Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
02/12/2007

Αποσπάσματα από την ομιλία του Κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Φ.Κουβέλη στη Γενική Συνέλευση της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδας

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Φ. Κουβέλης, στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των μελών της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας, επεσήμανε ότι:

«Εμείς, όπως και η ελληνική κοινωνία, διεκδικούμε από τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς την ουδετερότητά τους έναντι της πολιτικής και την υπεράσπιση, στο πλαίσιο των καθηκόντων τους, των ατομικών ελευθεριών και των κοινωνικών δικαιωμάτων. Δεν θέλουμε να χειραγωγείται η δικαστική λειτουργία από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, γιʼ αυτό και αναδεικνύουμε την υποχρέωσή της να λειτουργεί ως ανεξάρτητη εξουσία της λειτουργίας του πολιτικού συστήματος».

Απαντώντας δε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Σανιδά, ο Φώτης Κουβέλης τόνισε:

«Η γνωμοδότησή σας αποτελεί προσπάθεια παράκαμψης της Ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων. Δεν είχατε δικαίωμα να γνωμοδοτήσετε, διότι η απόφαση της Αρχής, που απαγόρευε τη χρήση των καμερών, είχε εισαχθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας και η γνωμοδότησή σας, με δεδομένη την εκκρεμοδικία, ήταν παρά τον νόμο. Εξάλλου, η απονομή της Δικαιοσύνης δεσμεύεται από το Σύνταγμα. Οι Ανεξάρτητες Αρχές και εν προκειμένω η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, προβλέπεται από το Σύνταγμα και η λειτουργία της επιτάσσεται από αυτό. Η παρουσία των Ανεξάρτητων Αρχών δεν αποτελεί «βίτσιο» του συνταγματικού νομοθέτη. Η παρουσία τους επιβάλλεται από την ανάγκη προστασίας των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων που, αποδεδειγμένα, η Εκτελεστική εξουσία όχι μόνο δεν θέλησε να προστατεύσει αλλά και τα προσέβαλε. Εδώ και 50 έως 60 χρόνια οι Ανεξάρτητες Αρχές υπάρχουν στον χώρο του δικαιϊκού πολιτισμού της Ευρώπης. Η ελληνική Δικαιοσύνη οφείλει να αντιληφθεί την σπουδαιότητά τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τη συμπαράστασή του στις διεκδικήσεις των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών για την ικανοποίηση δίκαιων αιτημάτων τους που αφορούν στην αντιμετώπιση των απαράδεκτων συνθηκών απονομής του Δικαίου. Συνθήκες που πλήττουν όλους τους εργαζόμενους στον χώρο της Δικαιοσύνης και υπονομεύουν την παροχή έννομής προστασίας στους πολίτες».

To Γραφείο Τύπου