Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
04/12/2007

Ειρήνη στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν είναι ο μη πόλεμος

Σχετικά με τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που ανακοίνωσαν οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, ο Πάνος Τριγαζης, υπεύθυνος Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΝ δήλωσε:

Τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που ανακοίνωσαν οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, διαπνέονται από τη στρατιωτική αντίληψη της ασφάλειας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Για τον ΣΥΝ το πιο σημαντικό μέτρο αμοιβαίας εμπιστοσύνης και ειρήνης θα ήταν μια συμφωνία έναρξης συνομιλιών για την αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών και των στρατιωτικών δαπανών των δύο χωρών. Θα ήταν, επίσης, η άρση του casus belli από την πλευρά της Τουρκίας.

Η σταθερή ειρήνη ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία δεν είναι ο μη πόλεμος, αλλά μια πορεία μακροπρόθεσμης επίλυσης των προβλημάτων στις σχέσεις των δύο χωρών, μέσα από ουσιαστικό διάλογο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Στην κατεύθυνση αυτή, καλείται να διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο η «διπλωματία των πολιτών», την οποία ο ΣΥΝ προωθεί από κοινού με τις αριστερές και φιλειρηνικές δυνάμεις της Τουρκίας, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες με τη συμπαράσταση και της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

To Γραφείο Τύπου