Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
05/12/2007

Αλματώδης η αύξηση του εμπορικού ελλείμματος και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας

«Πρωταθλητές» στην ευρωζώνη με 11,1% του ΑΕΠ

Δυσοίωνες οι προβλέψεις της Κομισιόν για τα επόμενα έτη

Απάντηση του Επιτρόπου Αλμούνια στον Δημήτρη Παπαδημούλη

Την ανησυχητική  αύξηση που παρουσιάζει το εμπορικό έλλειμμα και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας, καθώς και τις απαισιόδοξες προβλέψεις της Κομισιόν για τα επόμενα έτη παρουσιάζει με αριθμούς στον συνημμένο  πίνακα αρμόδιος Επίτροπος κ. Αλμούνια, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη.

Όπως τονίζει ο Επίτροπος Αλμούνια, κατά την διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας το εξωτερικό ισοζύγιο της ελληνικής οικονομίας επιδεινώνεται συνεχώς με αποτέλεσμα η Ελλάδα να παρουσιάζει «έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μεγαλύτερο από το 11% του ΑΕΠ το 2006, από τα υψηλότερα στη ζώνη του ευρώ». Επιπλέον ο κ. Αλμούνια αναφέρει ότι  «κατά τα τέλη της δεκαετίας του ΄90, το εμπορικό ισοζύγιο, που συνιστά παραδοσιακά βασική αιτία αύξησης του εξωτερικού ελλείμματος, διευρύνθηκε κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ με αποτέλεσμα να φτάσει περίπου το 17% του ΑΕΠ το 2006»

Έτσι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που απέστειλε η Κομισιόν και παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα, η Ελλάδα κατέχει σήμερα την υψηλότερη θέση ανάμεσα στα κράτη μέλη της ευρωζώνης όσον αφορά το ύψος του εμπορικού ελλείμματος και του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Πίνακας: Ύψος του εμπορικού ελλείμματος και του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ως ποσοστό του ΑΕΠ για το 2006

  Ισοζύγιο
Τρεχουσών
 συναλλαγών
Εμπορικό
 Έλλειμμα
Ελλάδα -11,1 -8,6
Πορτογαλία -9,8 -7,8
Ισπανία -8,5 -6,2
Ιρλανδία -2,6 11,3
Ιταλία -2 -0,8
Γαλλία -2 -1,6
Βέλγιο 2,3 2,8
Δανία 2,4 2,9
Αυστρία 3,7 5,6
Γερμανία 4,7 5,3
Φιλανδία 5,9 6,5
Λουξεμβούργο 8,6 27,8
Ολλανδία 9,9 7,7

Συνεχίζοντας ο Επίτροπος Αλμούνια αναφέρει ότι οι προβλέψεις των υπηρεσιών της Κομισιόν για την εξέλιξη των ανωτέρω μεγεθών  είναι δυσοίωνες.  Πιο συγκεκριμένα, επισημαίνεται ότι «σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν το φθινόπωρο του 2007, το εμπορικό ισοζύγιο ενδέχεται να επιδεινωθεί περαιτέρω τα επόμενα δύο χρόνια ενώ το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα πρέπει να παραμείνει στα επίπεδα του 2006, κοντά στο 11% του ΑΕΠ. Από τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ, η Ισπανία και η Πορτογαλία προβλέπεται να έχουν το 2007 εξωτερικό έλλειμμα κοντά στο 10% του ΑΕΠ»

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δ. Παπαδημούλης δήλωσε: «Τα στοιχεία και οι προβλέψεις της Κομισιόν κονιορτοποιούν την αυταρέσκεια και εξωραϊστική εικόνα που καλλιεργούν για την πολιτική τους οι κ.κ. Καραμανλής και Αλογοσκούφης. Η κυβέρνηση της ΝΔ, αντί να πάρει συντονισμένα μέτρα για την αντιμετώπιση αυτής της ανησυχητικής δυναμικής της τελευταίας δεκαετίας, επιμένει να στρουθοκαμηλίζει και να παραπλανεί τους πολίτες.»

To Γραφείο Τύπου