Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
03/12/2007

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ για την κυβερνητική επιθεση στον θεσμό του ΑΣΕΠ

Αντί σεμνότητας και ταπεινότητας, γαλάζια επίθεση για τον απόλυτο έλεγχο και κομματικοποίηση του Δημόσιου Τομέα από την κυβέρνηση

Στα πλαίσια της ισοπεδωτικής λογικής του απόλυτου ελέγχου της Δημόσιας Διοίκησης αλλά και της άλωσής της από «τα δικά μας παιδιά», η κυβέρνηση ναρκοθετεί τον ίδιο τον θεσμό του ΑΣΕΠ, αρχίζοντας την απαξίωσή του με τις 148 προσλήψεις μονίμων υπαλλήλων στη Γενική Γραμματεία Ολυμπιακής Αξιοποίησης του ΥΠΠΟ.

Η πριμοδότηση των γαλάζιων υποψηφίων γίνεται με σκανδαλώδη τρόπο, με αποτέλεσμα, πτυχιούχοι ΑΕΙ, με βαθμό πτυχίου 10, διδακτορικό και τριετή εμπειρία, να υπολείπονται συνυποψηφίων τους με βαθμό πτυχίου 5, χωρίς διδακτορικό.

Με τέτοιες πρακτικές ανοίγει ο δρόμος για την ουσιαστική κατάργηση του θεσμού του ΑΣΕΠ, ενός θεσμού που διασφαλίζει την αξιοκρατία και τις ίσες ευκαιρίες για πρόσληψη στο δημόσιο.

Και αν αυτά συμβαίνουν στο στενότερο δημόσιο τομέα,  φανταζόμαστε τι συμβαίνει στις ΔΕΚΟ και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπου το ΑΣΕΠ έχει παραγκωνιστεί και αντικατασταθεί από την «επιχειρηματική λογική στις προσλήψεις» σε υπηρεσίες του δημοσίου που έχουν μετατραπεί σε Α.Ε. και έχουν εισαχθεί ή πρόκειται να εισαχθούν στο Χρηματιστήριο.

Η λογική αυτή θα πρέπει με κάθε τρόπο να ανατραπεί και το ΑΣΕΠ να λειτουργήσει αυτόνομα, ως εγγυητής της διαφάνειας, για αξιολογικές προσλήψεις σε όλο το Δημόσιο.

To Γραφείο Τύπου