Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
04/12/2007

Ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας για την Αριστερή Ανασύνθεση

Η Πρόταση μας για την Προεδρία του ΣΥΝ

Η απόφαση του συντρόφου Αλαβάνου να μην είναι υποψήφιος στο συνέδριο για τη θέση του προέδρου του ΣΥΝ, δοκιμάζει τα πολιτικά αντανακλαστικά του κόμματος μας.

Την ώρα που το θέμα πάει να μπει στην «ημερήσια τηλεοπτική διάταξη» και να εκφυλιστεί με όρους παραπολιτικής και παρασκηνιακών μεθοδεύσεων, οφείλουμε όλες και όλοι μια υπεύθυνη και καθαρή τοποθέτηση.

Από την πλευρά μας, θεωρούμε ότι προκύπτουν καθαρά ορισμένα θέματα.

•    Ο σύντροφος Αλαβάνος πρέπει να παραμείνει επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας συνεχίζοντας να εκφράζει δημόσια τον πολιτικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ, με τον -κατά γενική παραδοχή- πετυχημένο τρόπο που το έκανε μέχρι σήμερα.

•    Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολιτική συμμαχία μακράς πνοής, φορέας συσπείρωσης της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς και πρέπει να συγκροτηθεί ως το νέο Πολιτικό Υποκείμενο της Αριστεράς. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εργαστεί για να αποκτήσει άμεσα οργανωτική δομή ώστε να λειτουργεί «από τα κάτω» κι όχι διά αντιπροσώπων.

•    Η επιλογή νέου προέδρου του ΣΥΝ από την κοινοβουλευτική ομάδα θα δημιουργήσει πρόβλημα εκπροσώπησης του ΣΥΡΙΖΑ σε συμβολικό αλλά και ουσιαστικό επίπεδο, ακυρώνοντας -ίσως- τον ρόλο που μπορεί και επιβάλλεται να παίξει ο σύντροφος Αλαβάνος.

•    Ο ΣΥΝ πρέπει να πείσει την ελληνική κοινωνία και ειδικά τους εργαζόμενους ότι δίνει συνέχεια στην πολιτική της ανανέωσης, να συνεχίσει την προσπάθεια διεύρυνσης της επιρροής του στην νεολαία.

Για τους παραπάνω λόγους προτείνουμε για νέο πρόεδρο του ΣΥΝ τον σύντροφο Αλέξη Τσίπρα. Πρόκειται για την επιλογή, που μπορεί να δώσει νέα ώθηση και δυναμική στο χώρο της ριζοσπαστικής -ανανεωτικής αριστεράς, ώστε να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την επιρροή του στην κοινωνία κι ιδιαίτερα στην νέα γενιά, συνεχίζοντας την συνολικά θετική πορεία του ΣΥΝ που ξεκίνησε από το 4ο Συνέδριο.

Ωστόσο, για να μην κινδυνεύσει αυτή η επιλογή, να απονευρωθεί και να μείνει κενή πολιτικού περιεχομένου, πρέπει να συντρέξουν οι παρακάτω προϋποθέσεις/ δεσμεύσεις:

Η πρόταση μας για το πρόσωπο του προέδρου καθώς και για την ανασύνθεση της αριστεράς και την συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ σε πολιτικό σχηματισμό (εναλλακτικό σχέδιο), απευθύνεται σε όλα τα μέλη του ΣΥΝ, στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ και δεν είναι αντικείμενο καμιάς συνεννόησης ή διαπραγμάτευσης.

Πρωτοβουλία για την Αριστερή Ανασύνθεσητ
Τάση του Συνασπισμού της Αριστεράς, των Κινημάτων και της Οικολογίας