Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
04/12/2007

Ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ για τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΓΙΑ ΡΙΖΙΚΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ

Κατά τη σημερινή συνεδρίασή της, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ ασχολήθηκε με τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές στο Μπαλί και τις κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται παγκοσμίως.

Ο ΣΥΝ, όπως και το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, χαιρετίζει τις κινητοποιήσεις αυτές και στηρίζει τη συγκέντρωση και πορεία που οργανώνουν το ερχόμενο Σάββατο, 8 Δεκεμβρίου 2007, στην Αθήνα οικολογικές οργανώσεις και άλλοι κοινωνικοί φορείς.

Η απαίτηση από την παγκόσμια διάσκεψη του Μπαλί είναι η υιοθέτηση ενός νέου Κιότο, με δεσμευτικές προβλέψεις για πολύ μεγαλύτερες μειώσεις των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, μέσα σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

Την ίδια ώρα πρέπει να επισημάνουμε ότι οι συμφωνίες του Κιότο, που υιοθετήθηκαν το 1997, δεν έχουν εφαρμοστεί. Αυτό οφείλεται, όχι μόνο στο γεγονός ότι δεν τις έχουν επικυρώσει οι ΗΠΑ, που ευθύνονται για το 25% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως, αλλά και διότι και  χώρες που τις υιοθέτησαν βρίσκονται πολύ πίσω από την εκπλήρωση των δεσμεύσεών τους ή κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση, όπως είναι η περίπτωση της χώρας μας.

Είναι, λοιπόν, περισσότερο αναγκαία σήμερα η κινητοποίηση των λαών για τη διεκδίκηση και εφαρμογή ριζικά διαφορετικών πολιτικών για την προστασία του περιβάλλοντος και την αναστροφή της πορείας του πλανήτη μας προς την πλήρη καταστροφή. Πορεία που συνδέεται άρρηκτα με την ήττα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και την οικοδόμηση ενός διαφορετικού κόσμου.

Πολιτική Γραμματεία του Συνασπισμού