Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
04/12/2007

Επίκαιρη ερώτηση του Αλ.Αλαβάνου προς τον Πρωθυπουργό με θέμα «Μέτρα για την επιβίωση και αναγέννηση της περιοχής των Ζωνιανών, του 'Ανω Μυλοποτάμου και της Ορεινής Κρήτης»

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό κατέθεσε σήμερα ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς και βουλευτής Ηρακλείου Αλ. Αλαβάνος, με θέμα «Μέτρα για την επιβίωση και αναγέννηση της περιοχής των Ζωνιανών, του 'Ανω Μυλοποτάμου και της Ορεινής Κρήτης», η οποία αναμένεται να συζητηθεί την Παρασκευή.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επίκαιρης:

«ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Πρωθυπουργό

ΘΕΜΑ: Μέτρα για την επιβίωση και αναγέννηση της περιοχής των Ζωνιανών, του 'Ανω Μυλοποτάμου και της Ορεινής Κρήτης

Όπως έχει γραφτεί, με εντολή σας εξελίσσονται οι επιχειρήσεις των διωκτικών και δικαστικών αρχών για την διαλεύκανση των παράνομων και εγκληματικών δραστηριοτήτων στην περιοχή του 'Ανω Μυλοποτάμου Ν. Ρεθύμνης, ενώ υπάρχει και  τοποθέτησή σας στη Βουλή (9/11/2007) σύμφωνα με την οποία η κυβέρνησή σας έχει «ανοικτό μέτωπο απέναντι στη διαφθορά, την αυθαιρεσία, την ανομία» και ότι αυτό ισχύει και για την περίπτωση των Ζωνιανών.

Με τα γεγονότα που εκτυλίσσονται στην περιοχή των Ζωνιανών του Ν. Ρεθύμνης, έρχονται στην επιφάνεια με δραματικό τρόπο, φαινόμενα εγκληματικότητας, αυθαιρεσίας, ανομίας, διαφθοράς, διαπλοκής που αναπτύχθηκαν με κάλυψη, συγκάλυψη, ανοχή της πολιτείας και τα οποία δεν περιορίζονται μόνο στο χώρο της Κρήτης αλλά αφορούν και σε άλλες περιοχές της ελληνικής υπαίθρου.

Τα φαινόμενα αυτά που έχουν να κάνουν με καλλιέργεια ινδικής κάνναβης, με εμπορία ναρκωτικών και όπλων, με διακίνηση «μαύρου» χρήματος, σύμφωνα με τα στοιχεία που συνεχώς αποκαλύπτονται, συναντώνται σε ευρεία έκταση σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές της Κρήτης και της Ελλάδας γενικότερα, στις οποίες τα εισοδήματα των κατοίκων τους είναι ιδιαίτερα χαμηλά, προερχόμενα κυρίως από την κτηνοτροφία και γεωργία, το κοινωνικό κράτος απουσιάζει, οι υποδομές παιδείας υγείας, πολιτισμού είναι από ανύπαρκτες έως εντελώς υποβαθμισμένες.

Δεδομένου ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση για την στήριξη της περιοχής των Ζωνιανών κρίνονται ανεπαρκή, αναποτελεσματικά, πυροσβεστικά και δεν αντιμετωπίζουν σε βάθος το αναπτυξιακό έλλειμμα που αντιμετωπίζει όχι μόνο η ορεινή Κρήτη αλλά και οι άλλες μειονεκτικές περιοχές της Ελλάδας,

Ερωτάται ο κ. Πρωθυπουργός :

•    Πέρα από τα αστυνομικά και κατασταλτικά μέτρα για την αντιμετώπιση των όποιων εγκλημάτων έχουν συμβεί, θα υιοθετήσει και θα στηρίξει συγκεκριμένες προτάσεις που θα φέρουν τον κοινωνικό και αναπτυξιακό κράτος και θα δώσουν την δυνατότητα να υπάρξει μια εναλλακτική πρόταση επιβίωσης και αναγέννησης της περιοχής των Ζωνιανών, και του 'Ανω Μυλοποτάμου ώστε να μην υπάρξει ούτε μία «χαμένη γενιά» και αφορούν στην παιδεία (πρότυπο δημοτικό σχολείο, χαρακτηρισμός ως δυσπρόσιτο, σχολείο δεύτερης ευκαιρίας, κέντρο δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και νέων), στην τουριστική αξιοποίηση της περιοχής (αρχαιότητες Αξού, σπήλαιο, φαράγγι), στην κτηνοτροφία και γεωργία (προώθηση εκτατικής και βιολογικής κτηνοτροφίας, αντιμετώπιση του υπερβάλλοντος ζωικού κεφαλαίου και της υπερβόσκησης με αντισταθμιστικά μέτρα στους παραγωγούς, κόστος ζωοτροφών, αύξηση τιμών προϊόντων, καλλιέργεια αρωματικών φυτών), στην στήριξη ολοκληρωμένων αναπτυξιακών προγραμμάτων μέσω της Α.Κ.Ο.Μ και άλλων φορέων, με χρηματοδότηση από το Δ' ΚΠΣ και εθνικούς πόρους;»