Όλοι γνωρίζουμε -και η κυβέρνηση πολύ καλύτερα- ότι η γυναίκα εργαζόμενη αμείβεται λιγότερο από τον άνδρα. Τα μεγαλύτερα ποσοστά ανασφάλιστης και μαύρης εργασίας ανήκουν στις γυναίκες, νέες και μεγαλύτερες, καθώς και  στις ευέλικτες μορφές απασχόλησης οι γυναίκες έχουν τα πρωτεία.

Αντί, λοιπόν, η κυβέρνηση να παίρνει μέτρα για την ενίσχυση και υποστήριξη της οικογένειας (ίδρυση βρεφονηπιακών σταθμών, λειτουργία ολοήμερων σχολείων, δημιουργία κέντρων προστασίας για ηλικιωμένους, βελτίωση του νομικού πλαισίου για την γονική άδεια),  αυξάνει τα όρια συνταξιοδότησης και μειώνει τις συντάξεις.

Η επίθεση της κυβέρνησης στα ασφαλιστικά δικαιώματα και κατακτήσεις γυναικών και ανδρών δεν θα περάσουν.

Θα υπερασπιστούμε με τους αγώνες μας το ασφαλιστικό μέλλον αλλά και το μέλλον των παιδιών μας, που μαστίζονται από την ανεργία.

Αγωνιζόμαστε για ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης του λαού μας, διότι τα μέτρα της κυβέρνησης θα οδηγήσουν σε μαζική οικονομική αθλιότητα.

To Γραφείο Τύπου